post

Яху – Yahoo! – началото на търсенето в Интернет

Яху (Yahoo!) е американска интернет компания, която е създадена през 1995 година. Яху се явява първият опит за създаване на търсачка, като същевременно каталогизира и организира в директории и поддиректории голямо количество уебсайтове. Тя се разраства неимоверно в началото на второто хилядолетие, но некомпетентното управление и липсата на насоки, я превръщат в бледа сянка на самата себе си.

Джери и Дейвид

Джери Янг и Девид Файло - създателите на Яху

Джери Янг (на преден план) и Девид Файло – създателите на Yahoo!

През 1994 година Джери Янг (Jerry Yang) и Дейвид Файло (David Filo) са докторанти в калифорнийския университет Станфорд (Stanford University) и търсят начин да следят баскетболните резултати. Вниманието им е концентрирано в новата и странна за това време международна мрежа, известна под названието Интернет. През 94-та тя обаче не е толкова лесно достъпна както в наши дни. Всеки, който търси нещо в нея е трябвало ръчно да обхожда директориите, защото тогава мрежата представлява точно това – хаотичен сбор от директории.

Още през 1993-та е създаден първият браузър MOSAIC, който година по-късно позволява да Джери и Дейвид да навлязат в неизследваните дебри на международната мрежа. Дейвид намира уеб сайтове и ги предоставя на Джери, който от своя страна ги качва на свой собствен сайт наречен „Jerry’s guide to the world wide web„. Те достигат до решението да намират повече сайтове, да ги класифицират, категоризират и публикуват на собствена интернет страница.

Уебсайтът е организиран в 14 главни категории, всяка от които съдържа дъщерни подкатегории подредени в йерархична структура. Двамата работят изолирани във фургон в продължение на месеци, като интересът на останалите потребители към творението им, нараства непрекъснато. Идва моментът, в който Джери и Дейвид трябва да изберат име на интернет портала си.

Раждането на Яху (Yahoo!);

Търсейки с помощта на речник слово, което започва с Ya (съкратено от „yet another„), Джери и Дейвид попадат на желаната дума, която да послужи като абревиатура и име на уеб сайта им. Яху от „Пътешествията на Гъливер“ са деградиралите хора вършещи грубата работа. Но Яху става и названието на първия и най-голям интернет портал в Света.

Впоследствие те измислят значението на цялото съкращение Yahoo: Yet Another Hierarchical Officious Oracle (по думите на Янг). Джери добавя удивителен знак накрая, за да се отличават от вече съществуваща компания със същото название. На 18 януари 1995 година е закупен домейнът Yahoo.com. На самият сайт е добавена функцията Yahoo! Search за търсене, но само в собствените му директории.

Майкъл Мориц, Секоя Кепитал, Яху, Гугъл

Майкъл Мориц, Секоя Кепитал

Сайтът започва да генерира толкова много трафик, че управата на Станфорд се принуждава да отстрани от кампуса фургона на двамата докторанти. Но новината за новопоявилия се интернет портал достига до ушите на Майкъл Мориц, който днес е един от най-успешните рискови капиталисти на Секоя Кепитал (Sequoia Capital). Той отива до въпросния фургон, където заварва хаос от кабели, стикове за голф, дрехи, кутии от пица и купища други боклуци. Сам определя обстановката като „мечтаната Коледа за хлебарките“ или „най-големият кошмар на една майка“.

Въпреки всичко, рисковият инвеститор решава да сложи залог на Яху, а определя инвестицията си като безпрецедентна. Майкъл Мориц заявява, че това е първият път, когато Секоя влага пари в компания, която предоставя продукта си безплатно на потребителите си. Но решението им е продиктувано от виждането, че Яху ще бъде медийна корпорация с ярко бъдеще.

Джери и Дейвид оставят настрани докторантурите си и приемат офертата на Секоя Кепитал.

Разрастване на Яху

Тим Кугъл - първият изпълнителен директор на Яху

Тим Кугъл – първият изпълнителен директор на Яху

През лятото на 1995-та, Майкъл Мориц поръчва на вербовчика Алън Саборин да му намери изпълнителен директор за младата интернет компания. Последният се свързва с Тимоти Кугъл и урежда среща между него, Джери и Дейвид. През август същата година Тим Кугъл става първият изпълнителен директор на Яху. Интересен факт е, че предложение за същата позиция отклонява главният софтуерен евангелист на Епъл и колега на Стив Джобс, Гай Кавазаки.

На 2 март 1996-та Яху са инкорпорирани в официално делово предприятие. Компанията излиза с първично публично предлагане на NASDAQ на 12 април. Цената на акциите им се изстрелва до 25,5$, а по-късно почти се удвоява като достига връх от 43$ и в крайна сметка затварят на 33$, което е над 250% на началната им цена от 13$. Стартът е напълно успешен, а компанията достига оценка $848 млн.

