post

Франк Шийрън „Ирландецът“

Франк Шийрън е американски гангстер от ирландски произход роден на 25 октомври 1920-та година в град Дарби (Пенсилвания, САЩ). Историята на неговия живот вдъхновява прочутия режисьор Мартин Скорсезе да направи филма „Ирландецът“ (The Irishman).

Приживе Франк Шийрън среща и завързва познанства със значими за времето си личности от подземния свят на Америка. Вършейки мръсни работи за някои от тях, той се запознава с най-известния за всички времена синдикален лидер Джими Хофа. Разказваните истории около живота на ирландския гангстер не са напълно достоверни. Но каквато и да е била ролята му във всички тях, то тя несъмнено е интригуваща за изследователите на мафията, а също и за широката публика.

Ранни години

Франк Шийрън напуснал училище на 16 годишна възраст, защото бил изключен. Причината за това била, че разбил челюстта на директора. През следващите 5 години му се наложило да работи, за да се издържа, когато през 1941-ва решил да се запише в американската армия. Същата година на седми декември Империята на изгряващото слънце нападнала американската военоморска база в Пърл Харбър и въвлякла САЩ във Втората световна война.

Франк Шийрън

Франк Шийрън

Според една от версиите Франк Шийрън прекарал по фронтовете на Северна Африка и Европа около 400 дни, участвайки в активни военни действия срещу Нацистка Германия. Не били редки случаите, когато той и други американски войници убивали пленени германци или извършвали престъпления от общ характер, както и военни престъпления. Съществуват твърдения, че е участвал в Клането в Дахау, където американците са убили зверски близо 50 военопленници от SS. По неговите думи, всичките убийства по времето на Втората световна война са го направили безчувствен към насилието.

Към тези и по-нататъшните твърдения на Франк Шийрън и неговите издатели, Джордж Анастейжа, изследовател на мафията във Филаделфия, изказва известни резерви и скептицизъм.

Бъдещият ганстер се уволнил от армията на САЩ в края на 1945-та, малко преди рожденния си ден. Скоро след това се оженил. Бракът му не бил сред най-успешните, но въпреки това продължил до 1968-ма, а през годините съпругата му родила 3 дъщери.

В служба на подземния свят

Франк Шийрън със семейството си

Франк Шийрън със семейството си

С цел да издържа семейството си, Франк Шийрън се хванал на работа като шофьор на камион към синдиката на превозвачите (Международното братство на тиймстърите). По това време синдикатът се намирал под вещото ръководство на Джими Хофа и същевременно с това в хладната прегръдка на мафията – Ла Коза ностра.

Качествата на ирландеца го правели добра придобивка за организираната престъпност, но ирландският му произход не му позволявал да стане пълноправен член на криминалната организация. Въпреки това, Франк Шийрън се запознал с боса на малката престъпна фамилия Бъфалино и с бъдещия дон на фамилията във Филаделфия – Анджело Бруно.

Ръсел Бъфалино започнал да наема безстрашния ирландец за мокри поръчки. Франк Шийрън се отличавал с дискретност, безскрупулност и ефективност, което му спечелило страховита репутация в подземния свят.

Чух, че боядисваш къщи

Франк Шийрън и Джими Хофа

Франк Шийрън и Джими Хофа

Случило се така, че Ръс Бъфалино препоръчал ирландския си приятел на Джими Хофа. При първия им разговор по телефона, Хофа казал: „Чух, че боядисваш къщи„, което на престъпен жаргон означавало, че Франк Шийрън извършвал убийства по поръчка. Двамата мъже се срещнали в Детройт и скоро станали приятели, а това дало нов тласък на кариерата на ирландеца.

Джими Хофа бил също безстрашен и в редките случаи, когато си позволявал да има телохранител, край него се навъртал ирландският му приятел.

За подкрепата на гангстерите, синдикалният лидер плащал с пари от пенсионния фонд на тиймстърите. А мафиотите от своя страна ги използвали да строят казината в Лас Вегас. Тези действия на Хофа влезли в полезрението на Робърт Кенеди (Боби) и комисията Маклелън.

