post

Франк Синатра – нежният бард на мафията

Франк Синатра е роден на 12 декември 1915 година в Хоубокън (Ню Джързи, САЩ) в бедно италианско семейство. Родителите му Доли и Мартин Синатра произхождали от Сицилия и по-точно от Леркара Фриди, което по-късно щяло да изиграе решаваща роля в кариерата му.

В ученическите години на Франк, неговото семейството държало кръчма. Благодарение на Сухия режим в САЩ (алкохолната забрана) те започнали да изкарват прилични пари. Заведението им се превърнало в едно от многото, където мафиотите продавали нелегално спиртни напитки. Там Синатра често пеел, за да изкара по някой друг долар и възхитено гледал лъскавите гангстери.

За кариерата на един певец

Франк Синатра нямал музикално образование и едното му тъпанче било спукано при раждане, но въпреки това развил невероятен музикален слух. Като юноша той мечтаел някой ден да се превърне в известен певец и затова обичал да пее. През 1935 година майка му съумяла да убеди малката група Трите блясъка да го включат в състава си. Така те се превърнали в Хоубокънската четворка. През 1939 година, Франк Синатра бил забелязан от Хари Джеймс и получил шанса да запише с него и групата му първия си албум. През същата година той се оженил за Нанси Барбато.

Франк Синатра, Доли Синатра, Винсент Ало

Винсент Ало, Доли и Мартин Синатра

Истинският тласък в кариерата му дошъл обаче, с помощта на връзките, които притежавала неговата майка. Доли Синатра била близка с гангстера Винсент Ало, който от своя страна работел за най-големите в подземния свят. Неговите контакти включвали Франк Костело, Майер Лански и създателят на Комисията – Лъки Лучиано. Последният също произхождал от Леркара Фриди и това имало голямо значение.

Било уредено прослушване за прохождащия певец, на което някой от най-големите босове в Ла Коза ностра трябвало да решат, дали той може да им носи пари или не. Франк се възхищавал на безмилостните гангстери и затова приел възможността на драго сърце. Изпълнението му било впечатляващо и от този момент той се превърнал в „Нежния бард на мафията„.

По пътя към върха

Междувременно Франк Синатра решил да прекрати договора си с Хари Джеймз и да се присъедини към групата на Томи Дорси. Там той намерил нова почва за развитие и модел за подражание в лицето на Дорси. Последният дори бил поканен за кръстник на дъщеря му Нанси Синатра през 1940-та. Постепенно Франк започнал да се превръща в музикален идол за хиляди младежи и девойки.

През 42-ра Синатра най-после решил, че е дошло време да започне своя соло кариера, но Томи Дорси не споделял това мнение. Той бил обвързал певеца с доживотен договор за 43% от приходите на Франк. Въпреки разразилата се съдебна битка, въпросът бил разрешен извънсъдебно с помощта на гангстерите на Франк Костело. Смята се, че Уил Морети лично е предложил на Дорси да прекрати договора с подписа си или със смъртта си. Ако на някого тази история звучи позната, то е най-вероятно защото е гледал Кръстника. Там образът на Джони Фонтейн има за свой прототип личността на Синатра.

През 1941 година, Франк окончателно се превърнал в идол за тинейджърите, а на следващата година се отприщила Синатраманията. За негово щастие, когато дошъл наборът за Втората световна война, той официално бил освободен от военна служба заради спуканото си тъпанче. Според военните, истинската причина се криела в това, че певецът демонстрирал психическа и емоционална нестабилност. Съществувал и слух, който твърдял, че Синатра се бил откупил след солиден подкуп.

Нежният бард на мафията

Годините след войната се превърнали в едни от най-успешните за Франк Синатра. Албумите, телевизионите и радио изяви, както и филмите му носели огромно състояние. Това обаче не го разделило от приятелите му в мафията. Той оставал тяхна инвестиция и движима собственост.

През 1946 година Лучиано бил екстрадиран в Италия, но съумял скоро след това да отпътува за столицата на Куба – Хавана. Там го очаквали неговите престъпни сътрудници заедно с Майер Лански и Франк Синатра. Смята се, че певецът е пренесъл контрабандно около 2 000 000$ за дружките си от Коза ностра. Парите трябвало да бъдат инвестирани в казината в Куба.

