post

Пушка – тръба с фунийки

Пушка – тръба с фунийки е една прекрасна играчка от близкото минало, която е едновременно забавна и опасна за игра. Тя е съвременен вариант на древните духателни примитивни оръжия с дартс стрелички, но с цел забавление. Те често са наричани на местните диалекти в различните държави като сарбакан (фр.), фукия (яп.) и др.

Изработка на приклада

Прикладът на пушката – тръба може да се изработи най-лесно от една здрава дъска с размери 50х20 сантиметра и дебелина 2-3 см. Първоначално се рисува на картон и се изрязва с ножица. Ако не можете да рисувате, върху картона може да се разчертае мрежа 12х5 квадратчета. После с лекота във всяко квадратче е възможно да се добавят контурните линии както е показано на долното изображение – естествено в подходящия мащаб.

Изрязаният картонен шаблон се налага върху дъската и се очертават контурите на приклада. После с трион или зеге се изрязва по линиите. Накрая ръбовете на изрязаната форма се заглаждат с шкурка. Допълнителна екстра е вдлъбнатата част, която представлява дъговиден улей към ръкохватката. Тя може да се издълбае внимателно с длето, но може и без нея.

Завършването на приклада за пушката – тръба с фунийки става като се издълбават улеи на двете трупчета, върху които по-късно ще легне самата цев. Като довършителни работи може да се добавят украси и лак.

пушка - тръба с фунийки, игра на фунийки

Схема за изработка на пушка – тръба с фунийки

Избор и изработка на цевта

Цевта или цевите се правят от алуминиеви тръбни профили. Това обикновено са тръби с външен/вътрешен диаметър 12/10 мм мнимум и 14/12 мм максимум. Твърде големите тръби рефлектират негативно на силата и далекобойността на изстрела. Твърде малките тръби предполагат изработката на некачествени и несъразмерни фунийки.

За пушка – тръба с фунийки клас снайпер е необходим 1 м неотрязан профил. Предимствата на снайпера са лесната изработка, по-добрата точност, по-голямата далекобойност и превъзхождаща сила на изстрела. Скоростта на стрелба от разстояние е еквивалентна на двуцевната щурмова карабина. Обхватът е 30 – 40 метра.

Слабост е трудното отстраняване на запек с фунийка, заради дължината на тръбата. Най-голям недостатък е отбраната срещу атака от щурмови карабини. Снайперът няма почти никави шансове да отблъсне двама нападатели или дори само един.

За пушка – тръба с фунийки клас шурмова карабина са необходими два отрязани профила с дължина между 50 – 70 см. Предимства на щурмовата карабина е двоен капацитет заредени муниции, по-голяма компактност при бягане, резерв при запек на фунийка, голямо превъзходство при щурмуване на снайперистка позиция. Скоростта на стрелба от разстояние е еквивалентна на снайпер. Обхват от 15 до 30 метра.

Недостатък е по-малката далекобойност и точност на голямо разстояние в сравнение със снайпера. Играчът с щурмовата карабина обикновено е обстрелян няколко пъти от снайперистите преди да успее да влезе в обхват.

Патрондаши

пушка - тръба с фунийки

Материал за патрондаши

Най-лесният вариант за патрондаш е картонена лента от кашон тип велпапе. В напречното ѝ сечение има множество улеи, в които фунийките се затъкват стабилно и не падат при бягане. Велпапето има съществен недостатък, че може да се скъса или намокри.

Затова много по-добър избор е лента от пластмасов кашон със същия тип улеи. Патрондаш за пушка – тръба с фунийки може да се направи и от много други неща, необходимо е само малко въображение.

Сглобяване на всеки  вид пушка – тръба с фунийки

Снайперът се изработва супер лесно. Тръбата се слага директно върху улеите предназначени за нея. Тя се намества на разстояние удобно за лапане и стрелба, след което се залепя с тиксо. Краят, който ще се лапа се обезопасява допълнително с изолирбанд или силиконов накрайник, за да не се счупи някой зъб по грешка.

Щурмовите карабини изискват повече работа. След като тръбите за фунийки се изрежат, на мястото на срязване може да има стружки, които трябва да се премахнат с пила и ръбовете да се ошкурят с шкурка за метал. Първата тръба се поставя както при снайпера. Втората се слага наравно или 1-2 см напред от първата, но не и назад.

Разстоянието между двете тръби е нещо персонално за всеки играч, но обикновено една изправена или легнала кутийка кибрит е стандартно. Между тръбите могат да се поставят отново малки дървени трупчета с улеи, които предварително трябва да се оразмерят и изработят. Но по-лесно изпълнение е вариантът с празни кибритени кутийки. Когато се обвиват с тиксото, двете тръби трябва да се стегнат силно ако са с трупчета и умерено ако са с кибритчета. Целта е да не се завъртят или усучат по време на игра.

Накрая, с парчета от същото тиксо се залепят стабилно и патрондашите. Мерници и мушки не се слагат, защото стрелбата е интуитивна подобно на класическия дървен лък. Добрият прицел се развива с опита. Към готовата пушка -тръба с фунийки може да се добави и ремък при желание.