Когато Джон Кенеди станал президент на САЩ през 61-ва, Боби преминал в тотално настъпление срещу организираната престъпност. Неговите първи мишени били Карлос Марсело, Санто Трафиканте Младши и най-вече Джими Хофа. Тримата били толкова разгневени от правителствените атаки, че на частна среща стигнали до там, да обсъждат убийството на братята Кенеди. Във връзка с това, Франк Шийрън твърди в спомените си, че лично е доставил карабините предназначени за покушенито в Далас.

Въпреки преждевременната смърт на братя Кенеди, прокуратурата съумяла през 67-ма да вкара зад решетките синдикалния лидер. Ирландецът бил един от малкото негови приятели, който ходел редовно на посещения в затвора.

Да убиеш приятел

Докато Хофа бил „на топло“ политическата обстановка при тиймстърите се променила. Начело на синдиката застанал бившият негов сподвижник Франк Фицсимънс. Обрадван от новата си власт, той с лекота се продал на мафията. А и гангстерите го харесвали, защото бил мекушав, корумпиран и податлив на въздействие.

Джими бил помилван от президента Никсън през 1971-ва година, но с условието, че няма да ръководи синдикалната си организация. Ала Хофа не мислел да остави изграденото с много труд да бъде разграбено от мафията. Антъни Джакалоне, Антъни Провензано, Ръс Бъфалино и други гангстери, чиито имена са неизвестни до днес, започнали да обсъждат възможността за ликвидиране на синдикалния лидер.

Джо Пеши, Робърт ДеНиро и Ал Пачино в Ирландецът

Джо Пеши, Робърт ДеНиро и Ал Пачино в Ирландецът

Както обикновено става в мафията, за убиец на жертвата традиционно бива избран най-близкият ѝ приятел. За да избегне тази си участ, Франк Шийрън отишъл да говори с приятеля си Джими и да го отклони от решението му. Ала Хофа оставал непоклатим в намеренията си.

След неуспешния опит за вразумяване и според очакванията, Бъфалино поверил поръчката за убийството на Хофа именно на ирландеца. Шийрън получил избор между това да застреля приятел или самият той да бъде убит…

Ден като всеки друг

Според описаните от Франк последвали събития, той минал и взел с колата си Джими от ресторанта Червената Лисица. Уговорена била предварително среща между Бъфалино, Провензано и Хофа, на която те трябвало да присъстват. Ирландецът следвало да бъде телохранител на синдикалния лидер в случай на нужда.

Двамата пристигнали на адреса, който се явявал мястото на срещата. При влизането си вътре в къщата, Франк Шийрън забавил крачка и останал няколко стъпки зад Джими Хофа. След това извадил внимателно пистолета си и без капка колебание пуснал два куршума в тила на своя приятел.

После убийството безжизненото тяло било пренесено и изгорено в локален крематориум от двама братя гангстери – Том и Стивън Андрета. Трябва да се отбележи, че до датата на написването на настоящата статия и въпреки усилията на ФБР, все още няма категорични веществени доказателства, които да подкрепят тази възможна история.

Между истината и измислицата

Много от твърденията на Франк Шийрън звучат като чиста измислица. Освен участието му в убийствата на Кенеди и Хофа, той твърди, че е бил прекият и единствен екзекутор на Лудия Джо Гало. Подобни самохвалства не са чужди дори на много известни гангстери и убийци, като например Леденият убиец Ричард Куклински, който също претендира да е оправил Джими Хофа.

Има и множество истини в разказите на ирландеца. Познанствата му с подземните босове, личните му отношения с лидера на тиймстърите, престъпленията му, за които по-късно попада зад решетките – всички те са факт.

В края на деветдесетте години на 20-ти век Франк Шийрън е освободен от затвора. Той започва усилено да промотира историята на живота си. През 2003 на смъртния си одър, Франк прави пълни самопризнания за убийството на Хофа. Три дни по-късно, на 14-ти декември умира от рак в клиника близо до Филаделфия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!