post

Унищожаване на хлебарки

Всеки рано или късно започва да търси начини за унищожаване на хлебарки, ако е имал нещастието да му се натресат тези неканени гости в собствения му дом. Доста често те се превръщат в нахални съквартиранти и наглеците нямат намерение да си тръгват. Тогава въпросът как да се отървем от хлебарките става належащ.

Всеки от нас е чел по нещо за тях. За това как могат да живеят дълго време без глава и колко устойчиви са на радиация. Но никой не може да ги изгони от жилището си за постоянно, без значение колко любопитни факти знае за тях. Това не трябва да ви учудва, защото хлебарките населяват Земята над 300 млн. години и са надживяли много видове животни, които са изчезнали в процеса на еволюция. Тези насекоми са изключително адаптивни към промените в средата и силно резистентни към външни влияния (отрови, радиация). Само някои видове плесени ги превъзхождат по отношение на устойчивостта.

Съществуват много видове хлебарки на планетата с най-различни размери, форми, цветове и прочие. Ние обаче ще се спрем само на два основни вида, които са най-разпространени в България и по-точно в нашите домове. Първият е Ориенталската хлебарка (Blatta orientalis), а вторият е Германската хлебарка (Blattella germanica).

Blatta orientalis

ориенталска хлебарка - blatta orientalis

ориенталска хлебарка – blatta orientalis

Blatta orientalis (ориенталска хлебарка) е известна още и с наименованието Черна хлебарка. Според официалната литература тя достига до размери от около 25 мм, но съществуват екземпляри с дължина на тялото без пипалата около 40-50 мм. Ориенталската хлебарка е активна през нощта и представлява опастност за човека, като разпространител на биологични зарази (дизентерия, глисти, тении и други).

Blattella germanica

германска хлебарка - blattella germanica

германска хлебарка – blattella germanica

Blattella germanica (германска хлебарка) е по-малка по размери от черната хлебарка и достига до 20-25 мм максимум. На цвят е ръждивокафява и е активна предимно нощем. Това, обаче не ѝ пречи при по-голяма популация да проявява 24 часова активност. Тя е също толкова опасна, колкото и ориенталската хлебарка.

Начало на войната

От глобална гледна точка борбата с хлебарките е почти обречена. Това обаче не означава, че трябва да им отделим стая в нашето жилище. Има множество превантивни мерки, а също и методи за унищожаване на хлебарки.

Ако живеете в стара панелка, с влажна маза, с труднодостъпни шахти и отдушници, със стара дограма и несговорчиви съседи, означава, че имате сериозен проблем. Въпреки това се опитайте на събрание в блока да прокарате идеята за тотална война с хлебарките. Възможно е все пак комшиите ви да се навият да проведат цялостна кампания в блока включително и да повикате фирма-терминатор. Но със или без помощта на такава специализирана фирма, на вас ще ви се наложи да превърнете вашия дом във ваша крепост.

Ограничете достъпа на хлебарките до вашето жилище

Първото, което трябва да сторите е да премахнете местата откъдето влизат хлебарките. Те идват отвън през няколко главни входа. Канализацията им е любимо място за нахлуване. Затова намерете начини, когато не ползвате каналите  (особенно нощем) те да са запушени на 100%. Макар и доста големи, дори и черните хлебарки могат да минат през цепнатина много по-тясна от тях. Така че, като запушвате каналите, го направете както трябва. Следва да запушите и отдушниците и тръбните шахти. Наблягайте на детайлите. Ако оставяте и най-малката пролука те ще я намерят.

След това идва ред на входната врата. Когато сте им спрели достъпа по канализацията, те ще направят като вас и ще влязат през вратата. Уплътнете я идеално или я заменете с висококачествена врата с отлично уплътнение. При втория случай тя ще ви пази и от дребни крадци. Не забравяйте и прага, защото обикновено там остават неуплътнени процепи. Накрая находчивите хлебарки ще ви атакуват през прозорците. При тях действайте както при вратата. Или ги уплътнете перфектно или подменете дограмата и пак я уплътнете перфектно. Когато премахнете входовете за нашествие идва следващата стъпка.

