post

Полови хормони произвеждани от човешките полови жлези

Човешките полови хормони са продукт на първичните репродуктивни органи наречни полови жлези (гонади). Последните в зряло състояние изпълняват двойна функция. Гонадите произвеждат полови клетки (гамети) чрез процеса гаметогенеза и същевременно секретират полови хормони. И при двата пола половите жлези са чифтни органи. У мъжа това са тестисите, а при жената – яйчниците.

Мъжки полови жлези

Тестисите (семенници) се намират извън коремната кухина, в кожна торбичка – скротум. Семенниците имат овална бобовидна форма. Нормално левият тестис е с по-големи размери и се намира малко по-ниско от десния. За осъществяването на функциите си тестисите изискват по-ниска температура спрямо останалите части на тялото – около 33о С. Отклоненията от тази стойност може да нарушат гаметогенезата и секрецията на полови хормони от тестисите. Именно затова семенниците се разполагат извън коремната кухина.

Тестисите са много богато кръвоснабдени. Изградени са от множество делчета с звити семенни каналчета. Системата от каналчета се характеризира с огромна обща площ. В семенните каналчета се намират два вида клетки. Единият тип са герминативните клетки, от които се получават гаметите. Мъжките гамети се наричат сперматозоиди.

В семенните каналчета се откриват полови клетки в различни етапи на сперматогенезата. Във външните слоеве на каналчето се разполагат по-слабо диференцираните клетки, а към лумена на каналчето са клетките в по-напреднал диференциационен стадий.

Другият вид клетки са епителните Сертолиеви клетки. Те се намират в стените на семенните каналчета, до герминативните клетки. Сертолиевите клетки имат ключова роля в гаметогенезата при мъжките индивиди. Те осигуряват на герминативните клетки достъп до хранителни вещества и фагоцитират увредени герминативни клетки. Освен това Сертолиевите клетки произвеждат секрета на семенните каналчета. Тези клетки образуват и кръвно-тестикуларната бариера. Фоликулостимулиращият хормон (ФСХ) на аденохипофизата стимулира дейността на Сертолиевите клетки.

Мъжки полови хормони. Тестостерон

Мъжките полови хормони (андрогенни) се секретират от Лайдиговите клетки. Тези клетки се разполагат между семенните каналчета в тестисите. Гладкият ендоплазмен ретикулум е много добре развит в Лайдиговите клетки.

Основният мъжки полов хормон е тестостеронът. Прекурсор за тестостероновия синтез е холестеролът. Холестеролът може да се произвежда в самите Лайдигови клетки или да се набавя от кръвния ток. От тестостерона може да се получат и други полови хормони. Това са андростендион и дехидротестостерон.

Андростендионът има по-слаба активност от тестостерона, а дехидротестостеронът проявява по-силни андрогенни ефекти. Секрецията на тестостерон от Лайдиговите клетки е под контрола на лутеинизиращия хормон (ЛХ) на хипофизата. В кръвния поток тестостеронът циркулира свързан с плазмени протеини. Разгражда се главно в черния дроб. Крайните продукти на тестостероновия метаболизъм се извеждат от организма с урината и изпражненията.

Ефекти на тестостерона

По време на вътреутробното развитие в мъжкия плод (фетус) секрецията на тестостерон предизвиква развитието на мъжки външни полови белези и спускането (десцензус) на тестисите в скротума. След това тестостероновият синтез спира до началото на пубертета. При половото съзряване нивата на тестостерона нарастват.

Тестостеронът стимулира производството на сперматозоиди. Под влияние на тестостерона,` половите органи у мъжа увеличават размерите си. Появява се характерното мъжко окосмяване на лицето и тялото. Гласът става по-нисък, структурата на тялото придобива типична форма – тесен таз и широки рамене. Появява се половото влечение (либидо). Тестостеронът подпомага протеиновия синтез и развитието на костите.

Женски полови жлези

Яйчниците имат бадемовидна форма. Намират се в малкия таз. Размерите на десния яйчник са по-големи от тези на левия. Яйчниците произвеждат женските гамети – яйцеклетки, и секретират женските полови хормони. Първичните фоликули се образуват още по време на вътреутробния период в яйчниците на женския фетус. Те съдържат първични ооцити.

Броят на фоликулите е приблизително 200 000, но от тях едва около 400 се превръщат в зрели яйцеклетки в периода на репродуктивна активност. Този период започва в пубертета и продължава до менопаузата. Характерно е наличието на две фази в яйчниците – фоликуларна и лутеална. Двете фази се редуват циклично, като общата продължителност на цикъла обикновено е 21-30 дни. Тази цикличност се прекъсва при бременност.

През фоликуларната фаза един от първичните фоликули увеличава размерите си и се превръща в Граафов фоликул. Този фоликул се разпуква на повърхността на яйчника – настъпва овулация. Съдържащият се в него ооцит се освобождава в коремната кухина, а след това попада в маточната тръба.

Следва началото на лутеалната фаза. Разпуканият фоликул се превръща в жълто тяло (corpus luteum). Жълтото тяло нараства в продължение на около 14 дни след овулацията. Ако не настъпи оплождане на яйцеклетката, жълтото тяло се превръща в бяло тяло (corpus albicans). С края на лутеалната фаза настъпва менструацията. Започва нова фоликуларна фаза. Ако яйцеклетката бъде оплодена, се образува жълто тяло на бременността.

Женски полови хормони. Естрогени и прогестерон

Женските полови хормони са стероидните естрогени и прогестерон.

Основните естрогенови представители са 17-естрадиол, естрон и естриол. Естрогените се образуват от фоликулите през фоликуларната фаза и от жълтото тяло през лутеалната. Плацентата също произвежда естрогени.

В естрогеновия синтез участват два вида фоликулни клетки. Под действието на хипофизния ЛХ, текалните клетки усвояват холестерола от кръвта и синтезират андростендион. ФСХ подпомага синтеза на ензима ароматаза в гранулозните клетки. Ароматазата превръща андростендиона в естрон. Естрадиолът се получава от естрона, а също и от тестостерон.

Естрогените стимулират развитието на женските полови белези. Под тяхно действие при жените се развиват млечните жлези, гласът става висок, ханшът се разширява. Естрогените стимулират белтъчния синтез и нарастването на костите. Регулират цикличните изменения в матката и влагалището.

Прогестеронът се произвежда от жълтото тяло, жълтото тяло на бременността и плацентата. И клетките на яйчниковите фоликули синтезират малки количества прогестерон. Най-значителна е прогестероновата секреция през лутеалната фаза.

Ефектите на прогестерона са свързани главно с подготовката на организма за евентуална бременност. Под действие на прогестерона нараства броят на кръвоносните съдове в маточната лигавица, повишава се разтегливостта на маточната стена. Прогестеронът понижава съкратителността на маточната мускулатура и подпомага развитието на млечните жлези. Повишената секреция на прогестерон предотвратява настъпването на нова овулация. Слабо повишената телесна температура през лутеалната фаза също се дължи на прогестерона

Двата вида женски полови хормони съвместно подготвят женския организъм за износване на фетуса. Естрогените са важни за узряване и освобождаване на яйцеклетката преди оплождането. Прогестеронът е отговорен за създаването на подходящи условия за износване на плода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Leave the field below empty!