Първият интернет мастодонт

На 8 октомври 1997 година от Яху обявяват, че поглъщат компанията Фоо Илеван (Four11) ($94 млн.). Придобивката осигурява на интернет портала достъп до технологията RocketMail, която от своя страна полага основите на Yahoo! Mail. На следващата година Яху поглъщат ВайъУеб (ViaWeb) ($49 млн.), с което сайтът се превръща и в портал за онлайн магазини Yahoo! Store. На 12 октомври е погълната и компанията за директен маркетинг Йойодайн (Yoyodyne) ($30 млн.).

Щабквартирата на Яху в Сънивейл, Калифорния

Щабквартирата на Яху в Сънивейл, Калифорния

През следващата 1999-та година, Яху развързват още по-дълбока кесия. Хостинг компанията ДжиоСитис (GeoCities) е закупена за огромната за времето си сума от 3,57 милиарда долара в акции и 1 млрд. в опции. Но първият интернет мастодонт не се спира дотук. През април същата година поглъщат Броудкаст.ком (Broadcast.com) за колосалните $5,7 млрд. През 2000-та година Яху интегрират Google търсачката в сайта си, въпреки че две години по-рано отхвърлят предложението за покупка за скромните $1млн.

Причината за високите цени на всички тези покупки са образуващите се в този исторически момент два икономически балона свързани с Интернет. По-известният от двата носи названието Дот-ком балон. По време дот-ком балона акциите на Яху достигат до 118,75$. След спукването и въпреки тежките поражения (8$ на акция), интернет порталът оцелява, но никога повече не е оценен толкова високо.

Без цел и посока

Карол Барц

Карол Барц

През 2001-ва Тим Кугъл е заменен на директорския пост от Тери Симъл. До края на 2003-та Яху поглъща още няколко компании. През 2004 компанията разработва своя собствена интернет търсачка, за да се освободят от зависимостта си от Гугъл интегрираното търсене. През 2005 пазаруването на компании продължава с пълна пара, като интернет порталът се сдобива с Flickr и 40% от АлиБаба (Alibaba.com). Безцелните поглъщания са знакът, под който протичат и следващите две години. През 2007 Яху прави опит да се конкурира в някои сфери с Гугъл, но опитът е безуспешен. Джери Янг се принуждава да замени Тери Симъл на директорския пост.

В последвалата 2008-ма от Майкрософт (Microsoft Corp.) отправят оферта на интернет портала за покупка. Компанията на Бил Гейтс оценява Яху на цели $44,6 млрд. От гордост или от алчност интернет мастодонтът отказва на компютърния гигант под предтекст, че цената е твърде ниска. Но това се оказва най-високата оферта, която Яху ще получи някога. През 2009-та Янг отстъпва ръководния пост на Карол Барц (Carol Ann Bartz).

До 2011-та интернет порталът продължава да се лута в тъмното, като безцелно поглъща още малки фирми и проекти. Макар през предната година Яху и Майкрософт да започват партньорство върху търсачката, в крайна сметка резултати няма освен, че Карол Барц е уволнена.

Мариса Майер, Яху

Мариса Майер

През 2012-та компанията се съди с Фейсбук, продава половината си дялове от Alibaba Group и сменя новия си изпълнителен директор Скот Томпсън за още по-нов в лицето на Мариса Майер (Marissa Mayer). Под новото ръководство поглъщанията на чужди компании продължава в стар стил. На пояса на Яху през 2013-та увисват Tumblr  и Hulu. Уеб гигантът започва да се огъва под собствената си тежест и в резултат е хакери пробиват защитите му. Компрометирани са близо 3 милиарда акаунта на потребители, като това се превръща в най-големия хак в историята на Интернет.

На хоризонта… Verizon

Следващите две години не донасят нищо добро за Яху. Уеб порталът е атакуван през 2014-та от зловреден софтуер и стотици хиляди потребители се оказват потърпевши отново. За да не останат по-назад от хакерите, британските и американските тайни служби прихващат и открадват личните данни и комуникациите на милиони почтенни граждани, при това напълно незаконно. Капак на всички хакове слагат хакерите от Федералната служба за безопасност на Русия, които инфилтрират интернет портала и компрометират близо 500 млн. потребителски акаунта.

През 2016-та година задъхващата се корпорация получава добра новина. От Върайзън (Verizon Communication) се съгласяват да закупят Yahoo! на цена от $4,8 млрд. В началото на 2017-та Мариса Майер обявява, че ще се оттегли от директорския пост ако сделката се състои. На 13 юни същата година Яху е погълната от Върайзън и заедно с активите си става част от Oath Inc., дружество под чиито чадър се намира и голямата в миналото компания AOL. През 2019-та година Oath Inc. променя имиджа си и името си на Върайзън Медиа Груп (Verizon Media Group).

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!