post

Пол Кастелано и залезът на фамилия Гамбино

Константино Пол Кастелано (Големият Поли) е роден на 26 юни 1915 година в Бруклин (Ню Йорк, САЩ) в семейство свързано с мафията. В ученическите си години той помагал на баща си в месарницата, а в извънработно време двамата се занимавали с незаконната лотария. През 1921 година в САЩ пристигнал един от братовчедите на Кастелано – Карло Гамбино, който вече бил член на мафията в Сицилия. Семейството го посрещнало радушно и му помогнало да се свърже с един от големите босове Джо Масерия.

Начало на престъпната кариера

Пол Кастелано

младият Пол Кастелано

В осми клас Пол Кастелано напуснал училище и се захванал изцяло със семейния и уличния бизнес на баща си. Междувременно той започнал да движи със съмнителни типове и доказани гангстери. През 1934 година се забъркал в обир на едно малко магазинче. Полицията бързо го открила и младият гангстер се озовал в съда.

Внимание! В статията надолу има изображения със сцени на насилие.

Когато го попитали, кои са били съучастнците му, той казал че не познавал тези мъже тъй като те били се качили при него на автостоп и той ги е замесил против тяхната воля. За престъплението си получил 1 година затвор, но излязъл след 3 месеца за добро поведение. Заради мълчанието си пред съда, младият Пол Кастелано бил забелязан от мафията и спечелил уважението на останалите гангстери.

Връзката на Пол Кастелано с мафията се засили още през 1926 година, тъй като сестра му се омъжила за Карло Гамбино. Последният станал капитан в престъпната фамилия Мангано и направил братовчед си пълноправен член на Коза Ностра през 1940 година. Освен в незаконен бизнес, Пол Кастелано инвестирал мъдро в легитимни предприятия и най-вече в месарски цехове и магазини. Той първо давал високолихвени заеми на собствениците и когато те не успявали да ги върнат, вместо да се сдобият със счупени крака, получавали нов съдружник в лицето на Големия Пол (наричан така заради ръста си).

Пол Кастелано – член на фамилия Гамбино

Големия Пол

Големия Пол – делови както винаги

През 1957 година, изключително амбициозният Карло Гамбино заемал пост на заместник бос, но това не му било достатъчно. Хитрата лисица (Карло) съвместно с Вито Дженовезе организирали един от най-прочутите удари на мафията, в който паднал убит босът на фамилия Мангано – Албърт Анастейжа.

Фамилията била оглавена от Карло и преименувана на Гамбино. Последните действия трябвало да бъдат одобрени от Комисията на мафията, за което се състояла среща в Апалакин (Ню Йорк). Тя обаче станала злощастна, тъй като властите научили за случващото се и се появили на време да арестуват куп мафиотски босове, измежду които се оказал и Пол Кастелано. През 1960 г. той бил осъден за конспирация на 5 години, но при обжалването присъдата била отменена.

Следващите две десетилетия били време на възход за Пол Кастелано, като той неотменно стоял до своя патрон и наставник дон Карло Гамбино. През 1975 година здравето на стария дон започнало да чезне и делата на фамилията преминали постепенно в ръцете на двамата заместник боса – Големия Пол и Аниело Делакроче.

Делакроче бил опитен уличен гангстер с ужасяваща репутация и свирепо лоялен на организацията и нейните правила. Той приоритетно ръководел уличните престъпления. От друга страна, заради близостта му с дон Карло, Пол Кастелано отдавна се бил откъснал от улицата. Неговите криминални дела имали повече бизнес характер. Това обаче не му пречело да убива хора. Известно е, че той разпоредил убийството на гаджето на дъщеря си само заради неуместен коментар.

Бос на организацията

През 1976 година Карло Гамбино се споминал и като свой наследник предпочел Пол Кастелано, а лоялният Аниело Делакроче се подчинил. Последният бил ръководител на манхатанската фракция на фамилията и под негово командване се намирал самонадеяният гангстер Джон Готи.

Между Готи и Кастелано съществувала ненавист, но Делакроче все съумявал да защити подчинения си от справедливия гняв на боса. Джон обаче не бил от най-светлите умове в криминалния свят. Той продължавал да прави глупости, като не се подчинявал на забраната върху това да се търгуват наркотици. Още повече, че хората от неговата банда действали често като  информатори на ФБР.

