post

Франк Нити – Разпоредителят на Чикагската групировка

Франк Нити е роден на 27 януари 1886 година в Ангри (Италия) с рожденното име Франческо Рафаеле Нито. През 1893 г. той и семейството му имигрирали в САЩ. Там те се установили в Бруклин (Ню Йорк) и скоро след това хлапакът тръгнал на училище.

Но парите не достигали в домакинството и макар Франческо да бил добър ученик, трябвало да напусне даскало, за да помага финансово на семейството си. Той работел всевъзможни работи, но най-много го влечала улицата. Там се сприятелил със своите братовчеди от Италия – братята Капоне, които заедно сформирали улична банда.

Внимание! В статията надолу има изображения със сцени на насилие.

На служба при Джони Торио

На 24 годишна възраст Франк Нити напуснал Бруклин и заминал за Чикаго, за да си търси късмета. Във Ветровития град започнал работа като бръснар, но скоро завързал връзки с крадци на бижута и започнал да ги пласира на черно. Новите му контакти включвали дори и ирландския гангстер Дийн О’Баниън, но най-полезен се оказал Джони Торио.

Последният ръководел множество улични престъпници. През 1920-та година, той привлякъл под крилото си друг обещаващ млад бандит от Ню Йорк – Ал Капоне. В този си вид компанията от италиански гангстери изглеждала незавършена, затова скоро към нея се присъединил и Франк Нити.

Джони Торио

Джони Торио

Още през 1919 година в САЩ била започнала епохата на Сухия режим. Тогава бил прекаран закон, който забранявал производството и дистрибуцията на алкохол. В същото време подобна забрана създавала невероятни бизнес възможности за подземния свят.

Джони Торио и Дийн О’Баниън решили да се възползват, но не могли да си поделят града. Това придизвикало гангстерска война между Чикагската групировка на Торио (мафиози) и Северната банда на О’Баниън (ирландци).

Макар Франк Нити да бил делови и разумен човек, на улицата действал с желязна ръка в ролята на разпоредител и събирач на дългове. Нисък на ръст, без големи мускули и плашещо изражение, той говорел спокойно, но никой не смеел да му  се опълчи. Всички били наясно, че Франческо е „сериозен човек“. Смята се, че когато Торио организирал удара срещу О’Баниън в цветарския магазин на ирландеца през 24-та, един от замесените бил Нити, макар и да не ясно точно как. Възможно е да участвал в планирането или по друг начин.

„Дясна ръка“ на Ал Капоне

В последвалата гангстерска война Джони Торио бил ранен и се пенсионирал, като прехвърлил всичките си криминални активи на Ал Капоне. Франк Нити станал „дясна ръка“ на новия шеф. Босът на престъпния синдикат разгърнал огромна операция по производството, доставката и продажбата на спиртни напитки. Но цялото планиране и организиране се ръководело от Нити. Той буквално действал и се обличал като директор на корпорация. И докато Капоне търсел известност, Франк се опитвал да остане на сянка.

Ал капоне и Франк Нити

Ал капоне и Франк Нити

Ала през 1925 година, след анонимен сигнал, полицията нахлула в офиса на Чикагската групировка и конфискувала куп документи, а Нити влязъл в общественото полезрение. Допълнително внимание привличала и войната с ирландците на Бъгс Моран и Хайми Вайс, които наследили О’Баниън като шефове на Северната банда. През 1928 година настъпила промяна и в личния му живот. тогава той се оженил за втори път. Новата му съпруга се оказала значим фактор в живота на чикагския гангстер.

Клането на Свети Валентин

През 1929 година войната за територия в Чикаго била в зенита си и нито едната страна не искала да отстъпи. Ал Капоне започнал да планира покушение срещу Бъгс Моран и поискал от „дясната си ръка“ да състави план за удара.

ал капоне, клането на свети валентин

Клането на свети валентин

В ранното утро на 14 февруари, шпионин на Капоне наблюдавал един от складовете на Северната банда. Когато видял да се приближава лице, което много приличало на Бъгс Моран, той подал сигнал за начало на операцията.

Двама униформени полицаи влезли в склада и наредили до стената ирландските гангстери. След това дошли двама цивилни и разстреляли с автоматите си „Томпсън“ седем от хората на Моран. Последният обаче не бил там.

