post

Дони Браско или Джоузеф Пистоун

Дони Браско е операция на ФБР (Федерално бюро за разследване), която остава в историята като най-мащабното инфилтриране на италианската мафия в САЩ (Ла Коза Ностра). В центъра на всички събития е легендарният агент на Бюрото – Джоузеф Д. Пистоун, който рискува живота си, предприема невъзможни ходове в продължение на 6 години и накрая свидетелства пред съда срещу една от най-могъщите нюйоркски престъпни фамилии.

Да израстнеш сред бъдещи мафиози

Джоузеф Пистоун е роден на 17 септември 1939 година в Иъри (Пенсилвания, САЩ), но израства в Патерсън Ню Джърси. Още като хлапе, Джоузеф обикалял улиците и се срещал с хулигани, но пътят му винаги го водел към училище. След бакалавърската си степен от унивиреситета, той се ориентирал да работи като учител, а после и за морското разузнаване. През 1969 година Джо Пистоун се присъединил към ФБР.

Джоузеф Пистоун

Агент Джоузеф Пистоун в ролята на гангстера Дони Браско

Заради обширния си опит на улицата и сицилианския си произход, Джоузеф Д. Пистоун се специализирал в работата под прикритие – нещо, което до тогава почти не съществувало в Бюрото. До 1974 година федералният агент придобил значителен опит, което му спечелило ново назначение. Той трябвало да се внедри в група специализирана в отвличане на камиони и тирове. За целта получил работен псевдоним и нова самоличност в лицето на Дони Браско. Професионалната му специалност била крадец на бижута, за което той получил и солидна бижутерска подготовка.

Бижутерът Дони Браско

В началото на 1976 година Дони Браско се отправил към Ню Йорк с едничката цел да се внедри в банда крадци. Заради големия си опит той разпознавал тарикатите от престъпните фамилии, но знаел, че не може да подходи директно. Затова денем и нощем само обикалял баровете в продължение на половин година. Там той се представял като успешен крадец на бижута.

Локалните гангстери започнали да свикват с новото лице и една вечер, готина мацка завъртяла флирт с него. Когато тя се отдръпнала, Дони се обърнал към бармана и му казал: „За протокола: аз не започнах разговора!„. Тази реплика е типична за гангстерите, които знаят, че да се закачаш с чужда жена означава да си търсиш куршума. Тя обаче била и индикатор за бармана, че човекът пред него е сенчест тип с опит.

Да влезеш в леговището на звяра

Тони Мира, Дони Браско

Антъни „Тони“ Мира – за него се смята, че е извършил над 30 убийства

След време Дони Браско решил да се пробва да пробута „крадени“ бижута на своя стар познайник – бармана. Операцията минала успешно и репутацията му тарикат и крадец се затвърдила. Не след дълго барманът започнал да го представя на различни съмнителни типове, в това число и на пълноправни членове мафията.

Ранните стъпки на Пистоун били в посока на фамилия Коломбо, но с новия си познайник бързо се преориентирал към фамилия Бонано. Скоро пътят му се кръстосал с Джери Чили – пълноправен член на мафията, а той го представил на АнтъниТони Мира.

Кратките му взаимоотношения с Чили го довели почти до сигурна смърт. След многократни искания да участва в обири и също толкова откази от негова страна, Дони Браско бил привикан на среща. На нея присъствали двама мафиоти и един кандидат-мафиозо – Джери Чили, Паскуале „Патси“ и Франки. Започнал петчасов разпит на агента под прикритие, но за негов късмет всичко свършило благополучно.

Когато Дони Браско трябвало да си тръгне, той побързал да докаже, че е корав гангстер, който не може да бъде обвиняван произволно и се нахвърлил да бие Франки. В Коза ностра, да удариш член на фамилията е равнозначно на смъртна присъда, но пък Франки бил обикновен кандидат-мафиозо също като Дони и рискът бил минимален. След тази случка всички научили, че има нов гангстер в квартала.