Демотивирайте нашествениците

Премахнете причините шестокраките бубулечки да идват при вас. Те са главно три. Във вашия дом те намират храна, влага и място за живот. Без влага хлебарките са почти обречени. Спрете капещите кранове. Поправете пробитите тръби и лошите тръбни сглобки. Продължавайте да наблягате на детайлите. Огледайте се за влажни шкафове и вградени гардероби. Проветрявайте редовно цялото си жилище. Ако имате течове и пукнатини в панелите вземете някакви мерки, за да ги отстраните до колкото е възможно. Премахнете влагата и битката ще започне да се обръща във ваша полза.

Следва да отстраните и откритите източници на храна. Поддържайте изрядна хигиена. Не оставяйте неизмити чинии или хранителни продукти и отпадъци на открито. Добре е редовно да чистите с прахосмукачка цялото си жилище. Не забравяйте, че хлебарките са на практика всеядни. Дори домашният сапун може да се превърне в пиршество за ориенталските хлебарки. Все пак те имат голямо мастно тяло под хитиновата си обвивка и имат нужда от мазнините в сапуна. Ако целите пълното предпазване от хлебарки, бъдете предвидливи.

Лишаване от местообитания

Махнали сте вече влагата и храната и ви остава да разрушите и потенциалните им местообитания. Оптимизирайте така дома си, че да е лесно достъпен за вас и свежия въздух. Не трябва да има мъртви ъгли и недостъпни места. Това малко се затруднява от размера и тежестта на бялата техника и мебелите, но не е невъзможно.

Избирайте си прости мебели при обзавеждане, без кухини и цепнатини. Естествено това е също трудно постижимо, но се старайте да го спазвате до колкото е възможно. Ако обзавеждането ви е „минималистично“ е още по-добре, защото няма излишни вещи и мебели със сложни форми. Добре е вместо тапети да имате латекс по стените, а в банята всички фуги между плочките да са запълнени перфектно.

Когато става дума за унищожаване на хлебарки, не забравяйте дори сглобките на мебелите. Там доста често може да бъде открита цяла колония Blattella germanica.

Унищожаване на хлебарки с физически методи

Идва ред на дезинсекцията, т.е. да пристъпите към избиване на хлебарките. Първо е препоръчително да използвате физчески методи за тази цел. Започвате тотално почистване на жилището си. Буквално всеки квадратен сантиметър.

Махате килимите и ги изпирате. Търсите на всички възможни места. Премествате големите мебели. Търсите между книгите в библиотеката. Под тапетите и цепнатините на панелите също ще намерите диверсанти. Както вече стана дума, дори и в сглобките на мебелите. Ако имате стар телевизор или стар компютър – в тях също. Във всеки шкаф, кашон или кутия. Абсолютно навсякъде. Обикновено ще се ориентирате как да намерите хлебарките по огромното количество на изпражненията им.

унищожаване на хлебарки

За тристаен апартамент ще ви отнеме около ден – два, а ако имате помощник и по-малко. Работата е тежка, но се отплаща. На трудно достъпните места  може да напръскате с подходящ инсектицид, спазвайки съответните мерки за безопасност. Когато всичко е почистено, унищожено, защитено и изолирано идва и крайната фаза на войната – химическата атака.

Отрова против хлебарки

Има три начина да подходите към химическа дезинсекция:

Терминатор

Можете да наемете терминатор два пъти в рамките на 20 дни да обработи цялото ви жилище. Като цена, това ще ви излезе може би над 100 лева, защото там заплащането е на квадратен метър. Все пак зависи и от фирмата, която ще го прави. Възможно е да попаднете на измамници, които или не използват въобще отрова срещу хлебарки или пък употребяват незаконно опасни химикали.

Комерсиални отрови за хлебарки

Друг вариант е да потърсите в аптеките (вкл. и селскостопанските) специализирани препарати за целта. Например флаконите с инсектициди са добри, но имат краткотраен ефект. Освен това след пръскане, жилището трябва да се напусне за известно време. Тези средства са за предпочитане при локални акции.

