post

Пабло Ескобар – патрон на картела Меделин

Пабло Емилио Ескобар Гавирия е колумбийски наркобарон, патрон на картела Меделин и благодетел на бедните, станал печално известен с бруталните си убийства и терористични актове. Той е роден на първи декември 1949 година в Рионегро (провинция Антиокия, Колумбия). Неговото раждане почти съвпада с началото на десет годишен период на политическо насилие (Ла Виоленция), на което той става свидетел като дете.

Заради сблъсъците семейството му изоставя дома си и през 1959-та се премества в съседния град Енвигадо. От майка си Пабло слуша истории за дядо си, който е бил контрабандист на алкохол, а в училище се впечатлява от разкази за мексиканския революционер Панчо Виля. Романтиката в разбойническите приключения му допада много и той мечтае за такъв живот.

Внимание! В статията надолу има изображения със сцени на насилие.

Обикновен престъпник

снимка от единствения полицейски арест на Пабло Ескобар

снимка от единствения полицейски арест на Пабло Ескобар

Юношеските години на Пабло Ескобар преминават в близкия град Меделин, от където стартира и неговата престъпна кариера. Въпреки че като възрастен той се прочува с бруталното насилие и терор, които налага над противниците си, в началото криминалните му деяния не се отличават с насилствено поведение. Подрастващият престъпник продава контрабандно цигари, пласира марихуана, когато може краде коли или дори плочи от гробищата, които после препродава.

В началото на 70-те години Пабло Ескобар започва работа като бодигард, а после и като контрабандист за Алваро Прието, чиято основна дейност е контрабандата със стоки. Според различни източници, в този период започват да се проявяват социопатичните тендеции в неговото поведение, като той начева да използва насилие, в това число и да отвлича хора с цел откуп. За първи път се сблъсква и с голямата изгода от износа на кокаин за САЩ.

Началото на картела Меделин

През 1975 година Пабло Ескобар се свързва с местния наркобос Фабио Рестрепо и му предлага изгодно 14 килограма кокаин. Вместо дрога на мястото на срещата, той изпраща убийци, които елиминират Рестрепо. Този ход изстрелва към върха амбициозния младеж, който по това време е само на 26 години.

Хосе Рдоригез Гача - по-късно убит от Потерята

Хосе Рдоригез Гача – по-късно убит от Потерята

С безмилостни действия и брутално насилие Пабло Емилио Ескобар Гавирия консолидира властта си и създава наркокартела Меделин. Целта на организацията е производство, транспорт и дистрибуция на кокаин предимно в САЩ, но също така и в други дестинации по целия свят. През годините членове на картела стават братята Очоа, Хосе Родригез Гача, Гризелда Бланко и др.

За пълноценното функциониране на организацията работят десетки хиляди корумпирани колумбийски политици, полицаи, бизнесмени и обикновени хора. В същия исторически период САЩ финансират множество терористични организации по света, в това число контрите в Никарагуа, муджахидините и зараждащата се Алкайда в Афганистан, двете страни във войната Иран – Ирак и др. Задграничните разходи за тази дейност, често се покриват от ЦРУ (Централно разузнавателно управление) с помощта на средства получени от наркотърговията.

Тези предпоставки правят възможно разрастването на дейността и влиянието на картела Меделин до международна сила.

Пабло Ескобар – Ел Патрон

В края на 70-те в САЩ се заформя голям пазар за кокаина внесен от Колумбия. Пабло Ескобар не закъснява да отговори на търсенето. Огромни количества от белия прах пресичат международните граници по суша, въздух и вода. Всеки който се опитва да спре доходоносната търговия бива убит. Покровителят на кокаиновия бизнес използва насилието като своя собствена визитна картичка. В непрекъснатите убийства жертви стават не само опонентите на наркобарона, а и техните семейства, както и стотици други невинни хора.

Ел Патрон сред свои

Ел Патрон сред свои

За контрол над търговията с наркотици се борят и нелегалните партизански движения в страната. Тяхната цел е да си осигурят финансиране за борбата с правителството. Това дава основание на мнозина индустриалци да се присъединят към картела Меделин и заедно с Пабло Ескобар създават паравоенни формирования. Ел Патрон се сдобива със своя собствена армия  и терорът се разраства с пълна сила.

На война с държавата

В началото на 80-те Пабло Ескобар вече е печално известен както в Колумбия, така и в САЩ. Американските власти искат от колумбийската държава той да бъде екстрадиран и съден в щатите. Част от политиците в столицата Богота подкрепят тази инициатива.

