post

Хлебарка – клас Насекоми – разред Blattodea

Хлебарките (хлебарка ед.ч.) спадат към клас насекоми и са обединени в разред Blattodea. Техни екземпляри са датирани още през Карбон и благодарение на високата си приспособимост съществуват и днес. Повечето от съвременните им представители са разпространени в области с тропически климат, но има видове населяващи и умерените географски ширини.

Устройство на тялото на хлебарка

Тялото на хлебарките е сегментирано и плоско, като има типичните белези на членестоногите. Размерите им по дължина варират от няколко милиметра до 12 и дори повече сантиметра. Притежават сравнително малка глава с относително големи очи, а устният апарат е от гризещ тип, насочен назад или надолу. Антените им са многочленести и нишковидни. На гърдите отделните сегменти са запазили относителната си подвижност.

В предната им част се образува голям щит, който частично прикрива главата. В задната част на гърдите са разположени криле, които при някои видове са закърнели. Повечето хлебарки предпочитат да използват краката си за придвижване, въпреки че могат да летят. Коремчето е широко и е съставено от 10 сегмента. (При черните хлебарки например, женскита хлебарка е с напълно закърнели криле, а мъжките екземпляри притежават почти развити).

хлебарки, хлебарка, клас насекоми

хлебарка – външно устройство на тялото

Размножаването при хлебарките започва 10-15 дни след появата на възрастния индивид. Женските хлебарки, които са полово зрели отделят феромони със специфична миризма, която привлича мъжките. До 10-ия ден след оплождането, женската хлебарка отлага яйцата си, слепени в пакет от по 15-40 бройки. След това тя за известно време носи яйцата със себе си, като при някои видове това продължава до излюпването им. След около месец се появяват младите хлебарки, които минават през многократно линеене, по време на което наподобяват на възрастните индивиди. Хлебарките са насекоми с непълно превръщане.

анатомия на хлебарка

анатомия на хлебарка

Анатомично хлебарките не се различават особенно от останалите представители на клас насекоми. При дисекция се забелязва голямо мастно тяло обвиващо вътрешните органи. Храносмилателната система е от тръбен тип започваща с устен апарат, предно, средно и задно черво, завършващо с анус. Отделителната система е съставена от малпигиеви тръбици секретиращи в задното черво. Дихателната система е изградена от трахеи. Кръвоносната система е от отворен тип и кръвта е безцветна. Нервната система е ганглийно-стволова.

Черна хлебарка (ориенталска)

Ориенталската хлебарка (Blatta orientalis, черна хлебарка) е активна през нощта и представлява опастност за човека, като разпространител на биологични зарази (дизентерия, глисти, тении и други). Черната хлебарка населява влажните и тъмни места. Предпочитани техни свърталища са канали, мазета и места с хранителни отпадъци. Освен в градска среда се срещат и на открито в природата. За тях е от изключителна важност хабитатът им да се характеризира с висока влажност. Оптималната температура на средата им е в интервала от 20-30 градуса по Целзий, но те се адаптират и при по-ниски температури.

ориенталска хлебарка - blatta orientalis

ориенталска хлебарка – blatta orientalis

Черните хлебарки не могат да летят. Развитието им е бавно и понякога може да достигне до 3 години. През живота си една женска хлебарка отделя около 8 яйчени капсули. Яйцата в тях могат да бъдат носени от 12 часа до пет дни. Инкубационният период при черната хлебарка е между 42 и 81 дни. Майката подпомага новоизлюпилите се млади индивиди в началните фази на развитието им. Ориенталските хлебарки в зряла възраст имат преживяемост до 180 дни.

Кафява хлебарка (германска)

Германската хлебарка (Blattella germanica) е по-малка по размери от ориенталската хлебарка и достига до двадесет и пет милиметра максимум, но има изключения, при които тя гони по размери дори черната хлебарка. На цвят е ръждивокафява и е активна предимно нощем. Това не и пречи при по-голяма популация да проявява 24 часова активност. Тя е еднакво опасна, колкото и черната хлебарка. Също така не може да лети въпреки наличието на крила.

германска хлебарка - blattella germanica

германска хлебарка – blattella germanica

Кафявата хлебарка не е толерантна към ниските температури и затова в по-студените райони се среща само в човешкия хабитат. Тя произхожда от Африка и е всеядна. Женската носи яйцата в пакет от по 10-40 броя. Развитието и е непълна метаморфоза – яйце, ларва и имаго (зрял индивид). Германската хлебарка се размножава интензивно с множество застъпващи се поколения и целия и жизнен цикъл се затваря за около 100 дни. Продължителността на живота и може да достигне до една година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!