post

Рой ДеМео – касапинът на фамилия Гамбино

Рой ДеМео е роден на 7 септември 1942 година в Бруклин (Ню Йорк, Сащ) в работническо семейство на италиански имигранти в Америка. Още като хлапак притежавал престъпни наклонности и предприемчиво се занимавал с лихварство на черно. Въпреки страничните си занимания, той успял да завърши гимназия и да се задоми.

Рой ДеМео среща Нино Гаджи

Рой ДеМео

Рой ДеМео

ДеMео опитал да усвои занаят като се цанил за чирак на месари, но скоро установил, че касаплъка не го влече… или поне тогава така си мислел. През 60-те години на 20-ти век той започнал да работи като рекетьор и уличен бандит до деня, в който не получил обаждане от Антъни ГаджиНино„. Нино бил член на престъпната фамилия Гамбино и му отправил покана да работи за него и организацията. Рой приел и това дало летящ старт на криминалната му кариера.

ДеMео започнал усърдно да се труди, като рекетирал, крадял коли и търгувал с порнографски материали на черно. Скоро сформирал свой престъпен екип и кражбите на автомобили се утроили. Изходна база на техните операции била малка квартална кръчма наречена „Джеминай лаундж„, която по-късно щяла да стане печално известна, заради стотиците разчленени трупове. Към екипа се присъединил и Крис Розенбърг, който приел Рой ДеMео за свой наставник и покровител.

От обикновен престъпник до завършен психопат

Нино Гаджи Гамбино

Нино Гаджи

Престъпният бизнес на групата обхващал широк спектър от дейности, включително и източване на банка, но най-печелившата им схема била кражбата на автомобили. През 1973 година гангстерът извършил първото си убийство и това много му харесало. Новопридобитата му страст към кръвопролитията го направиал прочут и Сал Витали, който бил шурей на Джоузеф Масино и член на фамилия Бонано, му донесъл труп, за да бъде разфасован. Чиракът на месаря установил, че все пак касапския занаят му се отдава.

През 1975 година Рой убил и един от своите – Андрей Катц, като го разфасовал и пръснал частите по кофите за боклук. Методът му за разчленяване на хора започнал да се усъвършенства. През 1976-та, старият дон Карло Гамбино се споминал и за глава на престъпната си фамилия оставил Големия Пол Кастелано. През следващата година ДеМео получил посвещение в Ла Коза ностра и станал пълноправен член на мафията в САЩ.

В края на 70-те, Крис Розенбърг сглупил по време на една наркосделка. Вместо да плати на кубинските трафиканти, той ги застрелял и ограбил. Това означавало гангстерска война между кубинците и фамилия Гамбино, нещо което новият бос нямал намерение да толерира. Затова Нино Гаджи разпоредил на Рой да елиминира публично Розенбърг и касапинът се подчинил.

Ричард Куклински

Ричард Куклински

През 1980-та година, дъщерята на Пол Кастелано пометнала и той обвинил за това зет си Франк Амато. Да реши проблема се паднало на Рой Демео и след този случай, той официално се превърнал в касапина на фамилия Гамбино.

Още в средата на 70-те, зловещият гангстер срещнал друг от своята порода. В порнографски склад на Гамбино, ДеМео се запознал с Ричард Куклински. Последният по-късно щял да стане известен с псевдонима Леденият убиец. Куклински започнал да получава поръчки от ДеМео и в началото на 80-те, убийствата се превърнали в 24 часов бизнес.

Участта на касапина

Кражбите на коли в Ню Йорк през 70-те се прерастнали в епидемия, а на всичкото отгоре непрекъснато изчезвали безследно автокрадци и гангстери. ФБР и онези от полицаите, които не били корумпирани започнали да си задават правилните въпроси. След години работа, органите на реда наченали да сглобяват пъзела и картината, която се формирала пред очите им не била в полза на Рой ДеМео. Агентите дори си позволили да му предложат сделка, но той отказал.

Разбирайки за предстоящата буря, Пол Кастелано поискал от Джон Готи да елиминира касапина. Ала коравият гангстер се уплашил и помолил друг да го стори. Някой, който би бил по-подходящ за задачата. Както винаги става в мафията, убиецът не бил неизвестен мистериозен стрелец, а близък до жертвата човек.

Лично Нино Гаджи се зал да реши проблема с протежето си. Спорно е дали сам е дръпнал спусъка или някой друг от тримата му съучастници е сторил необходимото. На 20 януари 1983 година, Рой ДеМео, касапинът на фамилия Гамбино, бил намерен мъртъв в багажника на собствения си кадилак, паркиран в Бруклин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!