post

Наркотици. Ползата и вредата от употребата на наркотик.

Наркотици (наркотик ед.ч.) – названието произлиза от старогръцки и в буквален превод означава „вцепенител“. Днес терминът наркотик обхваща широка гама химични вещества с психотропно въздействие, т.е. такива, които влияят на централната нервна система (ЦНС), като предизвикват различни реакции например: еуфория, превъзбуденост, параноя, агресия, ленност, успокоение, наркотичен сън, халюцинации, обезболяване и др. Всеки наркотик има своя специфика и свой собствен начин на действие.

Видове наркотици според произхода си

По произход наркотиците се делят на четири вида – естествени, природни, изкуствени и синтетични. ( забележка: Тази класификация е според автора на публикацията и не е срещана в официален научен труд, въпреки че вече може да е създадена от друг автор.  Подобна беше открита по-късно онлайн, но поради неяснота на източника беше запазена вече съществуващата. )

  1. Естествени наркотици – това са сложни химични молекули, които се произвеждат от човешкото тяло, най-често под формата на хормони и оказват влияние на човешкото поведение и емоции (ендорфини, енкефалини и др.). Те са  изключително силни и секрецията на някои от тях може да бъде съзнателно подтикната от главния мозък.
  2. Природни наркотици – предимно сложни химични молекули, които се срещат главно в растенията от околната среда и могат да се използват с минимална или никаква предварителна обработка (кофеин, никотин, алкохол, опиум и др.).
  3. Изкуствени наркотици – те също се срещат в природни източници, но за създаването им се изисква по-голяма предварителна подготовка и последваща химическа обработка (морфин, хероин и др.).
  4. Синтетични наркотици – това са химически вещества, които изцяло се синтезират от човека посредством други химични вещества и нямат природен източник или поне не такъв, който да се използва за индустриалното им производство (метаамфетамин, LSD и др.).

Видове наркотици според закона

В различните държави законодателството позволява и забранява употребата на различни наркотични вещества. Например в Холандия (Нидерландия) или Португалия, притежанието на дадена субстанция може да не се преследва въобще от закона, докато в САЩ за същия наркотик, заловеното лице ще се сдобие с присъда между 20 години и доживот. Въпреки всичко всеки наркотик може да попадне в една от следните три категории:

  1. Забранени – това са най-често силно пристрастяващите и зловредни наркотици, които могат да афектират живота на човек дори в малки количества и да доведат до смърт (кокаин, хероин, метамфетамин и др.).
  2. Контролирани – контролираните субстанции са лекарствени вещества, които се изписват само с рецепта или пък се използват единствено от квалифициран медицински персонал (викодин, морфин и др.).
  3. Свободно употребявани – това са наркотични и вещества и лекарствени препарати, които не подлежат на регулация като такива (освен може би чрез акцизи) и са в свободна продажба за пълнолетни и не дотам дорасли лица (кофеин, никотин, алкохол, аналгин, аспирин и др.).

Според съдебната система на САЩ, забранените и контролираните субстанции се класифицират в три класа, според което се определя суровостта на наказанието:

  • Клас А наркотици включват:  хероин, кокаин, метадон, екстази, LSD и магически гъби;
  • Клас B наркотици включват: амфетамини, барбитурати, кодеин, марихуана и др.;
  • Клас С наркотици включват: кетамин, анаболни стероиди и др.; (източник)

По-известните наркотици и наркотични вещества с медицинско значение

Болкоуспокояващи вещества

Появата на болка в човешкото тяло е защитен механизъм, който сигнализира за възникнал проблем във функционирането му под въздействието на външни или вътрешни фактори. Усещането за болка се възприема от различните части на ЦНС и периферната нервна система посредством рецепторни клетки за болка. При физическо, химическо или биологическо дразнене приложено върху клетки, тъкани,  органи или системи се отделят химически вещества, които възбуждат рецепторите за болка. Те предават информацията на главния мозък за силата и локализацията на болковото усещане.

