Палене на огън чрез триене на дървени пръчки

Палене на огън чрез триене на дървени пръчки и в частност въртенето на дървено вретено в дъска е старинен метод, който се използва дори и до днес от някои примитивни култури. Той е една от най-лесните за усвояване древни техники, предназначена за създаване на жив въглен от фин дървесен прах.

 Въведение

Има множество разнообразни начини да се запали огън като първобитните хора. Един от тези начини носи названието Индианска цигулка или на английски още е известен като Bow-Drill метод. Основният подход, който се използва при този метод на палене, е триене на две дървени пръчки една в друга. При това те се загряват и се нагнетява топлина до степен на овъгляване на получения дървесен прах и образуване на жив въглен.

Едното парче дърво обикновено е с формата на дъска, която служи като дървена основа. Втората пръчка представлява дървено вретено, което се задвижва с помощта на дървен лък. Вретено се завърта и притиска в дъската, докато се получи желаният резултат.

Изработване на работния комплект

Първото, което трябва да се направи е да се подготви внимателно работният комплект. Добре свършената подготвителна работа спестява много излишни усилия и разочарования. Ако комплектът е подготвен отлично, въглен може да се образува за време от 20 секунди до една минута.

палене на огън чрез триене

Комплект за палене на огън чрез триене

Вретено

Като начало е необходим само един нож. С него се отрязва пръчка, която ще служи за вретено. За целта могат да се използват различни дървета, като например леска, дрян и пр. Пръчката трябва да е относително права, а дебелината ѝ да е около 2 сантиметра в диаметър (1см радиус).

За удобство дължината ѝ следва да е приблизително 25-30 сантиметра. С ножа се отстранява кората от вретеното и то се заостря в единия си край, който впоследствие ще сочи нагоре. Заострянето се прави с цел да се намали площта на триене и съответно съпротивлението, там където няма нужда да се получи въглен.

Основна дъска

Следва избор на дърво за основа (основна дъска), в което да се върти и трие долната част на вретеното. За тази цел също могат да се използват различни дървесни видове (липа, върба и др.). Дебелината на основната дъска трябва да е приблизително 2,5 см, но може да бъде и по-дебела. Оформя се с помощта на ножа така, че да бъде стабилна. Формата и дължината ѝ са без особенно значение, стига да не е твърде къса.

В основната дъска се издълбава малка и плитка кръгова вдлъбнатина, в която да се върти и трие долната част на вретеното. Центърът на вдлъбнатината, трябва да е на около 1,5 см от страничния ръб. Впоследствие, при началното завъртане на вретеното тя ще се разшири и ще се получи дупка с радиус около 1 см. Между нея и ръба ще се е получило отстояние от 0,5 сантиметра. То не е необходимо, но е желателно. Причината е, че когато се завърти вретеното, под натиска му тънките участъци на дупката могат да се строшат.

Тук за малко ще прескочим напред във времето, единствено с цел да обясним още един детайл свързан с основната дъска. След първите завъртания на вретеното, когато дупката е окончателно оформена, се спира.  Следва изрязване улей от ръба на дъската почти до центъра на самата дупка.

Широчината на самия улей трябва да е около една осма от дупката. Въпреки това може да се направи и малко по-широк, което се оказва добро решение, защото се събира по-голям въглен. На долното изображение улеите са врязани твърде навътре и между дупките и ръба на дъската няма никакво отстояние. Това не е най-доброто решение.

палене на огън

основна дъска за палене на огън чрез триене на пръчки – на снимката се вижда, че дупките са плътно до ръба и нямат отстояние от половин сантиметър

Подложка

Дъската, която се използва за оказване на натиск в горната част на вретеното (ще я наричаме за кратко подложка) може да бъде от чам или друго смолисто дърво. Дебелината на подложката следва да е повече от 2 см, а размерите ѝ трябва да са около 5 на 10 сантиметра или поне такива, че да е удобна за хващане. Тя може да бъде заменена от камък с вдлъбнатина, здрава черупка от мекотело, много здрава чаша или дори нещо метално и вдлъбнато.

В подложката с върха на ножа се оформя симетрична вдлъбнатина или малка дупка. В дупката се поставя заострената горна част на вретеното. По-късно, в процеса на въртене е желателно, особено ако подложката е дървена, да има смазка между вретеното и нея. За целата може да се използва сдъвкан зелен лист, слуз от охлюв, течен сапун и т.н.

