post

Туризъм в планината или забавление сред природата

Туризъм в планината или забавление сред природата на открито през лятото, е една от най-приятните форми за разпускане и здравословен начин на живот. Много хора обаче, които живеят в съвременното урбанизирано общество, нямат ни най-малка представа какво трябва да направят, за да изпитат това удоволствие без да се сблъскат със суровия характер на дивото. За целта е необходимо да се знаят само няколко основни правила.

Правило N1: Бъди здрав

Ако някой ентусиаст пожелае да се отдалечи за известно време от съвременната цивилизация, желателно е в момента на своето тръгване, той или тя да НЕ се нуждае от помощта на квалифициран медицински персонал. Здравословното състояние на всеки турист трябва да е стабилно. Защото в горите или по планинските баири съществува реалната опасност, медицинските екипи на спасителните служби да не намерят болния човек навреме.

Правило N2: Бъди информиран

Днес живеем в Информационната ера и всеки лесно може да научи какво ще е времето през следващата седмица и кои маршрути са подходящи за неопитни туристи или пък има ли свлачища и опасни зверове по пътя. Друга информация, която е необходима преди тръгване и би била полезна, е за близките населени места, водоизточниците, медицинските и спасителните пунктове и пр.

Важно е, когато се отива сред природата, да се познава и заобикалящата среда поне в най-общи черти. Има или няма отровни змии или насекоми, какви видове храни могат да се намерят в дивото, кои растения ще да бъдат полезни и кои не? Тези и други въпроси се нуждаят поне от малко внимание преди да се хване гората. Много полезна екстра е и курсът по спешна помощ, защото по-добре информирани без нужда, отколкото невежи в бедата.

Правило N3: Бъди подготвен

Важен момент преди тръгване на излет, на по-дълго приключение сред природата или пък на екскурзионно в планината е да се набави необходимата екипировка.

Подходящи обувки за туризъм на открито

Едно от най-важните притежания на всеки турист са неговите обувки, защото сред природа се ходи МНОГО! Чисто новите или твърде старите чепици са възможно най-лошия избор. Първите не са разтъпкани и може да наранят краката на всеки. Вторите е вероятно да се разпорят в най-неподходящия момент и да предадат собственика си.

Най-добрият възможен избор е чифт нови кожени туристически обувки, с които притежателят им е изминал поне 30 км в контролирана (градска/селска) среда, което ще рече, че ги е използвал около две седмици да се разхожда с тях активно. Цял един месец е още по-добър изпитателен срок за обувките, защото в планината не трябва да се ходи с долнопробни или менте галоши.

Дрехи, бельо и чорапи

При туристически походи или просто при продължителни излети сред природата, видът и качеството на дрехите е също от изключително значение. Бельото трябва да е памучно, за да попива потта. По-пълните ентусиасти е за предпочитане да носят боксерки, та да не се протриват между чатала. Чорапите трябва също да са памучни.

Ако приключението на открито е за повече от един ден (да речем включва и нощ), задължително е нужно да има поне по един резервен чифт бельо и чорапи торбата. След дълъг преход, когато се спре на лагер, необходимо е човек веднага да си смени изпотените дрехи със сухи. За по-продължителни престои в дивата природа, всеки турист трябва да носи малко повече резервно бельо и чорапи.

Дрехите е нужно да са удобни за ходене и топли за вечерите под открито небе. Дори през лятото в равнините, температурите падат чуствително нощем и особено рано сутринта. За планините топлите гащи и блузи са абсолютно задължителни, както и надеждните якета. През деня те могат да бъдат носени в раницата, но през нощта нуждата от тях става осезаема. Дългите ръкави и крачоли, освен всичко друго, са и добра защита против комарите, които вечер освирепяват от глад.