Родриго Лара Бонила

Родриго Лара Бонила

Междувременно Пабло Ескобар използва колосалното си състояние да строи домове за бедните, а също училища, църкви и дори стадион. В замяна той получава любовта на народните маси и започва да се вижда като един съвременен Робин Худ.

Ел Патрон решава да употреби огромната си популярност, за да бори екстрадицията и през 1982-ра се кандидатира за народен представител. В резултат на това той е избран за член на камарата на представителите на колумбийския Конгрес.

На едно заседание обаче, министъра на правосъдието Родриго Лара демонстративно заявява, че не възнамерява да седи в една зала с наркобарон. Започват политически атаки  срещу Пабло и част от финансовите му активи са конфискувани. Ел Патрон е жестоко обиден и напуска политическата си кариера разярен. Три месеца по-късно Родриго Лара Бонила е публично екзекутиран в собствената си кола от убийци на картела Меделин.

Война с още по-силна държава

В началото на 80-те в САЩ се разраства кокаинова епидемия. Богаташите с охота смъркат белия прашец, а бедните го пушат под формата крек-кокаин. Цели американски градове са заляти от нарковълната. Първата дама на САЩ  Нанси Рейгън инициира кампанията „Просто кажи не!“, но това не помага.

Същевременно американското общество се тресе от политически скандали, в които федералното правителство е замесено, в това число съмнения за наркотърговия. За да отхвърли подобни спекулации, администрацията на Роналд Рейгън изготвя директивата за национална сигурност 221, която президентът подписва с охота. Тя определя търговията с наркотици като заплаха за националната сигурност на САЩ.

Плата о пломо

генерал Мигел Маза Маркез

генерал Мигел Маза Маркез

В края на 1982-ра Пабло Ескобар е некоронован крал на Колумбия. Той води стриктна политика, която може да бъде резюмирана в прочутата му реплика plata o plomo (сребро или олово). Тя се състои в две прости алтернативи: или вземаш подкупа на Ел Патрон или получаваш куршум от него. Повечето му противници избират среброто, но се появяват и такива, които отказват кървавите подкупи и сами се излагат на опасност.

Един от опонентите на Пабло Ескобар е генерал Мигел Маза, ръководител на Агенцията за държавна сигурност (DAS). Но дори той не е в състояние да се справи с жестокия наркобарон. Ел Патрон живее необезпокояван в грандиозното си имение хасиенда Наполи, където се радва на невиждани луксове. Там той си има собствен сафари парк с екзотични за Южна Америка животни, летище, ранчо, басейни и множество още екстри.

На 6-ти ноември 1985 година, марксисткото партизанско движение М-19 атакува Палатата на правосъдието в Богота. Взети са за заложници съдии от Върховния съд на Колумбия, като 11 от всичките 21 са убити в последвалите престрелки с правителствените сили. Официалното държавно становище е, че атаката е спонсорирана от Пабло Ескобар с цел да се унищожат доказателствата срещу него и картела Меделин. Въпреки това, възникват съмнения върху достоверността на тази позиция, имайки предвид, че левите партизани и картелът са заклети врагове.

През 1989 година Пабло Ескобар прави два бомбени атентата срещу Мигел Маза и DAS. При първия генералът се измъква невредим, макар и на косъм. След втория обаче, при който е взривен камион с 500кг бомба пред щабквартирата на агенцията, загиват много цивилни. Обществеността започва да се настройва против самозабравилия се наркобарон.

Никаква милост за никого

В края на 80-те, според данни на списание Форбс, Пабло Емилио Ескобар Гавирия притежава близо 3 милиарда долара в пари и активи. През 89-та на власт в САЩ идва президентът Джордж Буш старши и с него навлиза новата политика на нетърпимост към „непослушните“. Първи в мерника му Ел Патрон и Буш настоява за екстрадиция.

Сезар Гавирия

Сезар Гавирия

По това време в Колумбия също има президентски избори. Кандидатпрезидентът Луис Галан отстоява позицията за въвеждане на закон за екстрадиция на наркотрафикантите. На 18 Август, по време на публична реч, Галан е разстрелян от убийците на картела. Мястото му в президентската кампания е заето от сподвижника му Сезар Гавирия.

На 27 ноември същата година, Сезар Гавирия трябва да лети с полет на Авианка от Богота до Кали. Ескобар подлъгва един от хората си да се качи на самолета с куфар с подслушвателно устройство. Вместо това обаче, куфарът съдържа бомба, която малко след излитането е детонирана. Полет 1803 е свален, като оцелели след атентата няма. За късмет на Сезар Гавирия той не е на фаталния самолет.