Работен лък

Последното, което трябва да се изработи е дървен лък. Най-подходящото дърво за изкусно изработен лък е дрян или леска, но може да се използва и всяка здрава дървена пръчка с дължина около 80-90см и дебелина 1,5-2,0см. По-тънка пръчка (около 0,8 – 1 см) е по-лека, но начинаещ би я счупил при груба работа.

За тетива на лъка най-добрият избор е синтетично въже с диаметър около 0,5 см. В природата може да се ползват и връзките на обувките или друга връв, която може да се намери по дрехите и има необходимата дължина и здравина. Ако връзките на обувките не са здрави, по-добре да не се правят опити с тях. Защото вместо да бъде запален огън, някой може да остане без обувки. Най-добре е всеки да разполага със здраво тънко въже, което постоянно е увито около канията на ножа. Лъкът се натяга много леко, а въжето се вързва добре в двата му края.

лък и вретено

лък и вретено за палене на огън по метода Bow-drill

Палене на огън с триене на пръчки

Работата с лъка изисква известна прецизност. Всичко трябва да се прави бавно и внимателно, тъй както стар майстор реже с трион. Тогава тетивата на лъка няма да се скъсат и ще се образува въглен без да бъде разрушен по грешка. Освен това огънят ще бъде запален бързо без да се хабят излишни усилия. Движението на дървения лък трябва да става ритмично и плавно, така че звукът, който се чува, да е като напевна мелодия.

Като изключим лъка и подложката, останалите две части на работния комплект е за предпочитане да бъдат от сухо дърво. На практика обаче, това не е задължително и огън може да се запали дори от сурово дърво, но доста по-трудно.

Преди да се започне въртенето на вретеното, трябва да има подготвено гнездо от сухи треви и сухи листа за получения въглен. Освен това е необходимо да са налице събрани съчки и дърва за огъня.

Доста ненадежно се оказва гнездото, ако е съставено само от стъблата на сухи треви. Въгленът дори и при най-лекото духване се разпада между тях и се разпилява, а те не се запалват. Затова, там където ще бъде сложен въглена е задължително, сламките в глездото да бъдат плътно притиснати или уплътнени със сухи листа. Същевременно е необходимо и да има достъп на клислород, за да бъде възможен процесът горене.

В следващата връзка към УouТube е показано само за 4 минути как точно се прави, в една много добра демонстрация, която за съжаление не е наша. В нея се вижда една от най-подходящите стойки за работа и как трябва да се настъпи основната дъска, за да не мърда.

Забележки

В началото вретеното не трябва да се притиска силно, но постепенно натискът, който се оказва върху него с подложката, трябва да стане пределно възможен. Какво означава това?

Ако натиснете прекалено силно, вретеното спира да се върти. Ако натискате твърде леко дървесината ще се овъглява, но въглен няма да се получи. Необходимо е да намерите границата на натиск, където вретеното все още се върти и триенето е много силно, но ако приложите още малко сила то ще спре.

бушкрафт

начало на въртенето

Това се постига с доста тренировки, но ако успеете да регулирате натиска, ще получавате въглен за 30-60 секунди. Пределно възможен натиск се оказва едва, когато върхът на вретеното е добре загрял и се появяват първите наченки на дим (след около 15-20 секунди).

Когато започне да се образува въглен, понякога се формира безпрахов пръстен около вретеното, което е визуален индикатор, че сте на прав път. Ако обаче не се получи не се впрягайте.

огън чрез триене

Оказване на пределен натиск

бушкрафт, огън с търкане

Приключване на въртенето – внимава се да не се разпръсне въглена

Под улея на основната дъска трябва да има задължително нещо, върху което да се събере живият въглен. Може да използвате кора от дърво, голямо зелено листо, кожа или дори парче хартия, макар че последното може и да прогори. След това внимателно прехвърляте въглена върху гнездото от слама и листа.

въглен, палене на огън

въгленът димящ

индианска цигулка

въгленът се съживява след леко подухване

Ако не успявате да запалите огън не се отказвайте. Тренирайте веднъж дневно, гледайте внимателно демонстрацията и следвайте инструкциите точно. С постоянство и упоритост ще успеете!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!