Аналгетици

Аналгетиците са група болкоуспокояващи вещества. Един от най-известните е аспиринът, чиито аналози са познати на човека от дълбока древност. Изварата от върбова кора е контролирала треската  – имала е болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект. Днес това природно благо се произвежда изцяло синтетично под различни търговски названия, от които най-популярното е аспирин. Всъщност самото вещество е естер на салициловата киселина:

получаване на аспирин

получаване на аспирин

Аспиринът разрежда кръвта и намалява риска от инфаркт. Според спорни изследвания е възможно да намали дори и рисковете от някои видове рак. Асприн може да се приема и при главоболие и други слаби болки. От друга страна неправилната употреба на лекарството може да доведе до стомашна язва, а при вътрешен кръвоизлив до силно кървене.

Друг известен аналгетик е аналгина, който има по-добър болкоуспокояващ антипиретичен ефект (сваля температурата при силна треска). Той е водоразтворима сол на сулфоновата киселина, която бързо се усвоява от организма и притежава бърз но краткотраен ефект.

аналгин и викодин

аналгин и викодин

Далеч по-силен, но вече спадащ към групата на морфиноподобните аналгетици е хидрокодон-парацетамола, който отново е по-известен с търговското си название викодин.

Морфин

Далеч по-нагоре в скалата за силно въздействие се намира морфина. Още от дълбока древност в Азия и Египет са били използвани обезболяващи и наркотични вещества от растенията беладона, мандрагора и сънотворен мак. От сока (латекс) на незрелите плодове на последното се получава изсушена субстанция наречена опиум. Оттам идва и названието на цяла група наркотични вещества, които се извличат или са производни аналози – опиати и опиоиди.

морфин, наркотици

наркотикът морфин и неговият източник

Морфинът се извлича от опиума и е много силен наркотик с обезболяващ ефект, който се ползва само в най-тежките операции или случаи на болка. Наименованието му произлиза от гръцкия бог на сънищата Морфей и е силно пристрастяващ наркотик, който не се предписва при хронична болка, защото привикването на организма към действието му постоянно изисква по-голяма доза.

Наркотици (упойващи средства) с малко или никакво медицинско значение

Хероин

Един от най-силните наркотици от групата на изкуствените опиати е диестерът на морфина с оцетната киселина. Неговото название произлиза от гръцката дума за герой и той е един от главните виновници за голямата смъртност сред наркоманите. Става дума за зловещия хероин.

Той е десет пъти по-силен от морфина, силно пристрастяващ и много опасен.  Интересен факт е, че за първи път е бил представен като лекарство против кашлица в началото на 20-ти век. Тогава с него са били инжектирани дори деца, което е довело до една от първите наркоепидемии в САЩ.

хероин, наркотик

хероин – един от най-опасните наркотици

Хероинът се внася в тялото предимно интравенозно (инжектира се), но е възможно да се пуши или смърка. Всеки един от начините е изключително опасен. При инжектирането обаче, реципиентът може да се зарази от замърсена игла с изключително страховити и смъртоносни болести като хепатит С и СПИН.

Кокаин

Друг опасен алкалоид е кокаина. В редки случаи може да бъде използван като лекарство, но главната му употреба е от наркозависими хора. Той се извлича от листата на растението кока, което е разпространено в Чили и Перу.

кокаин

кокаин

В миналото наркотикът кокаин (бял прах) е бил дрогата на богатите. Но с появата на евтината му версия краккокаин или просто крек, той също се превърнал в епидемия. Пристрастяването към белия прашец е по-бавно, но е част от суровата реалност на наркотиците. To води до кокаинизъм – пълно разстройство на нервната система.

Марихуана

От индийския коноп (канабис) се получават два вида наркотици – хашиш (изолиран като смола) и марихуана (изсушените връхчета на растението). Въпреки че марихуаната не е наркотик клас А, тя също има доста зловредни странични ефекти. Възможно е да доведе до паника, тревожност, забавени реакции и ленност, неприятна телесна миризма и рядко стерилност при мъжете. Понякога канабисът намира медицинско приложение, но е по-разпространен като наркотик за пушене.

