post

Секс и размножаване при човека

Подобно на всички животински и растителни видове, човекът в качеството си на биологичен вид притежава способността за самовъзпроизвеждане. За него е характерно полово размножаване, при което са необходими два родителски индивида (партньори), за да се получи нов. Взаимодействието между партньорите, при което се осъществява копулацията се нарича сексуален акт или само секс.

Особености на половете

Хората са разделнополови животни и при тях оплождането е вътрешно. Половите клетки (гамети) се образуват в специализирани размножителни органи, строго характерни за всеки пол. Те се наричат с общото название полови органи (гонади). При жените това са яйчниците, а при мъжете семенниците.

Образуването на женските гамети се нарича овогенеза, а на мъжките – сперматогенеза. Целият процес протича принципно еднакво с тази разлика, че при мъжките индивиди накрая се формират четири еднакви сперматозоида от един сперматоцит, а при женските от един овоцит се образува една яйцеклетка и три полярни телца. Гаметогенезата при двата пола протича с различен интензитет.

Първичните полови белези при жената включват яйчниците, маточните тръби, матката и влагалището, а при мъжа – семенниците, семеотводния канал, семенното мехурче, простатната жлеза и пениса.

Женски репродуктивни особености

В яйчниците на бебе от женски пол има около 200 хиляди недиференцирани полови клетки. От тях в периода на половата зрялост до климактериума (края на гаметогенезата) се отделят около 300 – 400 зрели яйцеклетки. Те се образуват периодично средно на всеки 28 дни, като узрява по една яйцеклетка в яйчниците.

При зреенето около яйцеклетката се образува фоликул изпълнен с течност. Когато яйцеклетката е узряла, той се измества към повърхността на яйчника и се спуква, за да освободи яйцеклетката в маточната тръба. Процесът е известен под наименованието овулация.

Когато отделената яйцеклетка се намира в горната част на маточната тръба, тя може да бъде оплодена. Ако това се случи, тя се загнездва в лигавицата на матката, където ще се развива бъдещия зародиш. Ако яйцеклетката не е оплодена, тя заедно с част от лигавицата на матката и известно количество кръв се изхвърлят от тялото през влагалището. Този процес се нарича менструация и продължава от 3 до 7 дни.

размножаване при човека

менструален цикъл – характерен е за индивидите от женски пол

Всички процеси от образуването на яйцеклетката до евентуалното ѝ загнездване или изхвърляне се регулират хормонално (хуморална регулация). След спукването на фоликула на негово място се образува жълто тяло (жлеза). То секретира хормони, които подготвят лигавицата на матката да приеме оплодената яйцеклетка. Ако това не се случи жълтото тяло постепенно дегенерира и количеството на секретираните от него прогестерони намалява. В яйчниците започва натрупването на естрогени, които са хормони контролиращи зреенето на яйцеклетките.

Мъжки репродуктивни характеристики

През живота си, полово зрелия мъжки индивид произвежда над 500 млрд. сперматозоида. Сперматозоидите много наподобяват едноклетъчни организми, защото притежават флагелум и са подвижни. Те са жизнеспособни близо около две денонощия ако се намират в благоприятна течна среда. Такава се осигурява от семенното мехурче и простатната жлеза.

Семенната течност, която отвежда сперматозоидите в половите канали на женския организъм при копулацията се нарича сперма. Самата копулация се осъществява с помощта на полов член (пенис). Той е изграден от високочувствителна глава (богата на рецептори) и две пещеристи тела. Те се пълнят с кръв при възбуда и процесът се нарича ерекция. Ако има смущения при него, тогава се наблюдава еректилна дисфункция, която води до сексуална импотентност.

По време на половия акт, мъжът въвежда втвърдения си пенис във влагалището на жената. При така извършващия се коитус, в следствие дразненето на рецепторите в главата на пениса, се повишава възбудата до достигане на момент, в който мъжкия индивид изхвърля спермата си във влагалището на жената. Процесът се нарича еякулация и при него се отделят средно около 200 млн. сперматозоида.

