post

Санто Трафиканте Младши – гангстер без присъда

Луиджи Санто Трафиканте Младши е роден на 15 ноември  през 1914 година в Тампа (Флорида, САЩ). Баща му Санто Трафиканте Старши работел по това време за италианския гангстер Игнацио Антонори. Младши постепенно израстнал в сянката на татко си, като следвал уроците и житейския му пример.

Скоро синът станал достоен наследник бащиния си престъпен занаят. През тридесетте години на 20-ти век, Антонори започнал война с Чарли Уол – друг гангстер в Тампа, като в нейния край паднал убит, а Уол загубил по-голямата част от бандата си. Настъпил часът на семейство Трафиканте. През 40-те години бизнесът им се разрастнал дотам, че да работят съвместно с гангстерите от Ню Йорк.

Фамилия Трафиканте

Основният рекет на Трафиканте бил незаконната лотария с топчета и числа (болита). Тази тяхна дейност привлякла вниманието на Специалната разследваща комисия на сенатор Естес Кефаувър, който в началото на 50-те пристигнал в Тампа, за да ги разпита.

Нежеланата среща била избегната, само защото и бащата и синът избягали в Куба. Двамата Трафиканте владеели добре испански и поддържали свои бизнес интерси на кубинска територия, която тогава се намирала под властта на корумпирания тиранин Фулгенцио Батиста.

Санто Трафиканте

адвокат Франк Рагано и Санто Трафиканте – снимка от късните години на прочутия гангстер

Със завръщането си в САЩ, Санто Трафиканте Старши започнал гангстерска война за пълен контрол над Тампа. Един от главните „чукове“ на организацията му бил Младши и той не се колебаел да извършва убийства с особена жестокост. Най-накрая синът успял да докопа Джими Лумия – конкурентния бос и лично го разстрелял.

Докато траела войната, Чарли Уол решил да се намеси и устроил покушение над Санто Трафиканте Младши, но макар и тежко ранен той оцелял. Недълго след това Уол бил намерен с прерязано гърло у дома си. Към края на войната Старши се споминал след дълго боледуване от рак на стомаха.

Санто Трафиканте Младши поел командването на цялата престъпна организация. На своята сметка той имал солидни активи. През годините бил завързал сериозни връзки с топ гангстерите в Ню Йорк и най-вече с Майер Лански и Лъки Лучиано. Заедно с Лански, Трафиканте бил инвестирал големи суми в хазартния бизнес в Куба, като той лично осигурявал предаването на подкупите на Батиста.

През 1957 година Върховният екзекутор на подземния свят – Алберт Анастейжа поискал заплашително първо от Майер Лански и после от Санто Трафиканте дял от кубинската им инвестиция. Младши отишъл в Ню Йорк, за да разговаря по въпроса с Анастейжа, но когато си тръгнал за Тампа, маскирани убийци очистили Върховния екзекутор. Санто Трафиканте бил разследван от властите, но без резултати. По-късно станало ясно, че убийците са били водени от други мотиви, но „кубинската връзка“ се оказала тази, която дала зелената светлина за удара.

Фидел Кастро и край на кубинската афера

През 1959 година политическата обстановка в Куба се била променила. Тиранинът Батиста бил свален с революция и страната преминала в ръцете на Фидел Кастро и Ернесто Че Гевара. Това не притеснило много Санто Трафиканте, защото той и Лански още преди това събитие били заложили и на двете страни. Освен подкупите за Батиста, гангстерите изпращали оръжия и пари на бунтовниците. Било дошло времето да си вземат разплатата и да се пробват да подкупят Кастро.

Но Фидел не бил корумпиран като предшественика си. Докато Санто Трафиканте се подвизавал в Куба и се подготвял за сватбата на дъщеря си, революционерите го арестували. Скоро Младши се озовал в списъка за екзекуции, а „революцията“ конфискувала всички активи на мафията в Куба.

Фидел Кастро и Ернесто Гевара - Че

Фидел Кастро и Ернесто Гевара – Че

Франк Рагано, адвокатът на Санто Трафиканте успешно се свързал с кубинските власти и съумял да издейства освобождаването на клиента си. Но от финансовата империя на гангстера в Куба не била останала и следа. Тази  причина дала основание на ЦРУ да се свърже с Младши посредством друг гангстер – Сам Джанкана и да се опитат да организират убийството на Фидел Кастро с негова помощ.

Санто Трафиканте се съгласил охотно, но в действителност нямал никакво намерение да извършва покушението. Единственото, което го интересувало, било да докопа част от паричките на разузнаването и да се ползва от благоразположението на агенцията. Още повече, опитният гангстер вече имал нови проспериращи бизнес предприятия съвместно с приятелите си от Коза ностра и синдикалния лидер на тиймстърите Джими Хофа.

Убийството на Кенеди

В началото на 60-те години един ирландски гангстер поискал да направи сина си президент на САЩ. За целта той се свързал с познатите си гангстери в италианската мафия, с цел да му помогнат да фалшифицират резултатите от изборите. Така и станало. През 1961 година Джон Кенеди влязъл в овалния кабинет като 35-я президент на САЩ.

Но вместо да се отблагодари на криминалните си благодетели, новият държавен глава назначил брат си Робърт Кенеди за главен прокурор и той започнал да ги преследва като бесни кучета. Санто Трафиканте се озовал в мерника на ФБР. Предаден и разочарован, той обединил сили с гангстерите Карлос Марсело, Сам Джанкана и още Джими Хофа, за да търсят заедно изход от мъртвата хватка… На 22 ноември 1963 година, президентът на САЩ паднал убит в Далас от Лий Харви Осуалд.

Джеймс Ридъл Хофа (Джими)

Връзката на Санто Трафиканте с покушението днес е безспорна, тъй като всички известни участници са гангстери,  свързани директно или косвено с него и Карлос Марсело. В същото време нямало нито едно пряко доказателство, което да свързва Младши с убийството. Такова било и мнението на разследващата комисия Уорън.

По свидетелски изказвания на адвокат Франк Рагано обаче, след убийството той лично вдигал тост заедно с Трафиканте за гибелта на омразния Кенеди. Малко по-късно, другият му клиент – Джими Хофа се обадил лично на Рагано, за да му честити „трагичната новина“. Но въпреки всичко, никое от изброените действия не било достатъчно инкриминиращо, за да бъде доказателство за конспирация.

Карлос Марсело, Санто Трафиканте

адвокат 1. Джак Васерман и 2. Карлос Марсело до 3. Санто Трафиканте и адвокат 4. Франк Рагано

Късните години на Санто Трафиканте

Санто Трафиканте се завърнал към хазартния си бизнес и продължил да разширява връзките си с Ню Йорк и петте фамилии. В началото на 80-те години се появили сериозни доказателства за сътрудничество между него и фамилия Бонано – най-големите вносители на дрога в САЩ.

Техните взаимоотношения получили популярност благодарение на операция Дони Браско и свидетелските показания на агент Джоузеф Пистоун пред съда. Но Санто Трафиканте отново избягнал присъдата. Той обаче бил увековечен във филма Дони Браско, в сцената с яхтата, където се среща с Доминик „Сони Черния“ Наполитано. В действителност и до днес има снимкови доказателства на двамата гангстери заедно.

Санто Трафиканте

Санто Трафиканте и Доминик „Сони Черния“ Наполитано

През 1987 година Санто Трафиканте постъпил в болница за сърдечна операция, която минала успешно, но той не се събудил от упойката. На 72 години починал гангстерът от Тампа, който до края на дните си не бил осъден нито веднъж за престъпленията си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!