Атентатът срещу Авианка става повод Джордж Буш да насочи нововъведената от него политика под названието „Ясна и реална опасност“ срещу колумбийския наркобарон. Тя по своята същност се свежда до това, че САЩ могат да убиват когото си поискат по целия свят, стига да го сметнат за заплаха за националната сигурност на страната.

Потерята

Американското правителство изпраща ЦРУ и Делта форс да открият и унищожат Пабло Ескобар и същевременно да поемат контрол върху огромната му наркоимперия. Съвместно с колумбийските власти и с помощта на високотехнологична апаратура монтирана на разузнавателен самолет, започва преследването на Ел Патрон. За широката общественост обаче, американското присъствие в Колумбия не съществува.

Своевременно колумбийците създават елитна полувоенна полицейска част наречена Bloque de Búsqueda, което в свободен превод на български означава „потеря“. Потерята е оглавявана от полковник Хуго Мартинез и наброява около 700 души. Те стартират масирана кампания срещу картела. Двете страни в конфликта дават много жертви, като в кървав сблъсък е убит и Хосе Гача. Пабло Ескобар започва да усеща примката да се затяга.

Катедралата

Търсейки начини да се отърве от жегата, главата на картела Меделин се свързва с новия президент на Колумбия Сезар Гавирия, като му предлага условия за своето предаване. Те включват промяна на закона за екстрадиция, който е приет специално заради него, остраняване на генерал Маза от DAS и излежаване на присъдата в собствен затвор, до който Потерята няма право да се доближава на по-малко от 20 километра.

Джон Веласкез - Пабло Ескобар

Джон Веласкез „Попай“ – един от най-кървавите убийци на Ескобар

За да е сигурен, че условията му ще бъдат приети, Пабло Ескобар нарежда да бъдат отвлечени като заложници значими обществени фигури. В крайна сметка правителството и президентът поддават на натиска и през 1991-ва сделката е сключена, а заложниците са освободени.

Затворът, в който Ел Патрон ще излежава присъдата си, е построен от картела и е кръстен от него La Catedral (Катедралата). Той повече прилича на трудно пристъпна крепост отвън, отколкото на наказателно заведение. В него има ресторант, дискотека, игрални зали, луксозни спални и даже детски кът за децата на наркобоса. Там Пабло често се ползва от услугите на проститутки и ръководи бизнес операциите си зад стените на Катедралата. Освен това, той не рядко излиза да пазарува в моловете или пък ходи на футболни мачове.

Това, което се случва зад решетките на фалшивия затвор, става известно на широката общественост и на американското правителство, които от своя страна са дълбоко възмутени. Картелът Меделин започва да изнася повече кокаин от когато и да било. Главите на фракциите Галиано и Монкада, които са близки приятели с Пабло Ескобар, решават да заделят по-големи дялове за себе си. Това вбесява наркобарона, като той ги поканва в Катедралата, където ги убива.

Слухът за двойното убийство стига до колумбийските власти и те решават да действат. Но както винаги Пабло е една крачка преди тях. Преупреден, че ще бъде преместен в истински затвор, Ел Патрон, придружен от няколко верни сикарио, успява да избяга през юли 92-ра. САЩ са най-доволни от развръзката, защото това отново им позволява да убият непослушния наркобарон.

Лос Пепес

Много престъпници напускат картела заради убийствата в затвора и се обединяват с други наркодилъри, чиито роднини са станали жертва на убийствената ярост на Ел Патрон. Заедно образуват организацията Лос Пепес, която има за цел да преследва Пабло Ескобар с неговите методи и средства.

Зад новата престъпна паравоенна формация обаче, стои дългата ръка на Вашингтон. ЦРУ непрекъснато осигурява информация на отмъстителите, а Делта форс ги обучава как да се бият срещу сикариосите на картела. Има косвени доказателства и за прякото участие на американските специални части в престъпните операции на Лос Пепес.

Лос Пепес

Карлос Кастаньо е бивш войник на картела Меделин и един от първите ръководители на Лос Пепес

В градовете на Колумбия нарковойната се разгаря с пълна сила. Пабло Ескобар вече няма как да сключи сделка с властите и разгръща в цялостен размах терористичната си машина. Той обещава щедра награда за всеки убит полицай. Но по същия начин действат Лос Пепес и техните американски приятели. Ежедневно са убивани хора на картела без съд и присъда, което започва да отслабва силите му. Зверствата на отмъстителите потрисат дори Ел Патрон.

