Тоне Крайчов – фотография

Тоне Иванов Крайчов (Крайчев) е малко известен деец на българското революционно движение изградено от Васил Левски. Фотографията която ви представяме е новооткрита и не е публикувана до момента. На нея Тоне Крайчов е с военна униформа, а на гърба има надпис с черно мастило – Т. Крайчовъ Артилерист и друг, явно по-нов със син химикал – мимин брат.

Тоне Крайчов - новата фотография

Тоне Крайчов – новата фотография

Фотографията е с размер 9х6 см. и е дело на Тома Станев Хитров (1840 -1906) революционер, възрожденец и фотограф. Заснел единствената фотография на майката на Левски, Гина Кунчева, както и снимки на много членове на БРЦК и укриватели на Левски. Датата на заснемане на фотографията не е известна, но предполагаме, че е правена през 80-те години на 19 век.

Тоне Крайчов, роден през 1842г. в село Желява, Софийско. Учи се при възрожденския учител Сава Филаретов в Софийското мъжко училище, а в последствие за кратко е учител в собственото си село. На 25 години е сред ктиторите на църквата в родното си село „ Св. Николай Чудотворец „ и то отбелязан на първо място като пристоятел. Замисля и построяване на училище в родното си село. През 1872г. след пристигането в селото му на Димитър общи, Тоне Крайчов организира Частния революционен комитет в Желява и става негов председател. В комитета членуват както селяни от Желява, така и от съседните села.

Тоне Крайчов

Тоне Крайчов – по-рано открита фотография

След провала на революционната организация поради необмислените действия на Димитър Общи и нейното разкриване, Тоне Крайчов е арестуван и осъден на заточение в Диарбекир за три години от 3 ноември 1872г. до 3 ноември 1875г. След освобождението е депутат в Първото и Третото велико народно събрание, а по късно в Четвъртото и Осмото обикновено народно събрание. Участва в комитета по основаването на Софийската публична библиотека – днес Народна библиотека “Кирил и Методий”. Умира на 12 септември 1901г.

Тоне Крайчов е един от малкото дейци участвали в революционната организация изградена от Васил Левски, който оставя писмени сведения. Бележките му са публикувани под заглавие “Диарбекирски дневник и спомени” издателство на Отечествения фронт, София, 1989г. Спомените му са ценен източник на информация за българското революционно движение, за процеса срещу дейците на БРЦК и за живота на осъдените заточеници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!