post

Салата по селски салати от Ветка

Салата по селски обикновено означава две неща. Зеленчуците не се режат тънко и изящно, а на парчета подходящи за хапки и забождане. И всички салати от село са обикновени и със зеленчуци, които растат в градината и понякога с малка екстра в добавка – маслини.

В нашата традиционна селска кухня няма да намерите салати с броколи, брюкселско зеле, аспержи и други зеленчуци запазена марка на глобализираната икономика. Затова в тази публикация ще ви предложа няколко рецепти за изключително прости салатени ястия подходящи за по чашка ракия.

Обикновена селска салата от домати

Продукти за една порция: 1 голям домат, 1/3 глава лук, лъжица олио, сол на вкус (голяма щипка);

доматена салата

доматена салата

Начин на приготвяне: Измитите и изчистени зеленчуци се нарязват както следва – доматът на почти пирамидовидни парчета, а лукът на ситни кубчета, които в салатата се разпадат на малки плочици. Смесват се, посоляват се и се разбъркват заедно. Заливат се с лъжица слънчогледово олио и салатата се разбърква отново. Може да се косумира веднага с бял хляб, като залците се топят в доматения сок. Но за предпочитане е да прести 5-10 мин в хладилника преди консумация. Изключително просто и изключително вкусно!

Мешана салата вариант 1

Продукти за една порция: 1 голям домат,, 1/3 глава лук, половин зелена чушка, 50гр. бяло сирене, щипка сол, лъжица олио;

мешана салата

мешана салата

Начин на приготвяне: Измитите зеленчуци се нарязват както следва – доматът на почти пирамидовидни парчета, лукът на ситни кубчета, а чушката на средни по големина парчета. Сиренето се натрошава с пръсти. Ако е безсолно, преди да се натроши салатата се посолява на вкус и зеленчуците се разбъркват. Ако сиренето е солено, сол не се добавя, салатата се разбърква с него и престоява 10 минути в хладилника. След като се извади се залива с една лъжица слънчогледово олио и пак се разбърква.

Друга разновидност на тази салата е без сирене, но с всички зеленчуци. Количеството на пиперките трябва да е двойно – на всеки домат по една чушка. Въпреки отсъствието само на един продукт, вкусът се изменя значително, Ястието става по-леко и по-наситено се усеща ароматът на зелените чушки.

Салата домати, чушки и лук

Салата домати, чушки и лук

Салата домати, краставици и чесън

Продукти за една порция: 1 домат, половин голяма краставица или 2 малки корнишона, 3 скилидки чесън, щипка сол, лъжица олио, щипка връхчета копър;

салата домати, краставици и чесън

Начин на приготвяне: Измитите зеленчуци се нарязват както следва – доматът на почти пирамидовидни парчета, краставицата на дебели резенчетап – половинки, а чесъна на тънки кръгчета. Зеленчуците се посипват с копъра и следва посоляване на вкус и разбъркване. Готовата салата се залива с лъжица слънчогледово олио и се разбърква отново. Може да се консумира с обезсолено или частично солено сирене.

Краставички с репички

Продукти за една порция: 4-5 корнишона, 4-5 репички, 4-5, 5-6 маслини, 3 скилидки чесън, 2 с. лъжици оцет, 1 с. лъжица олио, сол;

салата краставички с репички

салата краставички с репички

Зеленчуците се измиват и нарязват на кръгчета. Чесънът се смачква и всички заедно се разбъркват и посоляват на вкус. След това се заливат с две лъжици оцет (винен или ябълков) и се разбъркват. Оставя се да престои 2 минути и отново се разбърква. След още две минути пак се разбърква и се залива с една лъжица олио. Накрая се добявят маслините. Салатата е добре да престои 5-10 минути в хладилника и преди да се сервира отново да се разбърка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!