post

Отпушване на канали в бита с химикали

За отпушване на канали в бита има различни възможности, но тук ще ви предложим най-лесните и възможно най-чистите подходи. Защото отпушване на канал с тел или с отпушвачка за тоалетна е добър, но много гнусен метод. При запушен канал далеч по-добър избор е да се използват химикалите натриева основа (сода каустик, натриев хидроксид) или солна киселина. Преди това обаче е редно да споменем някои мерки за безопасност.

Мерки за безопасност

При работата с химикали е желателно човек да е подсигурен с латексови ръкавици, защитни очила и някаква престилка. Тези мерки не са задължителни, но предпазливостта не е излишна. Солната киселина и натриевата основа имат силно разяждащ ефект. При попадане върху дрехите и кожата могат да нанесат сериозни поражения. Още по-опасно е тяхното поглъщане или пръсване в очите. Затова с тях трябва да се работи много внимателно!

При напръскване върху тялото, засегнатият участък веднага трябва да се измие обилно с хладка вода. Киселината се отмива лесно, но пък действа бързо и агресивно. За основата, която има бавно действие, е необходимо да се плакне докато изчезне усещането за осапунване. След попадение в очите или поглъщане трябва незабавно да се потърси спешна медицинска помощ. Неутрализирането на основата става с оцет, а на киселината със сода за хляб.

След употреба химикалите трябва да се съхраняват в отделен шкаф предназначен за битова химия, който да се заключва. Върху съдовете, в които се намират те, трябва да е ясно обозначено тяхното съдържание. Внимателната употреба на препаратите с разяждащо действие е отговорност на всеки, който работи с тях.

Отпушване на канали с натриева основа (сода каустик)

По-добрият и по-евтиният метод, за да се отпуши определен канал в бита, е да се използва натриева основа. Тя е по-бавнодействащият, но по-ефективен химикал, защото повечето запушвания са причинени от органични нечистотии. Във всички хранителни магазини се срещат препарати предназначени за отпушване на канали и повечето от тях съдържат натриев хидроксид. Най-големият им недостатък е, че цената им е 50 – 100 пъти по-висока от тази на чистата натриева основа от щанда за битова химия.

В маркетите се срещат и бутилки с 10%-ов разтвор на сода каустик, но и тяхната цена също е около 5 – 10 пъти завишена. Една такава бутилка може да отпуши 4 – 5 канала. Най-добрият избор е суха натриева основа (натриев хидроксид) в пластмасов буркан с цена около 4 – 5 лева. Възможно е да бъде открита почти във всеки магазин за битова химия. При правилно съхранение, тя може да се използва около 25-30 пъти и дори доста повече.

отпушване на канали със сода каустик

отпушване на канали със сода каустик – постепенно разтваряне на хидроксида чрез поливане с вода

Сухият хидроксид следва да се насипе по периферията на отвора на канала (20 – 50 грама). След това с чаша студена вода внимателно да се залее бавно и раномерно, до почти пълното му разтваряне и получаване на концентрирана натриева основа. Процесът е екзотермичен (отделя се топлина) и затова не трябва да се използва топла или гореща вода.

При действието на химикала се отделят много слаби неприятни изпарения в близост до отвора. Времетраенето на отпушването на канала продължава 15 – 20 минути. След това с около литър – два вода, каналът се промива за пълно очистване. Ако имате навика да ходите боси в банята, неутрализирайте канала с малко оцет в случай, че не сте измили добре основата.

Още няколко подробности…

Канали с алуминиеви тръби, решетки или орнаменти не трябва да се отпушват със сода каустик, защото тя ги разяжда бавно, тъй като реагира с алуминия. Бурканът със сухата основа, когато не се ползва, е необходимо да бъде винаги добре затворен. Причината е, защото хидроксидът е хигроскопичен и ще се овлажни след продължителен контакт с въздуха.

При отпушване на запушена тоалетна обикновено е необходимо по-голямо количество основа. За целта хидроксидът  се сипва директно в сифона на тоалетната чиния. Там и времето на действие следва да бъде повече. За по бързото разтваряне на основата, тя може да се разбърка с четката или някоя пръчка.

За да се избегне тоталното запушване на каналите, желателно е веднъж на два – три месеца профилактично във всеки канал да се слага по една чаена лъжичка суха сода каустик.

Как се отпушва канал със солна киселина

Отпушване на канали със солна киселина е по-НЕпредпочитаният метод, но той си има своето специфично приложение. Химикалът се намира доста по-трудно и само в специализираните химически магазини. Нейната употреба е по-рискована и опасна, защото солната киселина съществува единствено като разтвор и няма суха субстанция. В крайна сметка тя е и малко по-скъпа от натриевата основа.

Понякога обаче в каналите след ремонт попадат парчета гипс, цимент и различни варовици. Те може и да не могат да се извадят с тел, а при тях натриевата основа е безсилна. Промишлено произвежданата солна киселина е с концентрация почти 37% и за битови цели е добре да се разреди 3-4 пъти.

След това в каналния отвор внимателно се излива около половин литър разтвор, като се обливат целите стени на канала отвътре. Киселинното действие би следвало за няколко минути да разтвори калциевите насядания и задръствания. Ако каналът е запушен с инертни материали като керамични и стъклени парчета, то тогава почти никой химикал няма да е полезен.

Пет процентен разтвор на солна киселина може да се използва и за отмиване на натрупан варовик по плочките в банята. При всички случаи обаче, помещението трябва да е добре проветрено, защото във въздуха се отделя хлороводород от киселината. Всички третирани повърхности после трябва да се облеят с вода.

Едно последно предупреждение

Човек, който ползва натриева основа или солна киселина, носи пълната отговорност за тяхната употреба. Те са ефективни средства за отпушване на канали, но с тях трябва се работи отговорно. Ако не знаете какво правите или се чувствате неуверени не ползвайте тези химикали! Обадете се на специалист или просто използвайте старите, макар и твърде гнусни методи с тел и отпушвачка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!