post

Биткойн кеш войните и ролята на Роджър Вер

Биткойн кеш (Bitcoin cash) е криптовалута създадена в края на месец юли 2017 година, след окончателно разклоняване (хардфорк) на оригиналната криптовалута Биткойн при блок 478 558 на блокверигата ѝ. Официалната цел на хардфорка е увеличаване на размера на блоковете от 1 МВ на 8 МВ, за да могат те да носят повече информация в себе си. Но зад сцената се вижда и борба за надмощие и интереси.

Окончателното разклоняване довежда до разделяне на биткойн общността, а емблематични личности като Роджър Вер и Крейг Райт избират страната на биткойн кеш. През 2018-та взаимоотношенията на двата лагера се изострят, а в края на годината биткойн кеш също става обект на ожесточен хардфорк.

Роджър Вер и Крейг Райт са две много противоречиви личности, които работят в сферата на криптовалутите. И двамата стават несметно богати от биткойн революцията, което ги прави значителни фактори, когато става дума за крипто.

Роджър Вер

Роджър Вер един от идеолозите зад Биткойн кеш

Роджър Вер

Роджър Вер е роден 27 януари 1979-та в Силициевата долина (САЩ). Още в ранните си години, в качеството си на предприемач, той се замогва след като създава компанията Memory dealers през 1999 година. В резултат на криминален и полицейски тормоз, в комбинация с данъчен рекет, Роджър Вер формира непопулярни капиталистически антидържавни възгледи и се включва в политиката на локално ниво.

В резултат на публичната му реторика срещу фашисткото управление на САЩ, той е набелязан и преследван от властите. Те успяват да го уличат в търговия с фойерверки без лиценз по Интернет. Повдигнати са му обвинения и заради политическите му възгледи е хвърлен във федерален затвор за десет месеца. През 2005 Роджър Вер напуска страната, като плаща принудителен откуп на правителството на САЩ и заминава за Япония.

В началото на 2011 година Роджър Вер продава ламборджинито си и започва да инвестира в биткойн, което поставя основите на финансовото му благосъстояние. През 2014-та се сдобива с домейна bitcoin.com и освен това се отказва окончателно от американското си гражданство. Той е активен застъпник на гражданските права и открито се обявява против полицейския и правителствен произвол.

Възгледите му са либертариански – капиталистически – анархистки – пацифистки. Поведението му понякога става странно, защото отстоява противоречиви каузи и не отстъпва от убежденията си. Роджър Вер е един от най-големите застъпници на масовото усвояване и използване на Биткойн, за което се сдобива с прозвището Крипто Исуса.

Той се противопоставя активно на тенденциите за превръщането на криптовалутата в дигитален спекулативен актив, като отстоява изначалните възгледи на Сатоши Накамото, а именно, Биткойн да бъде световна валута, която не подлежи на цензура и контрол от недобронамерени правителства или организации и служи за разплащания през Интернет.

Крейг Райт

Крег Райт

Крейг Райт

Крейг Райт е австралийски бизнесмен и предприемач, който се занимава с бизнес в сферата на високите технологии. Той също е осъждан, но за неуважение към съда и същевременно се отличава като крайно противоречива личност. Основател е на компанията DeMorgan Ltd., чиято дейност е свързана с криптовалутите и криптопазарите.

Крейг Райт нашумява с претенциите си, че е легендарния анонимен създател на биткойн, известен под псевдонима Сатоши Накамото. Тези твърдения се оказват безпочвени и лишени от всякакви доказателства. Нарцистичната натура на предприемача обаче не му позволява да се откаже от претенциите си. Мнозина от хората, които са имали контакт с него, го определят освен като нарцисист и патологичен лъжец, но и като психопат. Отличава се безкрупулност и хладна пресметливост. Срещу него се водят дела за измама и кражба.

Дебатът за размера на блоковете

Биткойн в исторически план е първата криптовалута ползваща блокверижна технология. В блокверигата блоковете са с предварително ограничен размер от 1 МВ. Казано по друг начин, един блок може да е носител на максимум 1 МВ информация. Освен това за потвърждаването му от възлите в мрежата се изискват средно по 10 минути. Тези обстоятелства правят транзакциите на средства чрез Биткойн изключително бавни, заради натрупването на трансфери, а миньорските такси за тяхното осъществяване стават прекалено големи.

Още през 2015-та в биткойн общността възниква дебат по тези проблеми. В резултат на него размерът на блока е удвоен до 2 МВ. Той обаче отново се оказва недостатъчен. Затова през 2017-та чрез Сегуит (SegWit) е направено външно за веригата удвояване размера на блоковете. По този начин голяма част от собствениците на скъпата криптовалута искат нещата да си останат непроменени – монетата вместо разплащателно средство, да се използва като инвестиционен актив (дигитално злато).

Съществува обаче и немалка група хора, които желаят биткойн да следва оригиналната си идея, да бъде инструмент за разплащане. Много от криптоманиаците не са съгласни с решението Сегуит, защото то е като външен за блокверигата втори слой.

Алтернативната на Сегуит идея е да не се използват извънверижни решения, а размерът на блоковете да нарастне отново. Това изменение се очаква да увеличи големината на публичния регистър (ledger) и да засили централизацията на криптовалутата. В замяна на тези негативи обаче, следва да се ускорят транзакциите и те да станат значително по-евтини. Подобно решение се оказва неприемливо за малка част от участниците в екосистемата.