марихуана

марихуана

Пристрастяването към марихуаната е главно психологическо и здравословните рискове при нея не са много по-големи от тези при пушенето на тютюн. Въпреки това в много държави е все още незаконна, като в това число се включва и България.

Други упойващи и сънотворни средства

В миналото при медицински операции са се използвали предимно упойващи вещества водещи до пълна наркоза – етер, пентран, наркотан, диазотен оксид и други. В съвременната медицина, за малки локални операции се използват местни упойки. Те представляват химически вещества, блокиращи временно проводимостта на периферните нерви. Такъв лекарствен препарат са лидокаинът и  прокаинът, като последният е познат под търговското название новокаин.

лидокаин, новокаин

лидокаин и новокаин

Местните упойки нямат наркотично действие и не влияят върху функционирането на ЦНС.

Сънотворните лекарства много наподобяват наркотиците, но притежават много по-меко потискащо въздействие върху функциите на мозъчната кора. Съвременните сънотворни са доста често синтезирани на базата на барбитуровата киселина и поради това тази група препарати се наричат барбитурати. Те притежават различна токсичност и смесени с алкохол стават изключително опасни. Предозирането с барбитурати и други сънотворни може да доведе до кома и смърт.

Свободно продавани наркотични и упойващи вещества

Освен известната билка Валериана, която помага при безсъние, още от дълбока древност хората използват етилов алкохол, за да борят мрачното настроение, а от няколко века насам широко разпространение намира и пушенето на тютюн.

Алкохол

Всички алкохолни напитки, независимо от марката и вида си съдържат едно и също упойващо вещество – етанол. То е слаба невротоксична отрова с обезводняващ ефект за клетките, която в големи количества може да доведе до фатални последици. Системната злоупотреба с алкохол води до пристрастяване – алкохолизъм. В следствие силно се увеличава опасността от заболявания на черния дроб, в това число и цироза.

Отново интересен факт е, че алкохолът в малки количества е полезен. Това е собено вярно ако другите вещества в напитката допринасят към ползите, както например в червеното вино. Етанолът в силните спиртни напитки може да се използва като локален антисептик, а в случаи на метанолно отравяне като ефективна противоотрова.

алкохол, наркотик, алкохолизъм

алкохолизъм

Ако човек е пил некачествена алкохолна напитка съдържаща метанол дори в малки количества, това може да доведе до ослепяване и смърт. Когато се усети ефектът на отравяне (да не се бърка с препиване), първото което трябва да се направи е да се изпият 50 гр. концентрат (ракия, уиски, водка и др.) с доказан произход, след което да се потърси незабавна лекарска помощ.

Тютюн

Активната съставка на тютюна е никотинът, като пристрастяването към него е бързо и много силно. Теоретично свръхдоза никотин може да убие човек, но на практика това не се случва. Веществата, които убиват са  канцерогените съпътстващи никотина в изгорелите тютюневи газове.

Доста често компаниите производители на цигари добавят още по-опасни химикали в тютюна, за да може пушачът да изпадне в пълна зависимост от продуктите им. Накрая тютюневите изделия се превръщат в завишен здравословен риск. Потребителите на тютюн във всичките му форми са по-податливи към ракови и хронични заболявания.

Стимуланти

кофеин

популярен източник на кофеин е кафето

Кофеинът е един от най-често използваните стимуланти на централната нервна система и същевременно е напълно законен. Той се среща в множество природни източници, но най-популярният от тях е кафето. Икономическото значение на горчивите зърна е изключително голямо. Движението в цените на кафето може да въздейства върху цели държави и да повлияе световна икономика.

Наркотиците в своята всеобхватност най-вероятно са донесли повече болка отколкото са отнели, но без тяхното съществуване, съвременната медицина би приличала на светата инквизиция. Много тежки операции биха били невъзможни без употребата на наркотични вещества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!