post

Риболов на дъно за начинаещи риболовци – част 2

Риболов на дъно (риболов на тежко) е любимо занимание за много опитни рибари и би се харесало също на всеки начинаещ риболовец. Но за целта не е зле читателят, ако сега навлиза в риболовния свят, преди всичко да се запознае с публикацията  „Риболов за начинаещи рибари и големи риби„, защото настоящата статия е нейно продължение.

Риболов на дъно

Пръчка

Пръчката, която най-често се използва за риболов на дъно се нарича спининг, което обаче не означава, че начинаещ рибар не може да използва за целта и 3-метров здрав телескоп. Стандартните дължини на спинингите са между 2,60 и 3,20 метра, но на практика се срещат всякакви размери, които са подходящи за различните видове специализиран риболов.

Ръкохватката на спининга може да бъде направена от естествени (корк) или синтетични материали и да е подходяща за една или две ръце захват. За начинаещи рибари при риболов на дъно, най-подходяща е двойната ръкохватка (50 -70 см).

риболов на дъно

водачи – големият е от самата пръчка, а малкият е от нейния връх

Частите на пръта преди риболов се сглобяват в съединителни колена с помощта на втулки. Те намаляват гъвкавостта на пръчката и нейните еластични качества. Поради тази причина, обикновено местата на свързаване са само едно или две.

Сглобяването става така, че всички водачи да се подредят в една линия. Водачите представляват метални пръстени с гладко покритие от вътрешната си страна. През тях преминава главното влакно (кордата) от макарата, чак до върха на пръчката. Ако водачите са назъбени отвътре, то тогава има реална опасност при триенето кордата да се скъса. Обикновено връхният водач се различава от останалите по формата си.

Макара

Тъй като въдицата се замята далеч навътре във водоема, при риболов на дъно задължително е необходима макара. Добрите макари са от голямо значение за опитните рибари, но за начинаещите е достатъчна обикновена спинингова макара с преден или заден аванс в ценови диапазон 20-50 лева. Тя се закрепя на специално изработено място на дръжката с помощта на два специфични пръстена, единият от които е подвижен и с резба.

риболов на дъно

спининги за риболов на дъно – в разглобено и в работно състояние

Влакно

Влакното, което трябва да се навие плътно на ролката на макарата, за начинаещи риболовци трябва да е с дебелина около 0,25 мм. То е достатъчно силно да понесе риба с тегло 3-5 кг. След това свободният му край се прекарва през всички водачи на сглобения спининг чак до върха. Важно е водачите да са точно един срещу друг, за да не се усуква кордата. Едва тогава към главната линия се връзва и самата въдица.

Направа на въдица за риболов на дъно

Изработката на въдицата за риболов на дъно се различава от тази за риболов на леко по два основни елемента – отсъствието на плувка и наличието на по-голяма тежест. В края на главното влакно се завързва около 60 см голям повод (0,20 – 0,22 мм), към който се привързват и поводите на куките, на разстояние приблизително 20 – 30 см една от друга.

За целта опитните рибари ползват вирбели, но всеки новак може да си позволи да ги прикачи с помощта на прости двойни примки (виж възлите в „Риболов за начинаещи рибари и големи риби„). Куките подходящи за тази дебелина на влакното са между 10-ти и 6-ти номер.

риболов на дъно

монтаж на въдица – риболов на дъно за начинаещи

В края на големия повод се слага тежестта неподвижно, като нейният грамаж може да е около 10 – 25 грама. С натрупването на опит, рибарят е възможно да си позволи вместо нея, да сложи подвижна тежест в горната част на повода.

Стръвта за неопитни риболовци е стандартната – торен червей, бели червеи и царевични зърна (сварени или сурови). Колкото за опитните рибари, там всичко зависи от водоема, сезона, целевата риба и фантазията на човека със спининга.

Замятане, известяване, засичане и изваждане на улова

Замятане

Замятането при риболов на дъно е относително лесно, но изисква малко търпение и тренировки. С макарата се обира кордата, докато най-горната кука наближи връхния водач на пръчката. След това с показалеца на дясната ръка (за левичари с лявата) леко, но стабилно се придърпва влакното от макарата към дръжката на спининга. Целта на това действие е пръстът да държи кордата да не се саморазвие и омотае при следващите операции.

Подире с лявата ръка се обръща скобата на макарата, за да се освободи пътя на кордата. С двете ръце върхът на спининга се изнася назад от дясното рамо в посока „10 часа без 10 минути“. Прави се последна проверка дали влакното или кукичките не са закачени някъде. Следва силно замятане с кръгово движение нагоре и към целевото направление. Когато върхът достигне „2 часа и 10 минути“ показалецът отпуска влакното.

Спинигова макара

Спинигова макара подходяща за риболов на дъно. Барабанът се завърта, за да може влакното да приближи десния показалец. Пръстът захваща влакното и с лявата ръка се отключва скобата

Ако кордата се пусне по-рано, въдицата ще излети в неясна посока. Ако е по-късно – няма да бъде хвърлена правилно и дори може да се скъса. Когато тежестта удари водната повърхност и започне да потъва, с макарата внимателно се обира излишното влакно до опън, като скобата автоматично се щраква сама. Не е желателно въдицата да се влачи по дъното, защото стръвта може да падне или куките да се закачат за подводен обект.

Известяване и засичане

Тъй като започва голямото чакане, спинингът се подпира на предварително забит до водата чатал, като върха на пръчката трябва да сочи мястото, където се намира въдицата. На добре опънатата корда, на 20 см от връхния водач се поставя специален маркер, който трябва да извести за улавянето на рибата.

Много рибари ползват звънци (подходящи са за нощен риболов) или щипки, но най-добрия избор си остава топче кал с големината на малък орех. Когато рибата налапа примамката, маркерът подскача нагоре. Обикновено на второто или третото известяване, рибарят трябва да засече, като рязко дръпе върха на въдицата едновременно нагоре и назад. Когато маркерът е топче кал, то се разрязва от кордата при засичането и пада само. Така нищо няма да пречи на навиването на макарата и изваждането на улова.

Изваждане на улова

изваждане на рибата

изваждане на рибата с кепче и без него

Изваждането на улова става с постоянно и равномерно навиване на макарата. Същевременно  влакното не се отпуска, защото ако рибата (например шаран) удари, е възможно то да се скъса в случай, че е отпуснато.

По-тежките риби е необходимо да се водят със спининга, защото оказват по-голямо съпротивление (борят се). Въпреки това не трябва да се изпуска възможност да се прибира кордата с навиване.

Когато голяма риба наближи брега и дойде мига да се извади от водата, това не трябва да се прави рязко. Първо се изважда нейната глава и се оставя „да  поеме въздух“ за 4-5 секунди докато се обира бавно влакното. След  това внимателно се издига над водната повърхост и бързо, но не рязко, се залюлява странично към брега. Дори и рибата да се откачи, тя ще падне на сушата. По-големите екземпляри се вадят директно с кепче в момента, в който главата им се подаде над водата.

Уловените риби се слагат в живарник, а стръвта на кукичките се подменя с прясна. Подмяната стръв трябва да се прави и ако няма улов на всеки 20-30 минути.

One thought on “Риболов на дъно за начинаещи риболовци – част 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!