Работа за Бонано и първи познанства с Лефти Руджиеро

Антъни Мира решил да се възползва от таланта на крадеца на бижута, но за негово нещастие преди края на 1977 година попаднал в затвора и Дони Браско станал „приятел на“ Бенджамин „Лефти“ Руджиеро, който го въвел в делата на фамилия Бонано.

Лефти (Левака) се оказал като ходеща енциклопедия на мафията и надлежно образовал новака, който от своя страна старателно записвал голяма част от разговорите им. Лефти бил част от бандата от Дъ Моушън Лаундж, в която членувал и Доминик Сони Блек Наполитано.

Доминик Сони Блек Наполитано зад Бенджамин Лефти Руджиеро

Доминик Сони Блек Наполитано зад Бенджамин Лефти Руджиеро (на първата снимка) и Лефти, увековечен от Ал Пачино в модерната популярна култура

Успехите на агент Джо Пистоун зад маската на Дони Браско станали изключително полезни за ФБР и агентите му поставили задачата да привлече гангстерите в Холидей (Флорида), където да ги ангажира с местнен клуб (The King’s Court Bottle Club).

Самото заведение било параван за дейността на Бюрото и имало инсталирани куп кабели, камери и микрофони в себе си. Бизнесът във Флорида бил толкова успешен още от самото начало, че Сони Блек Наполитано взел изцяло под крилото си Дони Браско и му гласувал пълно доверие да движи клуба.

В екипа на Сони

Сони Блек Наполитано

Дони и Сони разпускат заедно

Когато Тони Мира излязъл на свобода разбрал, че е изтървал златната кокошка и си поискал обратно Дони Браско, но Лефти и Сони нямали намерението да се разделят с него. Между тях били възникнали както приятелски, така и делови взаимоотношения, които гангстерите не искали да изгубят. В един от записите на ФБР може да се чуе как Лефти казва на Дони: „Аз ще умра с теб, но няма да те дам!“.

Бандата от Дъ Моушън Лаундж спечелила правото да го задържи, но това вбесило още повече Тони Мира и той обвинил Дони Браско, че  е откраднал 250 000$. Срещу Дони бил организиран съдебен процес на най-високо ниво във фамилията. За негово щастие, Доминик Сони Блек Наполитано го защитавал енергично близо 3 часа и животът му бил пощаден. От този момент на сетне, съдбите на Сони и Дони станали неразривно свързани.

Отделно от личната дарама на Дони Браско, през 1979 година произтекли сериозни сътресения във фамилия Бонано. Претендентът за бос Кармайн Галанте и най-голям вносител на хероин в САЩ бил застрелян от лоялистката фракция на боса Филип Растели. В удара участвал и самият Сони Блек, което станало трамплин за неговото лично издигане във фамилията. След събитията, той поел командването на собствения си екип.

Провалът във Флорида

доминик сони блек наполитано

Санто Трафиканте (младши) и Доминик Сони Блек Наполитано, заснети по време на операция Дони Браско

Флорида е щат, в който мафията била представена от легендарния бос Санто Трафиканте и неговата фракция. Той бил корав и двуличен гангстер. В началото позволил на Наполитано и компания да оперират на негова територия, но впоследствие полицията внезапно ударила The King’s Court Bottle Club. Според някои източници, акцията била случайна, защото полицаите не си били получили подкупите. Според други обаче, тя била инициирана от Алфонс „Сони Ред“ Инделикато и подкрепена от Санто Трафиканте.

Дони Браско, Сони Блек Наполитано

Дони и Сони – кой казва, че гангстерите нямат чуство за хумор?

Работата на Дони под прикритие му помогнала да идентифицира много гангстери за нуждите на ФБР, като освен това се сдобил с ясна представа за структурата на Коза ностра в цялата страна. Допълнително към всичко, получил и безценна информация за „Пица канекшън“ – операцията на мафията, която под прикритието на пица ресторанти осъществявала голям внос на хероин.

Сони Блек отказал да си даде личната карта на полицаите по време на погрома над клуба и затова се озовал в местния арест. Но с помощта и връзките си във ФБР, Дони Браско съумял да му издейства освобождаване.