Гамбино, Делакроче, Кастелано

Гамбино, Делакроче, Кастелано

Пол Кастелано бягал от бизнеса с дрога не от морални подбуди, а защото той бил много рискован и щял да привлече внимание към полулегалните му рекети, от които фамилията Гамбино печелела стотици милиони годишно. Нямало голям проект или небостъргач в Манхатън, които да не купували бетона на Гамбино. Ако някой откажел, синдикатите стартирали стачка и корпорацията инвеститор започвала да губи милиони от бездействието. Но дори и без дрогата, новият бос пак биел на очи, защото си купил голямо имение, а новия си палат наименовал „Белия дом“.

Шеф на психопати

Въпреки че Пол Кастелано не си цапал ръцете с уличен бизнес, за него работели едни от най-безскрупулните убийци. Дори психопатът – касапин Рой ДеМео бил на заплата при Големия Поли. ДеМео от своя страна, често наемал за поръчки друг един психопат – Ледения убиец Ричард Куклински.

Лично Рой обаче се заел със задачата да убие зетя на своя шеф, тъй като самият бос поискал това. След време, когато ДеМео също се оказал неудобен, Пол Кастелано не се поколебал да се отърве и от него. Той накарал Джон Готи да елиминира целта, но гангстерът се уплашил. Задачата била прехвърлена на Нино Гаджи, който си свършил работата доста добре. Смъртта на касапина на фамилията Гамбино обаче дошла твърде късно.

Пътят надолу за Пол Кастелано

Федералните власти отдавна следяли схемата на Рой ДеМео за крадени коли и успяли да я свържат с Големия Пол. Но за негов късмет те не могли да го осъдят. От своя страна Пол Кастелано се забъркал в любовна афера с прислужницата си и това разбило семейството му. Подобно събитие се счита и до днес за изключителна проява на слабост в средите на мафията. Още повече, че ФБР съумяли да сложат микрофон в кухнята на „Белия дом“.

Ситуацията продължила да се усложнява. Пол Кастелано имал неблагоразумието да сподели пред други гангстери, че си е сложил имплант в пениса. Това също се смята за проява на слабост. През 1984 година срещу Пол Кастелано били повдигнати обвинения за криминалната му дейност, но той платил 2 000 000 $ гаранция и излязъл на свобода. На следващата година федералните власти повдигнали нови обвинения, но този път по делото известно като Процесът срещу Комисията. За 3 000 000 $ гаранционна вноска босът на Гамбино отново бил свободен, но примката се затягала осезаемо.

Пол Кастелано, фамилия Гамбино

Пол Кастелано отново на свобода под гаранция

През същата 1985 година, след  боледуване от рак, се споминал и заместник боса Аниело Делакроче. Пол Кастелано не отишъл на погребението, за да избегне излишното внимание от страна на ФБР, но Джон Готи приел това като знак на неуважение. Когато Големият Пол направил свой заместник Томи Билоти – един от най-доверените си хора, това събитие станало капката, която преляла чашата на търпението на Готи.

От друга страна, буйният гангстер знаел, че е въпрос на време босът да разбере отново за бизнеса с дрога, а също и за доносниците в неговата банда. Така нещата опирали до избора кой ще живее – Готи или Кастелано и затова Джон решил да действа пръв.

Джон Готи

Джон Готи

Убийството на Пол Кастелано и триумфът на Джон Готи

 На 16 декеври 1985 година Пол Кастелано имал делова среща в любимия си ресторант Спаркс Стейк Хаус (Sparks Steak House) в Манхатън и заедно с Томи Билоти пътували натам. Когато спрели пред заведението, още не слезли от Линкълна, двама стрелци нападали Пол Кастелано, а други двама простреляли Томи Билоти.

Пред и зад автомобила имало по още един резервен стрелец, а Джон Готи и Сами Гравано следяли покушението в наблизо паркирана кола. Босът и заместникът му се свлекли мъртви на улицата, а ударът се превърнал в поредното знаково убийство за американската мафия.

Томи Билоти, Пол Кастелано

Томи Билоти (ляво) и Пол Кастелано (дясно) разстреляни пред Спаркс Стейк Хаус

Пол Кастелано, в стремежа си да стане корпоративен директор, бил забравил, че е глава на престъпна фамилия. В крайна сметка, това заедно с голямата му алчност и множеството му грешки го довели до неизбежната му гибел. Фамилията Гамбино преминала в ръцете на Джон Готи, който се превърнал в най-популярния гангстер след Ал Капоне, но и в най-некадърния бос в мафията. Неговото управление унищожило най-могъщата криминална организация измежду всички престъпни фамилии в Америка – фамилията Гамбино.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!