Хан Телериг (768 – 777) – край на политическата криза

През 768 година в Плиска бил извършен преврат и на престола се възкачил хан Телериг. По това време българската държава все още била в политическа криза и под голяма заплаха от военната мощ на Византия. Константин V Копроним отново тръгнал на поход срещу българите, но наличието на нов хан разколебало несломимия ромейски император. И когато той акустирал с огромната си флота при град Варна, решил да прекрати настъплението.

Новият хан обаче бил в много лошо положение и побързал да сключи мир с василевса на ромеите. Константин, въпреки новия мирен договор, не възнамерявал да се откаже от идеята си да унищожи България.

Първи сериозни сблъсъци

Хан Телериг също не мислел, че византийският император ще изостави намеренията си и въпреки всички добронамерени жестове и взаимни уверения, той започнал да се готви за война. Не изминала и година и василевсът на Византия начел да събира войските си. Естествено той успял да убеди българските посланци, че се приготвя за бран срещу арабите, но вместо на изток, византийските тагми се отправили към българските земи.

В този исторически момент (774г.), хан Телериг изпратил един дванадесетхиляден отряд на юг в Македония, за да присъедини тамошните славянски племена към България и да им осигури военна подкрепа. Ала Константин V Копроним имал за агенти в Плиска български предатели, които му съобщили за намеренията на хана.

Византийската армия нападнала българските дружи според всички стратегикони на епохата. Още при първия сблъсък с ромеите, българите били разбити и много от тях паднали в плен. Двете държави се оказали отново на пътя на войната. Година по-късно императорът потеглил с нова морска армада на север от Месембрия, но тук късметът се обърнал и византийският флот претърпял тежко морско крушение.

Белокаменна Плиска, хан Телерик

Белокаменна Плиска

Хитростта на хан Телериг

Хан Телериг на свой ред решил да поеме инициативата, но ходовете му вече се отличавали с хитростта на опитен държавник и политик. След като толкова време византийските шпиони и агенти, плетяли безмилостни интриги в българския хански двор, настъпил моментът ханът да се справи с тях.

Той написал писмо на византийския император, в което обяснил подробно, че властта му се изплъзвала, че очаквал преврат и заради това молел за убежище в Константинопол. Доволен от този факт, Константин V Копроним отново решил да помогне за дестабилизирането на българския престол, като възнамерявал да осигури подслон на Телериг.

Затова в изрично писмо, василевсът пространно обяснил на българския владетел с кои люде да се свърже, как се казват те и по какъв начин ще му помогнат да избяга от България. Хан Телериг само това и чакал. Той веднага се разпоредил тези, чиито имена били посочени в писмото да бъдат заловени и убити.

Самодържецът на Византия побеснял от собствената си наивност и на следващата година организирал нов военен поход срещу България. Но едва пристигнал при войските си, той се разболял тежко. Константин V Копроним умрял в носилката си по пътя към византийската столица. Един от най-големите врагове на България бил мъртъв. Смъртта окончателно му попречила да изпълни заветната си цел и да унищожи държавата на българите.

Епилог

Печатът на патриций Телериг-Теофилакт

Печатът на патриций Телериг-Теофилакт (източник на изображението: Уикипедия)

Телериг управлявал на престола още две години, но държавната криза се стоварила и върху него. Междуособните борби в българския владетелски двор го направили последната си жертва.

Под заплахата от преврат, той написал писмо на новия император на Византия, но този път истинско, че търсел политическо убежище. Българският хан успял да избяга в Константинопол. Там бил приет с почести, получил титлата патриций, покръстил се и взел за жена братовчедката на императрицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!