post

Хан Маламир (831-836/7)

Хан Маламир е български владетел от Първото българско царство, който властвал в периода 831-836/7г.

Възкачване на престола

Хан Омуртаг бил монарх с консервативни възгледи и се придържал към старите езически традиции и прабългарските родове. Затова, когато дошло време да посочи наследник, посочил Маламир, който бил най-малкият от тримата му синове.

хан Маламир

Маламиров надпис

Хан Маламир наследил българския престол, защото първородният син Енравота имал репутацията на християнски симпатизант. Колкото до втория от тримата братя – Звиница, за него се предполага, че е умрял преди баща си.

Новият български владетел не напуснал „пътеката“ на Омуртагa и продължил гоненията срешу християните. Жертва на противохристиянската реакция станал и самият Енравота. Причината била, че той вече открито приел християнството и се покръстил в ромейската вяра.

Въпреки молбите и настояването на хан Маламир, по-големият му брат отказвал да се отрече от новата си религия. Българският владетел се видял принуден да посече брата си, затуй щото да покаже на всички български първенци, какво ги чака ако приемат византийската вяра.

Но всички усилия се оказали напълно напразни. Християнството набирало сили по българските земи и не само между простолюдието, а дори и сред българската аристокрация, от която се очаквало да бъде стълб на старите традиции и вярвания.

Сблъсъкът с Византия

император Теофил

император Теофил

По времето на хан Маламир приключила войната с Франкската империя, а старите граници на България от времето на хан Крум били възстановени. С Византия обаче, нещата се обърнали и Империята започнала война, нарушавайки 30 годишния мирен договор. Ромейските тагми настъпили срещу българските територии в Тракия и овладели пловдиската област.

С помощта на стария и верен кавхан Исбул, хан Маламир успешно отблъснал ромеите. Българската контраофанзива продължила почти до Адрианопол.

Византийският император Теофил нямал избор и подновил мирния договор с българите. Заради това и поради много други причини, хан Маламир уважавал много своя кавхан и го увековечил на каменните надписи от своето време.

За Исбул се знае, че освен войн е бил и строител, който съградил един водопровод в Плиска. Съдейки по тази информация, неговата личност много напомняла на римлянина Марк Агрипа.

Хан Маламир управлявал държавата не повече от шест години. Умрял през 836 или 837 година. Ранната му кончина го оставила без наследник, затова на престола се възкачил неговият племенник хан Персиан (Пресиян).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!