post

Коза ностра – италианската мафия в САЩ

Ла Коза ностра е американска престъпна организация, формирана на етнически принцип от италиански имигранти в САЩ, които имат предимно сицилиански корени. Неин основен ръководен орган е Комисията, която е съставена от главите на отделните престъпни фамилии и в редки изключителни случаи от външни влиятелни гангстери като Майер Лански и Бъгси Сийгъл.

Коза ностра и делото срещу Комисията

През 1983 година, в една дъждовна мартенска вечер, двама агенти успяват да монтират малък предавател в „Ягуара“ на Антъни Корало. Това става най-големият удар в разследването на „Комисията“, която е създадена от Чарли Лъки Лучиано още през далечната 1931 година. Нейната ръководна дейност обхваща цялата италианска мафия в САЩ. Тъй като мафия е италиански термин за местната криминална организация, нейният американски вариант е известен под названието Ла Коза ностра (това наше нещо) или още животът (this is the life we chose).

Коза ностра

Коза ностра – италианската мафия в САЩ води началото си от края на 19 век

В резултат на дългодишна работа и много тайни операции (като Дони Браско), ФБР успява да постави на подсъдимата скамейка през 1987 година три от босовете на петте престъпни фамилии на Ню Йорк, които представляват каймака на Коза ностра. Антъни Салерно е на 75 години, Антъни Корало е на 73, а Кармайн Персико (младши) на 53 години и всички те са обвинени в участие и ръководство на престъпна конспирация. Трудно е за човек да повярва, че тези болнави старци и добродушно изглеждащи мъже оглавяват най-свирепата и безмилостна организация в Америка.

Паралелно с това дело в Бруклин тече и дело срещу Тефлоновия дон – Джон Готи, който оглавява най-могъщата от петте фамилии – Гамбино. От 1981 до 1987 година са повдигнати над 2500 обвинения срещу членове на мафията и нейни поддръжници, от които над 800 са осъдени. Кръстоносният поход в Ню Йорк срещу организираната престъпност е воден от прокурорa Рудолф Джулиани. Подобни федерални атаки са предприети също и в Чикаго, Кливланд, Канзас сити и Милуоки. Това се оказва краят на Коза ностра като вездесъща организация, но не и край на организираната престъпност.

Коза ностра

Най-известните босове на Коза ностра

Пропуквания в бронята

През годините Коза ностра става легендарна със своята потайнственост и недосегаемост. Всеки изпречил се на вездесъщата организация бива купен или убит. Когато тя изглежда най-силна и непоклатима, започват да се появяват видими пукнатини в бронята ѝ.

През 1957 година, полицията за първи път нахлува на злощастното заседание на Комисията в Апалакин, От тогава до днес има много случаи на босове, които проговарят пред федералните власти. Те често са свидетели по ключови дела, след което стават част от програмата за защита на свидетелите. Мафиотският закон Омерта (който говори – умира) престава да съществува. През 1963 година, бившият мафиот Джоузеф Валачи пръв свидетелства пред сенатска подкомисия и разказва всичко, което знае за Коза Ностра.

Вито Дженовезе

Валачи и Апалакин – падението на Вито Дженовезе

През 1984 година 56 годишният Доминик Лафаро, член на клана Гамбино, става информатор на ФБР. Почти в качеството си на полеви агент, той записва разговорите си с Джон Готи на касетофон. За две години успява да събере над 50 ленти уличаващи престъпния бос. Операцията е успешна и най-могъщата престъпна фамилия в САЩ е поставена на колене.

През 1981 завършва операция „Дони Браско“, при която е внедрен агентът Джоузеф Пистоун в престъпната фамилия Бонано. Резултатът е около 200 обвинени и над 100 осъдени, а фамилията е изхвърлена от „Комисията“. Причината за нейното остракиране – защото е позволила на ФБР да я инфилтрира. Джо Пистоун доказва, че звярът не е толкова страшен и същевременно смъква воала на мистицизъм, обгръщащ легендарната престъпна организация.

Джоузеф Пистоун

Агент Джоузеф Пистоун в ролята на гангстера Дони Браско

Макар че днес престъпните фамилии продължават да съществуват, те са обезкървени и непрекъснато преследвани от ФБР. Освен това на тях им се налага да се конкурират с други престъпни организации – руснаци, колумбийци, мексиканци, кубинци и т.н. Мафията никога вече няма да бъде толкова могъща, колкото в епохата на „Комисията“ през изминалия дватесети век. Въпреки това, новото поколение гангстери също търси място под слънцето и в редиците на Ла Коза ностра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!