Тапетно лепило за афиши

Тапетно лепило за афиши от брашно, студена вода и сода каустик се прави предимно за лепене на големи по квадратура хартиени листи на различни повърхности.

Основни качества на тапетното лепило за афиши

Лепилото, което ще ви предложим има някои недостатъци и някои предимства.

Предимства

  1. То притежава много ниска себестойност, т.е. ще ви излезе доста евтино.
  2. Може да се получава в големи количества.
  3. Много лесно лепи хартия към почти всяка повърхност.
  4. Подходящо е за лепене на тапети и афиши, като осигурява много по-голяма здравина на залепване от стандартното тапетно лепило.
  5. При ремонт, след обилно намокряне на тапетите, те с лекота могат да бъдат свалени.
  6. Не замърсява околната среда.

Недостатъци

Най-големият недостатък на това лепило е, че когато то се приготви, трябва да се използва в следващите часове, защото е сравнително нетрайно. Първите 48 часа качествата му са почти непроменени. След една седмица пак ще върши работа, но вече може да мирише лошо, което не го прави подходящо за лепене на тапети вкъщи. За по-дълъг срок от време лепилото губи качествата си и се разваля. Въпреки всичко цената и качествата му го правят идеално за употреба.

Рецепта за тапетно лепило за афиши

Вземате 250 грама бяло брашно (за хляб). Купувате 10%-ен разтвор на натриева основа (сода каустик). Ако няма такава, може да купите на гранули и да я разтворите – 25 грама в 225 грама вода (приблизително на око). Набавяте си още една обикновена пластмасова кофа и 10 литра вода.

тапетно лепило за афиши

изходни продукти за тапетно лепило за афиши

Брашното и содата се намират в почти всеки супермаркет. Ако там няма натриева основа, то във всеки магазин за битова химия продават разтвор в бутилка (повечето продавачи я познават само под името сода каустик). Внимателно разтваряте брашното в един литър вода, така че да не остават бучки. След това добавяте още около 3 – 4 литра вода и хомогенизирате с разбъркване.

тапетно лепило за афиши

наличието на бучки в разтвора ще намали качеството на тапетното лепило

После прибавяте 250 мл 10%-ен разтвор на натриева основа, бъркайки внимателно и постоянно. Бъркането продължава докато сместа започне да се сгъстява. Оттук насетне може да доливате вода, като целите да достигнете желаната от вас гъстота. Естествено пак разбърквате, за да получите хомогенна смес. Ако има бучки, както е показано на долната снимка означава, че или не сте разбъркали добре брашното, или сте наляли твърде концентрирана основа. Такова лепило не е подходящо за лепене на тапети, но става за плакати.

лепило за афиши

готово, но нискокачествено лепило за афиши с малки бучки брашно

Оптимална гъстота се достига при количество лепило 9 – 10 литра. Ако лепилото е много по-рядко то губи качествата си. Ако е много по-гъсто се маже трудно. Не наливайте натриева основа преди да сте разредили брашното поне в три литра вода, защото сместа ще се спече и ще трябва да я изхвърлите. Количествата, които ви даваме са пожелателни, а вие може да си го направите в такива, каквито са ви нужни.

Когато лепилото се прави за лепене на плакати и афиши, то не трябва да е с много високо качество и могат да се правят компромиси, защото пак ще свърши работа. Но когато се забърква за тапети, трябва да бъдете максимално прецизни и напълно наясно, каква гъстота ще ви е необходима?

Мерки за сигурност при работа с натриева основа

Внимание! При работа със сода каустик трябва да се спазват някои мерки за сигурност. За разлика от киселините тя не е агресивна, но има силно разяждащо действие. Това ще рече, че ако се опръскате с нея, трябва да измиете мястото обилно с вода, а за по-сигурно може и с оцет.

Ако основа попадне в очите ви, необходимо е отново обилно изплакване, но само с вода и веднага след това да посетите личния си лекар. Ако усетите мазна капка подобна на сапун върху кожата си, това е най-вероятно основа, която трябва да измиете както се мие сапун – докато изчезне мазното усещане напълно.

При никакви обстоятелства НЕ поглъщайте натриева основа, а ако това се случи ведна се обърнете към спешна медицинска помощ! В лепилото тя е много разредена и почти безопасна (освен за очите – щипе много). Въпреки това, не яжте лепило, не се мажете с лепило и не пръскайте в очите си лепило!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!