В хотел Насионал в Хавана, „Гласът“ на американската популярна музика, звучал предимно в разговори, съвместно с гласовете на американските гангстери. Вярва се, че на тези срещи е било взето решението Бенджамин Сийгъл да бъде елиминиран. Твърде вероятно е Франк да е присъствал на съдбоносния разговор.

На 20 юни 1947 година Сийгъл бил застрелян в Бевърли Хилс. Синатра, заедно с приятелката си, отишъл на местопрестъплението и седнал да пие шампанско в кървавия диван на жертвата. В последвалите години след срещата в Хавана, той продължил да пренася пакети с пари за Лъки Лучиано в Италия. Двамата останали близко свързани до смъртта на големия бос.

Падението и възраждането на Франк Синатра

Към 1949 година, Франк Синатра започнал да набира много негативна публичност и влиятелни врагове. Представянето му като актьор и певец не било толкова впечатляващо вече, а за капак на всичко се влюбил в Ава Гарднър. Тя била популярната актриса на деня и самата се видяла силно привлечена от него. Скоро любимият певец на Америка напуснал семейството си и започнал бурна връзка. През 1951 година двамата се оженили.

Франк Синатра, Ава Гарднър

Франк Синатра и Ава Гарднър

Кариерата на Франк Синатра достигнала поредната си ниска точка. Той бил почти разорен и в спорадичен конфликт с новата си съпруга. Взаимоотношенията им страдали от непрекъснатите изневери на Ава Гарднар, които постепенно погубвали и без друго залязлата звезда на Синатра. Певецът изглеждал свършен.

В този период се появил филм подходящ за Франк (От тук до вечността), но от Калъмбия пикчърс не искали и да чуят за Синатра. В този момент отново се намесила мафията. Пак както в Кръстника, гангстерът Джони Росели направил предложение на филмовия бос, което той не можел да откаже. То не включвало отрязана конска глава, но напомняло на студията, че гангстерите държали филмовите синдикати.

Синатра получил второстепенна роля, която му донесла оскар през 1953-та и така необходимото възраждане. Песните му отново завладели класациите.

Ерата Вегас

В края на 50-те и в началото на 60-те години, Франк Синатра се замесил с бруталния чикагския гангстер Сам Джанкана, който нямал въздържания нрав на другите му познати мафиози. Въпреки това Франк го харесвал.

В същата епоха, в пустинята на Невада израствал Лас Вегас. Той бил град с либерален хазартен режим, в който мафията инвестирала парите от пенсионните фондове на тиймстърите, за да строи казина. Франк Костело дори предложил дялове на Франк Синатра, които той не можел да откаже. Певецът трябвало да бъде главната атракция в новото делово предприятие на Коза ностра.

рат пак, Франк Синатра

Глутницата плъхове – по часовниковата стрелка от ляво на дясно: Франк Синатра, Дийн Мартин, Питър Лофорд, Джоуи Бишъп, Сами Дейвис Младши

В Лас Вегас Синатра създал развлекателната формация Рат Пак (глутница плъхове). Тя включвала Сами Дейвис Младши, Дийн Мартин, Джоуи Бишъп, Питър Лофорд и разбира се самия Синатра. Те се превърнали в центъра на много шоу програми и развлекателни предавания. Всички заедно създавали позитивна публичност за хазартните бизнеси на мафията.

В помощ на Кенеди

Ала Франк не се спрял дотам. Той бил помолен от Джо Кенеди Старши да посредничи между него и Сам Джанкана. Целта на общия бизнес била да бъде избран синът му Джон Кенеди за президент на САЩ. Това било добре дошло за чикагския гангстер и той приел да съдейства. По времето на изборите били купени много гласове в щата Илинойз и Кенеди спечелил президентския пост.

Сам Джанкана очаквал благодарност, но получил безмилостно преследване от новия главен прокурор – Робърт Кенеди. Мафията била подложена на невиждана дотогава жега и това вбесило много босове. Джанкана обвинил за проблемите си Франк Синатра и му изпратил като послание отрязана агнешка глава. Певецът се видял принуден да се обгради с куп телохранители.

През 1963 година Джон Кенеди бил застрелян от Лий Харви Осуалд, който бил свързан с мафията индиректно. По късно самият той паднал убит при покушение от Джак Руби, а неговите подземни връзки с гангстерите били безспорни. Едва през 1975-та, след убийството на Джанкана, Франк Синатра можел да диша свободно.