Връхната дреха (якето) трябва да осигурява добра протекция от дъжд, като за целта най-подходящи са промазаните платове. Много често някои туристи използват дъждобрани. Те обаче по време на поход спарват, защото пречат на потта да се изпарява и тялото се охлажда трудно. При престой също не са за предпочитане пред специализираните дишащи или промазани якета. В този случай туристът трябва задължително да намери подслон и дъждобранът отново става излишен. В крайна сметка неговата употреба е въпрос на предпочитание от практикуващите природен туризъм.

Нож, огниво и манерка с вода

Нож, огниво и манерка с вода са трите най-важни вещи в багажа на всеки турист. Съществува условно правило на тройките, което гласи следното:

  1. След 3 минути без въздух, човек умира
  2. След 30 минути изложен на студ, влага и вятър, човек изпада в хипотермия и умира
  3. След 3 дни без вода, човек умира
  4. След 30 дни без храна, човек умира

Правилото е условно, защото за различните хора тези времеви интервали могат да варират в известни граници. Накрая обаче резултатът е един и същ. Ножът, огнивото и манерката с вода могат да предотвратят нежелания изход свързан с рисковете при природен туризъм.

Турист попаднал в димната завеса на горски пожар, може да намокри тениската си, да я сложи пред устата си и да оцелее повече от 3 минути. Ножът и огнивото (запалка, кибрит или модерно метално огниво) ще са полезни при палене на огън на открито, което е добър начин да се избегне хипотермията. Манерката ще осигури достатъчен запас от вода (що се касае до българската природа), докато туристът открие нов източник на такава. Ножът може да се използва при изработката на капани или ловни оръжия за набавяне на храна, а по-късно и за нейното приготвяне. Обезопасяването на водата и храните отново става с помощта на огъня.

Други екстри и аксесоари

Една походна апечка с марли, бинт, антисептици и някой друг аспирин или течен аналгин никога няма да е излишна. При настинка и треска, течният аналгин ще свърши чудеса. При главоболие или инфекция, аспиринът също ще намери приложение. Дамските превръзки не са само женски аксесоар, но могат да се използват при превързване на рани. Тампоните пък са добър източник на памук. В аптечката могат да присъстват и медикаменти за хората с хронични заболявания, като например инхалатор-помпичка за астма ако туристът е астматик.

Хранителните запаси под формата на вафли, шоколадчета, сухар, сушено месо или консерви са също добра част от екипировката на всеки енусиаст, който смело се посвещава на природен туризъм. Те трябва да са добре пресметнати, за да не се налага липсите да се попълват от природни източници. Ако все пак се стигне до този вариант, необходимо е да се избягват непознати растения или гъби.

Въже и дълга връв също могат да бъдат добавени в раницата. Сред природата често се налага тяхната употреба, а натуралната им изработка от естествени източници е недобра идея. Опорна тояга (пръчка) или друг подобен инструмент няма да е излишен. Освен помощ при ходенето, тя може да осигури обездвижване при счупване на крак или да послужи при направата на медицински турникет.

Допълнителни екстри за природен туризъм са радио- и електронни устройства (GPS, GSM, сателитен телефон и пр.). Те в случай на бедствие, могат да послужат за по-лесното откриване на пострадалия турист. Джобният фенер и куп други джаджи като компас, карта, мултитул и т.н. също може да са много полезни. Все пак една карта не се нуждае от електричество. И за разлика от GPS-а, дори скъсана пак може да се разчете.

Правило N4: Информирай другите

Преди поход или по-дълга авантюра сред природата, дори и най-опитният турист трябва да информира близките си. Информацията е необходимо да съдържа къде отива, по какъв маршрут смята да се движи, за колко време ще отсъства и кога ще се завърне в цивилизацията. При пристигане на място, ако преходът е по-тежък или рискован, желателно е да се уведоми местната спасителна служба за същите неща. Това е така, защото ако се наложи  някой да бъде спасяван, спасителните екипи трябва да знаят къде да го търсят в иначе необятната дива природа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!