Ала бедите не свършвали дотам. Скоро Лефти попаднал на статия в списание, където видял същата яхта, на която гангстерите заедно със Санто Трафиканте купонясвали във Флорида. Проблемът се състоял в това, че яхтата била притежание на ФБР, а човекът който я осигурил за партито бил Дони Браско. Дони отново излязъл от ситуация и успял да представи случая като чисто съвпадение и Левакът му повярвал.

Убийството на тримата капитани

В Ню Йорк интригите във фамилия Бонано достигнали своя връх. Алфонс „Сони Ред“ Инделикато, който бил капитан във фамилия Бонано, възнамерявал заедно с други двама капитани – Доминик Тринчера и Филип Джиаконе да извърши преврат срещу Филип Растели и неговата фракция.

Заместник боса на фамилията Джо Масино нямал намерение да стои безучастен пред очаквания пуч. Той лично организирал покушение срещу тримата капитани на 5 май 1981-ва година. След като убийците си свършили работата, втори екип – този на Доминик Наполитано, разчленил труповете. Трети екип нает от фамилия Гамбино и ръководен от Джон Готи, се погрижил телата да изчезнат.

Джийн Готи, Големият Джо Масино

Джийн Готи и Големият Джо Масино

Дони Браско не присъствал на зловещите събития, защото не бил пълноправен член на Коза ностра, но скоро предстояло това да се промени. Лично Сони Блек му казал, че възнамерявал да го предложи за пълноправен член на мафията. Това означавало, че Дони трябвало да се докаже, като убие някого. Целта на покушението бил синът на Сони Ред – Бруно Инделикато. Подобна оферта за ФБР била неприемлива и на 27 юли 1981-ва година, агент Джоузеф Пистоун бил отзован.

Последици от операция Дони Браско

Скоро след това агентите на Бюрото посетили гангстерите и ги информирали:“Човекът, когото познавате като Дони Браско, всъщност е агентът на ФБР и се казва Джоузеф Пистоун“. В началото мафиотите отказвали да повярват и си мислели, че това е трик на правителството. Но не след дълго за всички станало ясно, че казаното е самата истина.

Единственият реален шанс на гангстерите от Дъ Моушън Лаундж да оцелеят, останал те да се превърнат в защитени правителствени свидетели. Обче нито Сони, нито Лефти потърсили лесния изход. В резултат на това Доминик Наполитано бил елиминиран подир по-малко от месец, след като се разчуло, че е допуснал агент в престъпната си организация. Антъни Мира получил своето в началото на следващата година. Когато Бенджамин Руджиеро отивал към своята гибел, той бил заловен от агенти на ФБР и заради това отървал кожата.

Джо Пистоун, Дони Браско

Джо Пистоун в наши дни – остарял и все така известен

Операция „Дони Браско“ се оказала съкрушителна за организираната престъпност, която действала в сянката на Коза ностра. Били повдигнати над 200 обвинения и с присъди се сдобили над 100 мафиози. Самата фамилия Бонано била низвергната и отстранена от Комисията – ръководното тяло на мафията. Това по-късно се оказало благодат за нея, защото при процеса срещу Комисията, нейните гангстери били пощадени. Ренесансът на Бонано се осъществил под командването на Джо Масино, което се превърнало в нож с две остриета за организацията.

Агент Джоузеф Пистоун свидетелствал в множество дела дори и десетилетия по-късно. Той получил статут на защитен свидетел и охрана от федералните шерифи. Това не били напразни мерки, защото от Комисията изтекъл контракт за главата му. Неговата стойност възлизала на 500 000$ – сума без еквивалент за тази епоха. Слуховете гласят, че след тази „оферта“, определени агенти на ФБР се свързали с боса на най-влиятелната фамилия Гамбино – Пол Кастелано. Те го предупредили, че ако поръчката не бъде оттеглена е възможно да започнат да умират гангстери без съд и присъда.

Смята се, че днес контрактът е прекратен. Въпреки това Джоузеф Пистоун винаги трябва да внимава за млади амбициозни гангстери, които биха искали да си изградят репутация за негова сметка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!