устройство на сперматозоид

устройство на сперматозоид

Ако единият или двамата от партньорите са неспособни да произвеждат жизнени и активни полови клетки, тогава се наблюдава трайна или временна неспособност за размножаване – стерилност. За стерилитета могат да са отговорни както вродени фактори, така и такива на средата. Алкохолът, наркотиците, стресът, болестите и др. са способни да предизвикат стерилност и при двата пола.

Секс и предпазване от бременност

Сексуалното преживяване не винаги се свързва с размножаването при човека. Тъй като сексът е съпроводен с удоволствени усещания (оргазъм), а също удовлетворява сексуалната потребност и емоционалните нужди за близост между индивидите, той много често се практикува от хората, без те да са ръководени от инстинкта за продължение на рода.

Доста характерно за човешкия вид е, че секса освен с биологичното си значение е свързан и с психичното поведение на отделните идивиди, тоест техните емоционални преживявания. За да са пълноценни емоционалните преживявания, необходимо е между партньорите да съществува своеобразна психична и емоционална връзка. В редки случаи могат да настъпят патологични промени в сексуалната психология, а от там и в поведението на отделни индивиди. Подобни психопатологии свързани със странни фантазии са характерни за сексуално мотивираните серийни убийци.

Когато сексът има за цел само удоволствени преживявания, трябва да се вземат мерки за предпазване от нежелана бременност. Средствата, които се използват за целта се наричат контрацептиви (противозачатъчни) и са два основни типа – естествени и изкуствени (механични или химични).

Видове контрацепция

Естествените механизми за предпазване от забременяване са няколко. Първият се изразява в прекратяване на половия акт малко преди еякулацията. Вторият е посредством редовно следене на менструалния цикъл на жената, като се избягва еякулиране във влагалището малко преди и по време на овулацията. Този метод както и предният, крият известен значителен риск да се стигне до нежелана бременност. Третия начин за естествена контрацепция е практикуването на алтернативни форми на секс, като те включват орален, мануален и анален коитус, които гарантират 100% защита от забременяване.

Механичната контрацепция спада към изкуствените методи за предпазване от бременност и включва употребата на презервативи (от мъжете и жените), диафрагма, спирала и песар (от жените). Макар че не дава 100% гаранция, презервативът е най-доброто контрацептивно средство, което същевременно осигурява и защита от венерически заболявания и СПИН. Диафрагмата, спиралата и песарът се постяват само от лекар специалист и изискват задължителен контрол от квалифицирани медицински лица. Последните две не се препоръчват на жени, които желаят да имат деца в по-късен етап от живота си.

Химичните контрацептиви могат да бъдат влагалищни спермициди или орални препарати на хормонална основа. И двата вида са предназначени за използване от жените.

Понякога, ефективната контрацепция може да бъде постигната с хирургическа намеса, при което се връзват семепроводите (вазектомия) или маточните тръби, а това от своя страна води до стерилност.

Секс и болести предавани по полов път. СПИН

Болестите предавани по полов път се наричат венерически и се причиняват от микроорганизми и вируси. Две от най-опасните заболявания са сифилис (луес) и гонорея (трипер). При заразяване с тях, човек не трябва да изпитва срам, а веднага да потърси квалифицирана медицинска помощ. Нелечението, неправилното лечение и ненавременното лечение водят до фатални последствия при тези болести, които погрешно са наричани от умствено ограничените хора с определението “срамни”.

Друго заболяване, предавано при секуален контакт, е Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). Макар че той далеч не е типично венерическо заболяване, можем спокойно да го отнесем към тази група за целите на тази публикация.

СПИН се причинява от вирус (HIV), който поразява Т–помощниците в имуната система на човека. Самото заболяване няма клинична изява, но тъй като то възпрепятства имунния отговор, организмът става изключително податлив на всякакви други зарази, инфекции и заболявания. Болестта засега е нелечима и се предава освен по полов път, чрез кръвта и кърмата. Не всеки заразен с вируса е болен, което определя различната преживяемост на заразените.

Защитата от венерическите заболявания и СПИН при секс се състои в повишаване на индивидуалната сексуална култура на всеки, използване винаги на презервативи и внимателно подбиране на партньорите. Моногамията допълнително намалява риска от подобни болести, но не го елиминира напълно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!