В сбълъска, обикновените местни хора продължават да подкрепят своя покровител, като му осигуряват информация и прикритие, но дори това не може да наклони везните в полза на отчаяния Пабло Ескобар. На 30-ти януари 1993-та, картелът взривява кола бомба пред книжарница в Меделин, което става причина за смъртта на много деца. Това окончателно настройва обществено мнение против Пабло.

Финален сблъсък

семейството на Пабло Ескобар

въпреки че Пабло е завършен социопат, той проявява голяма привързаност към семейството си, което се оказва и най-голямата му слабост

За да убият целта си, САЩ прилагат решително безскрупулната тактика, да държат за заложници пред дулото на Лос Пепес семейството на наркобарона. Всеки път когато Пабло Ескобар се опитва да изведе съпругата си и децата си извън огнения обръч, американската дипломация се намесва и нито една страна не пожелава да ги приеме. Авиокомпаниите отказват да качат на борда си всеки с фамилията Ескобар.

Паралелно с нестихващата заплаха за семействотото на Ел Патрон, ръководителят на картела Меделин непрекъснато е изоставян от сподвижниците си и му се налага безспирно да се мести от едно убежище в друго. Конкуренцията също дава своята лепта в борбата. Картелът Кали сключва сделка с ЦРУ за разпределение на приходите от дрога и активно подпомага Лос Пепес и Делта форс с информация.

Намесата на САЩ започва да става твърде очевидна и предстоящо скандална, при което американското правителство се опитва да ограничи действията си на колумбийска територия. Въпреки това операциите срещу картела Меделин са набрали сила и вече няма как да бъдат спрени. Остава въпрос на време целта на цялата кампания от насилие и убийства да достигне финалната си точка.

Убийството на Пабло Ескобар

Заради заплахите над семейството му, Пабло Ескобар отвръща с нова вълна от терор през пролетта на 93-та. В замяна Лос Пепес увеличават интензивно броя на убийствата на цивилни свързани с наркобарона. Натискът от страна на властите принуждава много членове на картела Меделин да станат информатори на Потерята. В крайна сметка Ел Патрон остава почти сам.

С променен външен вид и като шофьор на такси, Пабло се слива с тълпата, но враговете му продължават да го търсят упорито. Огромните финансови ресурси на наркобарона стават безполезни, защото вече никой не иска да приема пари от него. В допълнение полицията използва семейството му като жива стръв и мишена за убийствения гняв на Лос Пепес.

Отчаян и непредпазлив, Ел Патрон често говори със сина си Хуан Ескобар (днес известен под името Себастиан Марокин). Високотехнологичното американско радиоразузнаване засича разговор на втори декември 1993 година. Целта е набелязана от Потерята в квартал на Меделин – Лос Оливос. Операцията се ръководи лично от сина на полковник Мартинез.

смъртта на Пабло Ескобар

Американският агент Стефан Мърфи не устоява на перверзното изкушение да се снима с трупа на мъртвия Пабло Ескобар и това дава публичност на американското участие в кръвопролитията

Хуан Мартинез младши съзира прочутия наркобарон, който в този момент стои до прозорец и разговаря по телефона. Той дава сигнал на частите на Потерята да атакуват апаратамента. Ел Патрон е напълно изненадан и се опитва да избяга под дъжд от куршуми през покрива. Там Пабло Емилио Ескобар Гавирия е прострелян фатално и намира смъртта си.

Последствия от смърта на Ескобар

Погребението на Пабло е голямо, като на него се стичат 25 000 души, от които по-голямата част открито скърбят за покровителя си. Възниква опасност от бунтове и безредици насочени срещу властите, които своевременно са овладяни от полицейските части.

След смъртта на прочутия наркобос, контролът върху търговията на кокаин минава в ръцете на картела Кали и под шапката на ЦРУ. През 90-те години на двадесети век, 90% от световния трафик на кока се държи и ръководи от тях.

След трагичните събития, семейството на наркобарона започва да подхранва идеята, че Пабло Ескобар се е самоубил, за да не попадне жив в ръцете на полицията, в което обаче няма никакъв смисъл. Никой не желае Пабло да бъде  заловен жив.

Корумпираните колумбийски власти се страхуват, че имената им ще бъдат посочени от него. Картелът Кали искат контрол върху наркоимперията на Ел Патрон. Членовете на Лос Пепес се опасяват, че криминалното им минало ще излезе на яве. И най-вече американците силно се страхуват наркобаронът да не проговори относно каналите, които е използвал за износ на продукцията си и хората, които са му съдействали за това.

Смъртта на Пабло Ескобар облагодетелства всички и може би дава възмездие на хилядите му невинни жертви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!