post

Финансова независимост – трънливата корона на свободата

Финансова независимост – звучи като митично животно подобно на еднорог. За него мнозина казват, че са го виждали, други твърдят, че го притежават, но малцина знаят какво представлява в действителност.

Пътища към финансовата независимост

Веднъж един самохвалко обяснявал на всеки готов да го слуша, как ползвал голям банков кредит, имал стабилна работа, получавал добра заплата и това му гарантирало финасова независимост. Подобно арогантно изказване звучи напълно абсурдно и смешно като твърдението: „аз съм изключително чистоплътен човек, защото никога не се къпя и постоянно мириша противно“.

Финансова независимост означава да си финансово независим от обсоятелствата и да разполагаш с живота си. Когато някой ползва голям кредит и трябва да ходи на работа, за да покрива финсовите си нужди, тогава той е финансово зависим! Зависим е от работодателя си, зависим е от стабилността на фирмата, зависим е от банката, зависим е от пазара на труда, зависим е от стабилността на държавата и пр. Но най-важното е, че не разполага със собствения си живот.

Пътищата за финансова независимост са два. Първият път предполага човек да се откаже от големите си разходи, да се лиши от удобствата на модерния живот и да заживее като аскет. Подобно на монах, всеки може да се отдаде на минимализъм във всяко едно отношение. Без ток и течаща вода, в условията на първобитен примитивизъм е по-лесният от двата начина за постигане на финасова независимост. Но той носи много неудобства със себе си. Него ще разгледаме в различна публикация.

Вторият път е чрез стабилно и последователно забогатяване. Той е по-труден, но носи повече облаги, удобства и привилегии.

Финансова независимост като цел на забогатяването

Повечето хора, които търсят начини да забогатеят, го правят по грешните причини. Те често искат да се порадват на привилегиите и материалните наслади, които осигуряват парите, като пропускат най-важното. А най-важното е, че парите могат да осигурят свобода и финансова независимост на всеки, да прави каквото си пожелае и да живее живота си според стремежите и мечтите си.

Да притежаваш собствения си живот и свобода е нещо велико. Да се събуждаш и да не ти се налага да правиш неправилните неща, които те правят нещастен, но ти позволяват да оцелееш е невероятна привилегия. Но малцина го осъзнават и когато се видят в богатство, постигнато чрез случаен късмет, те бързо го пропиляват по дрънкулки и суетни. Така новобогаташите често пропускат да си купят най-важнотосвоята свобода.

Стъпки към целта

1. Приготви се да губиш

финансова независимост

стремежът към финансова независимост трябва на първо място да е мотивиран от стремеж към свобода

Както казахме в публикацията Как се забогатява, да станеш богат никак не е лесно. Това е самостоятелен процес, пътят на който е осеян с пикове и спадове. За да постигне финансова независимост, човек първо трябва да се научи да губи.

Да го кажем другояче, може да перефразираме два стиха от едно прочуто стихотворение на Киплинг – всеки трябва да посреща триумфите си наравно с провалите си. Ако някой човек, цял живот никога не е губил, той едва ли ще да може да се съвземе от първата си загуба.

2. Не бъди арогантен, но стъпвай уверено

Има смели пилоти, има и стари пилоти, но няма смели стари пилоти. Това ще рече, че прекалената самонадеяност може да се окаже фатална. Търсейки пътеките към финансова независимост, процесът изисква премерен риск, но и предпазливост. Без риск, никога няма как да се постигнат трудните цели, а без предпазливост постигнатото с труд, в даден момент може да се изгуби за миг. С големите рискове идват и големите победи, но големият риск често води и до страховити провали.

3. Инвестирай разумно

Не се хвърляйте първосигнално на всяка възможност, особено ако тя е широко рекламирана по медиите за масова информация. Тяхната работа е да хвърлят прах в очите на хората и понякога да изобличават лошите, но най-често наблягат на прахта. Ако всички се нахвърлят да търсят изгода от нещо придобило медийна популярност, тогава спомнете си, че на прехвалено лозе с голяма кошница не се ходи. Вместо това, когато другите ги тресе златната треска и искат да копаят злато, вие не инвестирайте в мини, а в кирки и лопати.

4. Запази спечеленото

Първо пазете парите си и после ги увеличавайте. Избягвайте да си купувате неща, които не ви трябват или такива, които си мислите, че са ви необходими. Купуването на вещи трябва да става само при необходимост. Предмети на лукса могат да си позволяват само финансово независимите хора. Купувайте качествени и трайни продукти, а не евтини и трошливи ментета. Повтаряйте си: „Не съм толкова богат/а, за да си купувам евтини боклуци!

От друга страна не пропускайте малките радости от живота, защото той няма да продължи вечно. Не вземайте кредити осен ако не сте богати и можете да си позволите малка загуба. Ограничете разходите си, но не се превръщайте в скъперници. Все пак пестеливостта е баща на забогатяването, но и майка на мизерията.

5. Избягвай капаните

Не се блазнете от перспективи за лесно спечелени пари. Ако не сте дебеловрат политик с множество връзки, най-често подобни възможности ще се окажат фатални за вас. Никой няма да ви поднесе нещо на тепсия просто ей така. Запомнете! Безплатно е сиренето само в капана за мишки. Обещаят ли ви бърза печалба, първо се огледайте как точно ще се опитат да ви прекарат и веднага след това си тръгнете.

6. Не пропилявай възможностите си

Понякога щастието се усмихва само веднъж на човек. Затова не пропилявайте нито една печеливша възможност, защото втора може и да няма. Колкото и да сте добри и предприемчиви, късметът винаги е значим фактор за постигане на финасова независимост, затова още веднъж – не го пропилявайте!

Доста често хората забогатяват едва на третия и дори четвъртия си опит. Тези, които успяват да го постигнат осъзнават, че друг шанс едва ли ще имат. Но ако се провалите не се отчайвайте. Понякога късметът се усмихва отново и отново на един и същ човек, но не залагайте на това.

Обективната истина

Всеки през живота си има своя субективна истина в главата си, през чиято призма пречупва възприятието си за света. Тя обаче рядко има нещо общо с действителността. Затова, за да постигнете финансова независимост, вие трябва да се доближите възможно най-много до обективната реалност, която ви обгражда. Ако живеете в своя измислен свят, твърде вероятно е да се озовете скоро в напълно реален кошмар, от който няма измъкване.

Преценявайте хората и обстоятелствата около себе си без да ги обвързвате с желанията си и представите си за това, какви трябва да бъдат те. Бъдете обективни, за да откриете сред гората от тръни, пътеката към вашата собствена финансова независимост.

И каквото и да сторите, не си мислете, че действията ви ще останат дълго без последствия. Според третия закон на Нютон, на всяко действие съответства равно по големина и противоположно по посока противодействие. Ако спазвате някакво благоприличие, много по-вероятно е пътуването ви да бъде без сътресения. Ако обаче безмилостно експлоатирате околните, твърде е възможно, рано или късно да си намерите майстора. И неговите мотиви за разлика от вашите може да са твърде обективни.

Каквато и да е субективната истина и мотивация в главата ви, не забравяйте, че реалността най-вероятно е далеч по-различна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!