post

Оптимизация на уеб сайт (SEO)

Оптимизация на сайт представлява структуриране на съдържанието и връзките му така, че да бъде лесно и преференциално индексируем от търсачките (главно от Гугъл) и високо посещаем от потребителите. Оптимизацията може да е вътрешна или външна.

Вътрешна оптимизация на уеб сайт

Вътрешната оптимизация на сайт е не само желателна, но напълно задължителна за една добра цялостна SEO.

 1. Съдържание – полезните и интересни публикации са най-важният фактор за един сайт, който привлича и задържа читателите на неговите страници.
 2. Добра четимост – лесното четене се определя от фактори като: добро структуриране на статиите, яснота на изказа, последователност на мисълта, сравнително грамотно писане, отделяне на по-малки абзаци, почерняне на значимите термини и съждения и др.
 3. Приятелски дизайн – не трябва да се използват радикални дизайнерски решения, придружени от ярки цветове, мигащ текст и други подобни. Сайтът трябва да предразполага читателя, да не го напряга или дразни.
 4. Привлекателни изображения – една картина или снимка често може да замени 1000 думи, но трябва да се внимава изображенията да бъдат в контекстта на съдържанието и да не подвеждат читателя. Също така е важно и качеството на изображението – не трябва да бъде деформирано, замъглено или лошо изрязано.
 5. Уникални диаграми – ако информацията в статията изисква онагледяване графично е добре да се добавят диаграми подходящи за случая.
 6. Увлекателни видеоматериали – мултимедийните видеоформати са изключителен плюс за всеки сайт.
 7. Минимум 500 думи – минималното необходимо съдържание е 300 думи на статия, но по-добре тя да е с поне 500. Оптималната дължина е 1000 думи, които са повече от достатъчни за всяка тема. Рядкост са темите нуждаещи се от повече, но в тези случаи могат да се рабият на отделни статии.
 8. Подзаглавия – публикацията трябва да е внимателно разделена на подзаглавия, под всяко от които да не се съдържат повече от 300 думи.
 9. Уникална тематика – ако информацията е уникална, статията ще се класира най-напред в търсачката.
 10. Увлекателен разказ и изложение – задържа читателя и увеличава престоя му на сайта.
 11. Ненатрапчиви реклами – без святкане, без мигане,  без анимации, без ярки цветове, без изскачания и др. неприятни преживявания.
 12. Въпроси и отговори, подаръци и награди – различните интерактивни начини за подобряване и удължаване на престоя на читателите са винаги добре дошли.

Оптимизация на сайт по ключова дума/ фраза

гугъл, търсачка

търсачката на Гугъл през 1998 година

 1. Ключовата дума/ фраза трябва да присъства в заглавието на публикацията – по-добре в началото откотолкото в края.
 2. Желателно е ключовата дума/ фраза да е включена в първия параграф и дори статията да започва с нея.
 3. В поне едно от подзаглавията е нужно да се спомене ключовата дума/ фраза.
 4. В адреса на публикацията е необходимо да присъства ключовата дума/ фраза.
 5. Ако се създават входящи линкове към дадена статия, желателно е ключовата дума/ фраза да присъства в текста с хиперлинка.
 6. В метаописанието на съответната публикация.
 7. В алтернативните текстове на изображенията.
 8. В названията на снимките и картинките, като може да е на латиница, кирилица или маймуница.
 9. Процентното съдържание на ключовата дума/ фраза в текста на публикацията трябва да е между 0,5 и 2 процента.
 10. Възможно е да има значение за добрата оптимизация и подчертаването или удебеляването на ключовата дума поне веднъж в съдържанието.

Външна оптимизация на уеб сайт

Външната оптимизация е задължителна за бизнес сайтове без качествено съдържание, които имат за цел да изместят конкурентите си от по-предните позиции в търсачките. Тя обаче е само пожелателна за убсайтове с огромно и качествено съдържание, при това да се извършва в определени граници.

 1. Социална мрежа – публикуване на линкове в социалните мрежи е добра стратегия за всеки сайт. Това спомага за по-бързата индексация на страницата, виждането ѝ от много хора и генерирането на линк към нея. +++
 2. Използването на директории за линкове би следвало да има положителен ефект за бизнес сайтовете, но останалите може да пропуснат тази стъпка, защото има опасност да си изпросят някое наказание от Гугъл ако прекалят с хипервръзките. +
 3. Директори за статии – подходящи са единствено и само за бизнес сайтове. +
 4. Сателитни сайтове – използването на призрачни сайтове със сходно съдържание е много трудоемка стратегия свързана със средства и време, и може да се прилага само за бизнес сайтове на фирми. +
 5. Коментари по сайтове с включена ключова дума/ фраза и хипервръзка към нея са добре дошли за всеки сайт, но имат малка тежест. +
 6. Форумни коментари – също следва да имат положителен ефект. +
 7. Класации на сайтове – нямат повече значение от директориите за линкове. +
 8. Ферми за линкове – много лоша идея е ако сайтът има за цел по-дълго съществуване и утвърждаване в интернет пространството. – –
 9. PR публикации в престижни сайтове с линк към собствения сайт – изключително полезни са за всеки сайт, линкът има най-голяма тежест, множество читатели ще получат достъп до него и авторитетът на сайта предава по-голяма аторитетност на целевата страница от хипервръзката.+++
 10. Вътрешни линкове – изключително важни са, защото те свидетелстват за връзката между съдържанието на отделните страници на сайта. ++

Това са само част от критериите и техниките за оптимизация на уеб сайт спрямо търсачките и то предимно към Гугъл. Повечето оптимизационни критерии се пазят в тайна от интернет гиганта и непрекъснато се обновяват. Затова е небходимо често те да бъдат проучвани и осъвременявани при създаването на ново уеб съдържание. Също така трябва да се знае, че злоупотребата със SEO-техники може да доведе до деиндексация на целевия сайт от Гугъл. Тогава дългогодишен труд може да замине на вятъра безвъзвратно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!