Готови препарати с боракс също могат да бъдат ползвани, но за предпочитане е специализирани пудри с борна киселина. Звучи плашещо, но въобще не е. Тя се използва в козметиката, медицината и дори хранителната индустрия. Това е една от най-безобидните отрови, която трябва да се поеме в големи количества, за да причини интоксикация. Използва се вече повече от 80 години като добро средство за унищожаване на хлебарки и други насекоми.

Борната киселина има силно дехидратиращо действие, т.е. обезводнява онези хлебарки, които са имали нещастието да я погълнат. Пудрите пък полепват по краката на насекомото и когато то се върне в колонията отравя и другарчетата си. Тази отрова е бавнодействаща, но продължително време и е относително безвредна за хората сравнена с останалите инсектициди (внимавайте все пак е киселина). Борна киселина се продава и под формата на пасти и гелове, което я прави още удобна за употреба откъм гледна точка на сигурност. Друг неин плюс е, че ще ви защити и от някои други неканени шестокраки гости.

Направи сам

Третия възможен химически метод е сами да си приготвите препарат срещу неканените хлебарки, като си купите чиста борна киселина и я смесите с храна, кято ще им привлече вниманието. Ако не сте опитен или поне любител химик е препоръчително един от първите два метода или и двата комбинирани. Макар че, можете да научите малко повече по въпроса в статията Борна киселина и да видите една много проста рецепта в нея.

Някои хора, използват и отрови поразяващи топлокръвни животни включително и човека. Не си заслужава да поемате риска да отровите кучето си или котката си, да не говорим за вас и семейството ви. Не го правете!!!

След всичко сторено дотук, по някое време ще трябва да прекратите и химическата атака. Жилището ви би следвало да е чисто и без нежеланите съквартиранти. Но какво да правите оттук нататък? Може на няколко месеца да третирате апартамента си с пудра съдържаща Борна киселина. Поставяйте я на скрити места – дупки и кухини, където няма да могат да я докопат децата или домашните любимци.

 Методи за биологична защита и унищожаване на хлебарки

Съществуват и методи за биологична защита и унищожаване на хлебарки. Ако не желаете да ръсите пудра след очистването, развъдете си Къщна стоножка (Scutigera coleoptrata). Ултимативен хищник, тя напада както млади, така и възрастни хлебарки. Ловува през нощта и унищожава всякакви насекоми, които може да докопа.

Въпреки че домашните стоножки се считат практически безвредни за човека, те  имат два съществени недостатъка. Първият е, че може в много редки случаи да ви ухапе, а ухапаното място се подува и е болезнено подобно на ужилване от пчела. Това обаче почти не се случва.

Къщна стоножка

Scutigera coleoptrata – Къщна стоножка е подходящ хищник за унищожаване на хлебарки; източник на изображението: http://en.wikipedia.org

По-големият недостатък е психологическата атака, която получавате, когато я видите в тъмното да ловува. Като черен кошмар, тя пълзи светкавично и безшумно по тавана над леглото ви или на стената до вас. Най-гадното е ако ви падне отгоре. Не, че ще ви направи нещо, но психически ви въздейства негативно и стресово. Освен всичко друго, сигурно ще избие и паяците тъкачи във вашия дом, които са полезни и ви пазят от други насекоми. Въпреки това стоножките са добър избор за биологична защита от хлебарки.

Малко глупости за завършек

За финал ще ви кажа един чист метод да убиете кафява хлебарка. Просто капнете капка веро или някакъв друг препарат за миене на чинии върху нея (да не е разреден). Умира за броени секунди без да я размазвате по пода. Същото става и ако напръскате коя да е хлебарка с пръскалка пълна с хлорен препарат за баня, разреден 1 към 10 части вода.

Ориенталски хлебарки пък можете да трепете с детска пушка – тръба с фунийки. Когато се забие фунийката в хлебарката, тя не може да избяга бързо, заради тежестта и размера на снаряда. Така вие може спокойно да я докопате без да я размажете на стената. Но това НЕ са методи за унищожаване на хлебарки, а просто заигравка.

One thought on “Унищожаване на хлебарки

  1. Хлебарките са произлезли от хляба, следователно само хлява може да ги унищожи!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!