post

Ричард Куклински – Леденият убиец от Джързи

Ричард Куклински е роден на 11 април 1935 година в Ню Джързи (САЩ) и произхожда от семейство на полски имигранти. В детските си години той бил непрекъснато тормозен от хулигани в училище и на улицата. У дома нещата не стояли по-иначе. Баща му и майка му непрекъснато го налагали за щяло и нещяло. Един от братята му се споминал след случай на домашно насилие, а другият израстнал като завършен социопат.

младият Ричард Куклински

младият Ричард Куклински

Първа кръв

На 12 годишна възраст Ричард Куклински решил, че повече не може да бъде тормозен от местните хулигани. Той започнал да пребива всеки, който се опитвал да издевателства над него. Един от всичките сблъсъци се превърнал в първото убийство на поляка още преди да бил навършил 14г.

Когато станал на 20 години, той срещнал любовта на живота си – Барбара и двамата създали семейство. За съжаление Ричард Куклински нямал достатъчно средства да издържа съпругата си и трите си деца. Затова продължил да се замесва в съмнителни сделки и престъпни схеми.

Действията му не останали незабелязани от престъпната фамилия ДеКавалканте в Джързи и Куклински бил привлечен да работи като рекетьор и бияч. Друг бизнес, в който поляка намирал прехрана, била нелегалната видеопорнография под шапката на най-голямата престъпна фамилия в Ла Коза ностра. Работата му в този сектор станала причината да се срещне с касапинът на фамилията Гамбино – Рой ДеМео.

Рой ДеМео и фамилия Гамбино

Рой ДеМео

Рой ДеМео

ДеМео бил гангстер с ужасяваща репутация, който обичал да разфасова жертвите си в специално нает апартамент близо до Джеминай лаундж. При срещатата на двамата психопати, гангстерът пребил поляка, а Ричард Куклински понесъл боя мъжки. Това впечатлило ДеМео и той го привлякъл в екипа си като бияч и събирач на дългове.

Ала Ричард не разбирал, че мъртвите не връщат дългове и често биел жертвите си до смърт. Касапинът на Гамбино решил да смени назначението на новия си служител. Това се оказал един от редките прецеденти, при които мафията наемала убиец, външен за организацията.

Новата професия допаднала много на Ричард Куклински. Той излизал въоръжен до зъби и убивал целите си по най-различни начини. Но независимо върху каква поръчка работел, в края на деня полякът винаги намирал убежище при семейството си. У дома той не носел нищо от работата си и се стараел никой да не знае къде живее. За добрите граждани Ричард Куклински бил любящ баща и преуспял търговец. Само съпругата му, от време на време в редките моменти на домашно насилие, виждала тъмната му страна.

Кариерата на убиец била подходящ избор за психопат със антисоциални тенденции какъвто бил и Куклински. Той изпълнявал не само поръчки за новия си работодател, но често излизал да експериментира с различни оръжия върху напълно невинни хора на улицата.

Веднъж докато си карал на междуградски път в Джорджия, трима местни хулигани под въздействието на алкохол, се опитали да избутат колата му от пътя. Ричард Куклински спрял, извадил револвера от багажника си и зачакал. Кандидат-гангстерите също спрели и слезли, за да набият човека с пистолета… В крайна сметка труповете им били открити край банкета.

Ричард Куклински

Ричард Куклински заедно със семейството си

Убиецът от Джързи не щадял и онези, които познавал. Случило се така, че приятел на поляка – Джордж Малибанд, дължал пари на ДеМео, а последният си ги поискал настойчиво. Когато Ричард се опитал да разговаря по въпроса с длъжника, Малибанд заплашил семейството му. Подобна грешка не можела да бъде толерирана и Куклински го напълнил с олово.

Ричард Куклински среща Мистър Софти

Не е ясно кога точно, но полякът се запознал с друг колега в занаята – Робърт Пронгей. Последният бил бивш военен, който карал сладоледен камион „Мистър Софти„. Когато децата не си купували сладолед от него, той убивал хора за пари, като използвал експлозиви или калиев цианид. Отровата станала любим метод и на Ричард Куклински, който често напръсквал жертвите си с цианида или пък им го сервирал с храната и напитките.

През 1983 година, фамилия Гамбино елиминирала Рой ДеМео. Това не бил съществен проблем за поляка, защото той отдавна странял от стария си работодател и работел върху собствени зловещи проекти. Куклински събрал екип, който се специализирал в кражбите на коли. Полицията не пропуснала да забележи дейността на новите автоджамбази. Ричард обаче не обичал да оставя свидетели. Скоро приятелите му започнали да изчезват.

Един от любимите начини на поляка за разкарване на труп бил, преди това да го складира в индустриален хладилник, за да не се разбере кога е умряла жертвата. Тази техника Куклински научил от Мистър Софти и заради нея получил прякора „Ледения„. Ричард бил добър ученик на Робърт Пронгей и за благодарност застрелял учителя си в камиона му за сладолед.

Падението на Ледения

Въпреки всички убийства, труповете започнали да се появяват и някои измежду тях съдържали ледени кристали посред лято. Патоанатомите в моргата разбрали, че си имат работа с жертви на по-ранно насилие и всички улики сочели само към един човек. Леденият убиец от Джързи бил набелязан за разработка от полицията.

Ричард Куклински Леденият

реалният Куклински и неговата филмова „версия“

Един ден агент Доминик Полифрон (ATF) се представил за гангстер от престъпната фамилия Лукезе и поискал Куклински да му изпълни няколко мокри поръчки. Полякът не се поколебал да му разкаже за цианида, защото възнамерявал след работата да елиминира и поръчителя на задачите. Но Полифрон бил екипиран с микрофон и разказът на Ледения се озовал на запис.

На 17 декември 1986 година Куклински бил арестуван пред собствения си дом. Две години по-късно Леденият убиец се сдобил с две последователни доживотни присъди. На 5 март 2006 година в затвора в Трентън (Ню Джързи), в следствие на естествена смърт се споминал Ричард Куклински, на чиято сметка неофициално се приписват над сто убийства.

През 2012 година излиза игрален филм посветен на този безмилостен психопат с едноименното заглавие „The Iceman“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!