Клането на Свети Валентин станало злощастно известно и властите подгонили Капоне и Нити. Франк Костело препоръчал на чикагския бос да влезе в затвора за някое по-малко провинение, с цел да приспи общественото недоволство. Ал Капоне го послушал и на 16 май отишъл на топло, заради притежание на незаконно оръжие. Синдикатът в Чикаго останал под ръководството на доверените му хора – Франк Нити, Тони Акардо и Джейк Гузик.

Бос на Чикагската групировка

Като глава на чикагската групировка, Франк Нити имал нелеката задача да се изправи срещу федералното правителство и разследванията на данъчната служба. Той се опитал да се укрие и дори се дегизирал, като пуснал мустаци – доста нетипично за италиански мафиот. Но скоро бил заловен и през 1931 година бил осъден на 18 месеца затвор. Неговият началник също се сдобил с присъда за укриване на данъци, но тя щяла да трае 11 години. Големият Ал бил извън играта завинаги.

През 1932 година Франк Нити оглавил Чикагската групировка, а на следващата Сухият режим бил отменен. Новият бос трябвало да се ориентира към алтернативни бизнес възможности, затова влязъл в бизнеса със синдикатите. Посредством тях той рекетирал множество делови предприятия и печалбите на организацията под негово командване продължили да нарастват. Но парите нямало как да решат всичките му проблеми.

Кметът престъпник и полицаят убиец

Антон Сърмак - Франк Нити

Антон Сърмак – кметът престъпник

От 31-ва до 33-та година, Чикаго бил управляван от безкрайно покварен кмет – Антон Сърмак. В сравнение с него, Франк Нити изглеждал като морално възвишен светец. Новият градоначалник искал да граби от всичко, което може и да убива всеки, който е на пътя му. Той платил на детектива от полицията – сержант Хари Ланг да убие Нити. По време на арест, полицаят заедно със свой колега отвели Франк в съседната стая. След това той лично вкарал три куршума в гангстера. Подир покушението се прострелял сам, като заявил, че Нити го е нападнал пръв и той го убил при самоотбрана.

Въпреки всичкото олово в тялото си, Франк Нити оцелял след тежка хирургическа намеса. Полицаят герой бил награден, а босът на Чикагската групировка се сдобил с обвинение в опит за убийство. По време на съдебното дело обаче, вторият полицай и свидетел на покушението, воден от моралните си убеждения, разказал какво в действителност се било случило.

Делото срещу Франк Нити било прекратено. Хари Ланг първо получил призовка от прокуратурата, но после обвиненията били тихомълком оттеглени, а той принудително се уволнил. Колкото до кмета Сърмак, този човек имал щастието да поеме куршум предназначен за президента на САЩ и умрял с повече достойнство, отколкото бил живял.

Аферата в Холивуд и падението на Франк Нити

През 1943 година Франк Нити разширил влиянието на Чикагската групировка върху синдикатите свързани с развлекателната индустрия в Холивуд. Той започнал да изнудва големите кино-студия за пари, като заплашвал да бойкотира цялата им дейност със стачки. Но за разлика от колегите си, от Калъмбия пикчърс отказали да плащат и се обърнали към ФБР. На базата на сериозни доказателства, били повдигнати нови обвинения срещу чикагския гангстер.

Бедите му се засилили още повече, защото неговата съпругата се споминала след тежко заболяване и той останал единствен настойник на осиновения си син. Пред него се изправила перспективата, че ако попаднел зад решетките, не оставал никой, който да се грижи за детето му. От тревогите, босът на престъпния синдикат развил дори язва. Въпреки че гангстерът се оженил за трети път, психологически той започнал да губи контрол и постепенно изпаднал в депресия.

Франк Нити абритус

Франк Нити

Камъчето, което обърнало каруцата, била срещата на върха организирана от Чикагската групировка. На нея, Пол Рика обвинил Нити за проблемите в Холивуд и всички гангстери единодушно го подкрепили. Франк се оказал изоставен и трябвало да поеме цялата вина, като да отиде зад решетките за 15 години. Той обаче не смятал да се връща в затвора. Страдащ от няколко болести, обсебен от страх от затворени пространства, предаден от колегите си и воден от депресия, умореният гангстер потърсил друг изход за себе си.

На 19 март 1943 година Франк Нити се отправил към железопътната линия в Чикаго. След стабилно количество алкохол и кратка разходка по релсите, той извадил пистолет и стрелял два пъти в главата си. Заради влиянието на алкохола, куршумите преминали през тъканите на федората му без да го наранят. Третият куршум обаче, уцелил черепа му и го убил на място. Той бил погребан подобаващо, като на няколко метра от неговия гроб през 1947 година, вечен покой намерил и Ал Капоне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!