post

Франк Шийрън „Ирландецът“

Франк Шийрън е американски гангстер от ирландски произход роден на 25 октомври в град Дарби (Пенсилвания, САЩ). Историята на неговия живот вдъхновява Мартин Скорсезе да направи филма Ирландецът (The Irishman). Франк Шийрън среща и завързва познанства със значими за времето си личности от подземния свят на Америка.

Той работи за някои от тях и така се запознава с най-известния за всички времена синдикален лидер Джими Хофа. Разказваните истории около живота на ирландския гангстер не са напълно достоверни, но каквато и да е била ролята му във всички тях, то тя несъмнено е интригуваща за изследователите на мафията и широката публика.

Ранни години

Франк Шийрън напуснал училище на 16 годишна възраст, защото бил изключен заради това, че разбил челюстта на директора. Следващите 5 години работил, когато през 1941-ва решил да се запише в американската армия.

Франк Шийрън

Франк Шийрън

Според една от версиите той прекарал по фронтовете на Северна Африка и Европа около 400 дни, участвайки в активни военни действия срещу Нацистка Германия. Не били редки случаите, когато Франк Шийрън и други американски войници убивали пленени германци или извършвали престъпления от общ характер, както и военни престъпления. Съществуват твърдения, че е участвал в Клането в Дахау, където американците са убили зверски близо 50 военопленници от SS. По неговите думи, всичките убийства по времето на Втората световна война са го направили безчувствен към насилието.

Към тези и по-нататъшните твърдения на Франк Шийрън и неговите издатели, Джордж Анастейжа, изследовател на мафията във Филаделфия, изказва известни резерви и скептицизъм.

Бъдещият ганстер се уволнил от армията на САЩ в края на 1945-та, малко преди рожденния си ден. Скоро след това се оженил, като бракът му продължил до 1968-ма, а през годините съпругата му родила 3 дъщери.

В служба на подземния свят

Франк Шийрън със семейството си

Франк Шийрън със семейството си

С цел да издържа семейството си, Франк Шийрън се хванал на работа като шофьор на камион към синдиката на превозвачите (Международното брадство на тиймстърите). По това време синдикатът се намирал под вещото ръководство на Джими Хофа и същевременно с това в хладната прегръдка на мафията – Ла Коза ностра.

Качествата на ирландеца го правели добра придобивка за организираната престъпност, но ирландският му произход не му позволявал да стане пълноправен член на криминалната организация. Въпреки това Франк Шийрън се запознал с боса на малката престъпна фамилия Бъфалино и с бъдещия дон на фамилията във Филаделфия – Анджело Бруно.

Ръсел Бъфалино започнал да наема безстрашния ирландец за мокри поръчки. Франк Шийрън се отличавал с дискретност, безскрупулност и ефективност, което му спечелило страховита репутация в подземния свят.

Чух, че боядисваш къщи

Франк Шийрън и Джими Хофа

Франк Шийрън и Джими Хофа

Случило се така, че Ръс Бъфалино препоръчал ирландския си приятел на Джими Хофа. При първият им разговор по телефона, Хофа казал: „Чух, че боядисваш къщи„, което на престъпен жаргон означавало, че Франк Шийрън извършва убийства по поръчка. Двамата мъже се срещнали в Детройт и скоро станали приятели, а това дало нов тласък на кариерата на ирландеца.

Джими Хофа бил безстрашен и в редките случаи, когато си позволявал да има телохранител, край него се навъртал ирландския му приятел.

За подкрепата на гангстерите, синдикалният лидер плащал с пари от пенсионния фонд на тиймстърите. А мафиотите от своя страна ги използвали да строят казината в Лас Вегас. Тези действия на Хофа влезли в полезрението на Робърт Кенеди (Боби) и комисията Маклелън.

Когато Джон Кенеди станал президент на САЩ през 61-ва, Боби преминал в тотално настъпление срещу организираната престъпност. Неговите първи мишени били Карлос Марсело, Санто Трафиканте Младши и най-вече Джими Хофа. Тримата на частна среща стигнали до там да обсъждат убийството на братята Кенеди. Във връзка с това, Франк Шийрън твърди в спомените си, че лично е доставил карабините предназначени за покушенито в Далас.

Въпреки преждевременната смърт на братя Кенеди, прокуратурата съумяла през 67-ма да вкара в затвора синдикалния лидер. Ирландецът бил един от малкото негови приятели, който му ходел на посещения.

Да убиеш приятел

Докато Хофа бил зад решетките политическата обстановка при тиймстърите се променила. Начело на синдиката застанал бившият негов сподвижник Франк Фицсимънс. Обрадван от новата си власт, той с лекота се продал на мафията и гангстерите го харесали, защото бил мекушав и податлив.

Джими бил помилван от президента Никсън през 1971-ва година, но с условието, че няма да ръководи синдикалната си организация. Ала Хофа не мислел да остави изграденото с много труд да бъде разграбено от мафията. Антъни Джакалоне, Антъни Провензано, Ръс Бъфалино и други гангстери, чиито имена са неизвестни до днес, започнали да обсъждат възможността за ликвидиране на синдикалния лидер.

Джо Пеши, Робърт ДеНиро и Ал Пачино в Ирландецът

Джо Пеши, Робърт ДеНиро и Ал Пачино в Ирландецът

Както обикновено става в мафията, за убиец на жертвата, обикновено избират най-близкия ѝ приятел. За да избегне тази участ, Франк Шийрън отишъл да говори с приятеля си и да го вразуми. Ала Джими Хофа оставал непоклатим в намеренията си. След това и според очакванията, Бъфалино поверил контракта за убийството на Хофа именно на ирландеца. Шийрън получил избор между това да застреля приятел или самият той да бъде убит.

Според изявлението на Франк, той минал и взел с колата си Джими от ресторанта Червената Лисица. Уговорена била предварително среща между Бъфалино, Провензано и Хофа, на която те отивали, като ирландецът трябвало да бъде личен телохранител на синдикалния лидер. Двамата пристигнали в къща, която се явявала мястото на срещата. При влизането си вътре, Франк Шийрън останал зад Джими Хофа, извадил пистолета си и пуснал два куршума в тила на своя приятел. После тялото му било пренесено от двама братя гангстери – Том и Стивън Андрета и изгорено в крематориум. До датата на написването на тази статия, все още няма веществени доказателства, които да подкрепят тази история.

Между истината и измислицата

Много от твърденията на Франк Шийрън звучат като чиста измислица. Освен в убийствата на Кенеди и Хофа, той твърди, че е бил прекият и единствен екзекутор на Лудия Джо Гало. Подобни самохвалства не са чужди дори на много известни гангстери и убийци, като например Леденият убиец Ричард Куклински, който също претендира да е оправил Джими Хофа.

Има и много истини в историята на ирландеца. Познанствата му с подземните лидери, личните му отношения с лидера на тиймстърите, престъпленията му, за които по-късно попада зад решетките – всички те са факт.

В края на деветдесетте години на 20-ти век Франк Шийрън е освободен от затвора и започва да промотира историята си. През 2003 прави самопризнания за убийството на Хофа на смъртния си одър. Три дни по-късно, на 14-ти декември умира от рак в клиника близо до Филаделфия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!