пушки - тръба с фунийки, игра на фунийки

Готовите пушки с тръби – 5 щурмови карабини и един снайпер

Направа на фунийките

етикетна хартия за фунийки

етикетна хартия за фунийки

За идеалните фунийки са ви необходими листчета от етикетна хартия с грамаж 70-80 гр./кв.м и декстриново лепило Рила. Намирането на това лепило си е трудна работа, затова всяко декстриново лепило ще свърши работа, макар и не толкова добра. Оригиналът е безопасен за работа и се маже на изключително тънък слой. Заради тъмния си цвят се вижда ясно точното количество, което се слага на всяка фунийка. Размазва се добре и изсъхва бързо на пръстите. Мие се лесно с вода.

Етикетната хартия много прилича на гланцираната на допир, но е доста по-тънка. Най-често се използва за направата на брошури, листовки и списания и може да се намери във входовете на всеки блок под формата на нежелани рекламни материали. Ако хартията е твърде лека и тънка, ще се получат меки и чупещи се фунийки, а ако е прекалено дебела (90 – 100гр./кв.м) те ще се изработват много трудно.

При нарязването ѝ на листчета, приблизителните им размери трябва да са около 15-20 см дължина на 4-5 см широчина. След като се увият на фуния и се изтеглят, в острия край остава да стърчи ъгълче както е показано на снимката. То се намазва с малко лепило от върха на пръста и се залепя с въртене на пръстите и фунийката в рамките на 30 секунди докато лепилото засъхне. За един час се получават около 50 фунийки, точно колкото трябват на един играч за два часа игра.

Готовите фунийки се премерват и изрязват точно по тръбата. След това задължително се прострелват. Една добра фунийка трябва да е дълга приблизително 10 см. Недобре изрязаните причиняват запек по време на играта, а твърде изрязаните изпадат от тръбата при бягане. Лошо направените летят слабо и неточно. Готовите муниции се набиват и подреждат отгоре на патрондашите.

тръба с фунийки, хартиени фунийки

изработка на фунийки – показаните на снимките образци са изключително остри и  опасни, независимо как изглеждат

С това цялата пушка – тръба с фунийки е завършена. Желателно е всички играчи на да имат еднакъв калибър пушки, за да има съвместимост на мунициите. При запек, фунийката се вади чрез духане от противоположния край.

Мерки за безопасност

Играта С фунийки не крие риск само тогава, когато се стреля по мишена. Играта НА фунийки е много опасна, защото се играе на отбори и се стреля по хора. От гледна точка на травмите, най-голям е риска за очите. ЗАЩИТНИТЕ ОЧИЛА СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! Не си мислете, че няма опасност, защото няма да се целите в лицето. При стрелба на 10 и повече метра се използва парабола и тогава не ясно къде отива фунийката. Освен това защитните очила трябва да имат уплътнение откъм веждите.

Висококачествените фунийки, изстреляни от показаните на снимките тръби, летят като куршуми и се забиват в дърветата 95 от 100 случая. Проникват на дълбочина от половин до един сантиметър в кората на дървото. Освен това се забиват с лекота в носа, устните, бузите, ушите и шията, както и преминават през тънките дрехи. Самоделните брони са препоръчителни.

Ако на някой играч му изпаднат защитните очила, той веднага трябва да наведе лицето си към земята и да предупреди другите играчи. НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СТРЕЛЯ В ЛИЦЕТО на друг играч преднамерено и особено от разстояние по-малко от три метра.

Плени знамето или игра на фунийки

Два отбора от по двама, трима или повече играчи. Всеки отбор има за цел да плени вражеското знаме. Основните правила са:

игра на фунийки

игра на фунийки – схема на бойното поле

  1. Игрището се разчертава както на приложената схема или нещо подобно. Голяма прецизност не е необходима. Условията – дървета, камъни и хълмове могат да са най-разнообразно разположени. Колкото повече са играчите, толкова по-голямо трябва да е игрището. Най-важното е между знамената и линията на живота да има поне 3 – метра.
  2. Когато играч е застрелян, той трябва да се „прероди“. За целта тича до собственото си знаме, докосва го независимо дали с крак, ръка или пушка и след това следва да премине линията на живота или нейното мислено продължение. Докато е „мъртъв“ играчът няма право да стреля по другите играчи или да бъде обстрелван от тях с фунийки.
  3. Между играчите не може да има физически сблъсък или някой да удря със своята пушка – тръба тази на противника си.
  4. Никой не може да цели преднамерено друг в лицето или шията. При инцидент играта спира, за да се извади забитата фунийка.
  5. Всеки може да използва фунийките на другите, които са паднали около него или са се забили в тялото му или дърветата.
  6. Знамето откраднато от играч се пуска веднага, след като той е бил застрелян. В един вариант на играта то остава на мястото си докато не го вземе друг играч от вражеския отбор. В другия игрови вариан, знамето може да се връща, ако собствениците му успеят де се докопат до него. Тези варианти се договарят предварително, т.е. дали ще се връща знамето или не.
  7. На всеки рунд, отборите сменят позициите си.
  8. Печели този, който пръв занесе знамето на противника до своя преториум (командния център – мястото на своето собствено знаме).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Leave the field below empty!