Хауърд Хюз и новите музикални вълни

През 60-те години произтекли още две събития, които нанесли удар върху кариерата на Синатра. В Лас Вегас започнали да навлизат корпорациите и милиардерът Хауърд Хюз си поставил за цел да стане най-големият играч в града на греха. Той излязъл с дръзки изказвания, които имали за цел да подкопаят влиянието на мафията и нейните изпълнители във Вегас.

Дотогава Франк Синатра бил некоронован цар на неоновия град. Той се държал като мафиотски бос и ходел навсякъде с шпалир от мутри. Често участвал в сбивания и не пропускал възможност да обиди или заплаши някого. Времето на тази неограничена власт отминавала.

Освен инвазията на корпорациите, Франк Синатра трябвало да се изправи пред предизвикателството на музиката на новото поколение. Групи като Бийтълс и Доорс го засенчвали тотално и проправяли път на много други като тях. Но „Старите сини очи„, както бил наричан певецът, за пореден път доказал, че не е за изхвърляне.

През 1966 г. Strangers in the Night (странници в нощта) достигнала до първо място в класациите и спечелила Грами. Something Stupid (нещо глупаво) в дует с дъщеря му Нанси също се изкачила до първа позиция през 1967-ма. А през 1969г., Пол Анка адаптирал и пренаписал една френска песен, която се превърнала в химн на Франк Синатра – My Way (моят път, моя си начин) и дори днес се изпълнява от много други певци.

Старите сини очи

През 70-те години започнало разследване за връзките между мафията, ЦРУ, властта и тяхното участие в опитите за убийство на Фидел Кастро. Сам Джанкана смятал да си отвори устата и паднал убит по заповед на Джозеф Аиупа, Пол Рика и Тони Акардо. Джони Росели също свършил лошо – разчленен във варел и изхвърлен в океана.

Покрай произтеклите събития, Франк Синатра отново акумулирал нежелана публичност и това подсилило конфликта със старите му политически приятели. Тези обстоятелства още повече нарушили връзките му с демократическата партия и го сближили с републиканската. Той открито подкрепял корумпирания президент Ричард Никсън, а по-късно и безскрупулния Роналд Рейгън.

франк синатра, карло гамбино, пол кастелано

Пол Кастелано, Грегъри де Палма, Франк Синатра, Томас Марсон, Карло Гамбино, Джими Фратиано „невестулката“, Салваторе Спатоа; долен ред: Джо Гамбино, Ричард Фуско

През 1975 година бил открит театър Уестчестър в Ню Йорк, който се използвал от мафията за източване на средства. Франк Синатра трябвало да пее там и на 11 април 1976-та и отново се озовал замесен в гангстерски скандал. Точно тогава зад сцената дошли група гангстери, измежду които бил и най-могъщият бос в Ла Коза ностра – Карло Гамбино. Те си направили групова снимка, която станала злощастно известна.

През 1981 година Франк Синатра кандидатствал пред комисията в щата Невада за подновяване на разрешителното си в Лас Вегас. Там той открито лъжесвидетелствал за това, че не е имал никакви взаимоотношения със Сам Джанкана. И още се оправдал, че гореспоменатата снимка била заснета под предлог, че наколко непознати фенове настояли да се снимат с него.

Малко преди горепосочените събития, в началото на същата 1981-ва, за президент на САЩ бил избран Роналд Рейгън. С такъв влиятелен приятел в Овалния кабинет, Франк Синатра получил безпроблемно разрешителното си в Невада.

Последни години

Франк Синатра

Старите сини очи

През 80-те и 90-те години на 20-ти век, противно на всички обстоятелства, старият Франк продължил да пее. През 1990-та се споминал Сами Дейвис, а през 1995 година го последвал и Дийн Мартин. Старите сини очи също приближавал края на кариерата си.

През 1994-та се състоял последният концерт на звездата във Фукуока (Япония). Хиляди млади слушатели се присъединили към почитателите на легендарния певец. Два месеца по-късно се състояло и последното публично изпълнение на Франк Синатра в Palm Desert Marriott Ballroom (Калифорния).

Последните си години, знаменитият певец прекарал във вилата си в Малибу, съзерцавайки океанските простори. На 14 май 1998 година, Франк Синатра се споминал в следствие на инфаркт. Този край не се отличавал с особена трагичност, защото той бил изживял живота си зашеметяващо бляскаво, противоречиво, с възходи и падения, но най-вече по своя си начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Leave the field below empty!