post

Туршия от Ветка за всеки вкус

Туршия: Люти чушлета или камбенца

Продукти: люти чушки – количество необходимо да запълни бурканите, сол, целина (копър), оцет;

туршия люти чушки от Ветка

туршия люти чушки от Ветка

Начин на приготвяне: Измитите чушлета или камбенца се нареждат в малки бурканчета плътно, сипва се една чаена лъжичка сол, добавя се копър или целина и се долива буркана с оцет. В продължение на няколко дни бурканчетата се разклащат веднъж – дваж дневно и се оставят на хладно до употреба.

Туршия: Печени чушки (камби)

Продукти: 6 килограма чушки (камби), три супени лъжици сол, една чаена чаша оцет (250мл), чаена чаша захар (200 гр.), буркани достатъчно за цялото количество зеленчуци;

туршия печени камби/чушки

туршия печени камби/чушки

Начин на приготвяне: Предварително се отстраняват семките на чушките като за предпочитане е да се ползват камби. Изпичат се в чушкопек или по друг начин и се поставят в затворен съд за 2 – 3  часа, за  да се задушат за по-лесно белене. След това се нарязват  в голям съд, посипват се с една чаена чаша захар, добавя се солта и оцета, объркват се добре и престояват 12  часа и през това време периодично се разбъркват. След като изтече времето, готовата туршия се напълва в подходящи бурканчета и се  вари около 5-6 минути. Преди консумация  чушките се заливат с олио или зехтин и при желание счукан чесън.

Туршия: моркови, карфиол и камби

Продукти: камби, карфиол, моркови, целина, черен пипер, копър, захар, сол, оцет, вода и аспирин;

Начин на приготвяне: Основните продукти се измиват, а камбите се изчистват от семките и дръжките, клед което всички се нарязват на едро. Продуктовото количествено съотношение е по вкусово предпочитание: може да бъде например 50% камби  и по 25% карфиол и моркови. Нарязаните зеленчуци се слагат в буркани  да ги напълнят плътно до гърлото. Добавя се стрък нарязана целина и 4-5  зърна черен пипер. Най-подир се слага таблетка обикновен аспирин ( за три литра буркан са необходими 4 таблетки аспирин) и няколко пръчки от копър. В бурканите се налива готовата гореща саламура докато покрие зеленчуците.

туршия камби, моркови и карфиол

туршия камби, моркови и карфиол

Саламура: 8  чаени чаши вода, 3 чаени чаши  захар, половин чаена  чаша сол.  Всичко това се слага на котлона и след като заври, към сместа се наливат 4  чаени чаши оцет. Отново се изчаква сместа да заври и тогава се заливат зеленчуците в бурканите.

Всеки буркан след като се залее се запечатва веднага. Готовите буркани се обръщат върху капачките си в тава за 10-12 часа. Ако някой от тях не се е запечатъл добре, то той ще протече и тогава е необходимо да се отвори и отново да се зале със гореща саламура.

Туршия от зелени домати

Продукти: 5 кг зелени домати или такива, които са леко започнали да зреят, подходящ по размер бидон за туршия, сол и специални подправки (виж начина на приготвяне);

туршия от зелени домати

туршия от зелени домати

Начин на приготвяне: Доматите се подреждат плътно в бидона като между тях се слагат листа от дюля и вишна.  Отгоре се нареждат стръкове изсушен копър и лозово венче.  После 300 грама сол се разтварят в малко вода и се изливат в бидонаа, след което се долива вода докато се покрият зеленчуците. През  ден, саламурата се претака по няколко пъти или бидончето се разклаща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Leave the field below empty!