По-малобройните привърженици на малките блокове и дигиталното злато успяват да овладеят информационните и медийните ресурси на Биткойн. Те цензурират всяко мнение противоречащо на тяхното, узурпират ключови позиции и елиминират емблематични фигури от биткойн екосистемата. Общността се разделя на две и Роджър Вер избира страната на големите блокове и електронните разплащания в брой (кеш).

Раждането на Биткойн кеш

Биткойн кеш

Биткойн кеш

Разногласията относно бъдещето на Биткойн се оказват непреодолими и през лятото на 2017-та е извършено окончателно разклоняване (hard fork). Групата привърженик на по-големите блокове, оглавявана символично от Роджър Вер и Крейг Райт, се отделят, като създават нова криптовалута наречена Биткойн кеш. Въпреки, че изначалният код е идентичен с оргиналния, след хардфорка размерът на блоковете в блокверигата ѝ нараства на 8 МВ.

Още след раздялата възникват спорове по въпроса, кой всъщност е автентичния биткойн. Двете блогвериги са носители на една и съща информация до хардфорка, а непосредствено след него разликата им е само в размера на блока.

Между двата лагера блясва нескрита неприязън. Роджър Вер открито се опитва да промотира Биткойн кеш като оригиналния биткойн. От своя страна биткойн-фанатиците наричат новата криптовалута с названието бикеш. Така те се стремят да я дистанцират от Биткойн (Core), който се оказва с десет пъти по-голяма капитализация и се приема от повече хора за единствения Биткойн, макар и да противоречи на оригиналната идея на Сатоши.

През есента на 2017-та и двете монети се радват на популярност. По време на бичия пазар (възход в цените) в края на годината, биткойн кеш достига цени над 4000$ за брой. Криптовалутата събира обща пазарна капитализация повече от 73 млрд. щатски долара. Още при пускането си обаче, новата монета е използвана от създателите си и от най-голямата по това време борса за криптовалути Койнбейз (Coinbase) за незаконна вътрешна търговия и сделки на тъмно. При това те се сдобиват с много долари за сметка на потребителите.

С настъпването на мечия пазар (срив на цените) всички криптовалути рязко започват да губят стойността си. Въпреки това, в този период на спад Биткойн кеш се отличава с добри параметри и запазва мястото си в топ 5 на coinmarketcap.com. Ниските ѝ миньорски такси я правят желана за спекулаторите на криптовалути.

Биткойн кеш войните

Калвин Еър

Калвин Еър

Докато сблъсъкът между Биткойн (BTC) и Биткойн кеш (ВСН) набира сила през лятото на 2018 година, в лагера на Биткойн кеш възниква ново огнище на разногласия и конфликти. Като официална версия за различията, отново се посочва размерът на блока. Но мнозина от страничните наблюдатели са убедени, че става дума за конфликт между личности. Двата противостоящи лагера са оглавявани съответно от Роджър Вер и Крейг Райт.

Райт, подкрепян от канадския милиардер Калвин Еър, се стреми да увеличи размера на блока от текущите 32 МВ на 128 МВ. За тези си намерения обаче, той няма обективна причина. Роджър Вер, подкрепян от милиардера Джихан Ву, поддържа идеята, че не са необходими радикални изменения. Според неговите виждания, Биткойн кеш трябва да се придържа към началния си протокол АВС = Adjustable Block-size Cap. Общността отново е разделена на две.

Джихан Ву

Джихан Ву – създател на Bitmain

През ноември 2018-та Крейг Райт инициира нов хардфорк създавайки криптовалутата Bitcoin Satoshi’s Vision (BSV). Той се заклева да унищожи Bitcoin cash, а след него и Биткойн (Core). Започват войните за миньорски мощности, като всяка от двете групировки се стреми да привлече към себе си повече миньори, които да копаят нейната валута.

Въпреки големите думи и неограничените парични възможности на Крейг Райт, Роджър Вер и неговата групировка вземат надмощие. Много вероятно е неограничените технически ресурси на Bitmain и Джихан Ву да са изиграли решителна роля в определянето на победителя. Блокверигата на Биткойн кеш остава по-дълга от тази на Биткойн SV и така печели войната. Биткойн SV все пак успява да се добере до челните 20 позиции на водещите криптовалути след поредица от пазарни манипулации, а през 2020 и до топ 10.

Резултати от сблъсъка

В резултат на Биткойн кеш войните става видимо, че тази криптовалута въобще не е децентрализирана и на практика е подвластна на капризите на няколко личности. Джихан Ву и Роджър Вер днес притежават около 1/4 от всички миньорски мощности на Биткойн кеш. Освен това, наблюдава се загуба на голяма част от доверието на инвеститорите и потенциалните потребители.

Макар че Биткойн кеш отново има позиция в челото, малко анализатори хранят илюзията, че тя грантира стабилно бъдеще за инвестициите на ходлърите. Твърде възможно е и двете криптовалути да се окажат схеми за източване на пари на следващия бичи пазар. Въпреки всичко, Роджър Вер остава пламенен защитник на възгледите си и запазва ролята си на личност с водещо влияние в криптовселената. Той неизменно защитава Биткойн кеш като единствен и истински Биткойн протокол отоговарящ на идеите на Сатоши.

Нестабилността на Биткойн кеш може да се окаже изгодна за спекула и бързи печалби. Ала всеки, който инвестира в тази криптовалута, не трябва да забравя общото правило. То гласи, че трябва да се влагат само толкова пари, колкото е склонен да загуби инвеститорът. Защото след няколко години, амбициозният Роджър Вер може да покаже на света кой е оригиналният Биткойн, но също така е вероятно, Биткойн кеш бавно да изчезне в аналите на историята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!