post

Оливър Кромуел: Лорд-протектор на Англия

Оливър Кромуел е пуритан и предводител на парламента по време на гражданската война в Англия през XVII век. Той се утвърждава като лидер на Английската революция, враг на монархията и държавник в качеството си на Лорд-протектор.

Произход и ранни години

Оливър Кромуел е роден на 25 април 1599 година в Хънтингдън (Англия). Той произхождал от съсловието на джентрите (буржоа, нетитуловани аристократи), но семейството му не се отличавало с големи доходи. Въпреки това, като юноша получил добро образование. Заради преждевременната кончина на баща си, той трябвало да напусне колежа на 18г.  Необходимостта от това, да се грижи за майка си и сестрите си, му поречила да се дипломира.

Пуританските нрави от епохата и стриктното пуританско обучение в училище, поставили основите на неговите политически и религиозни възгледи. През 1620 година се оженил за Елизабет Боршие. Нейният баща бил заможен търговец и влиятелните му връзки се оказали добре дошли за Оливър Кромуел. През следващите две дестилетия  той се превърнал в завършен пуритан и станал част от радикалното християнско крило на индепендентите. 

Кралят, парламентът и един пуритан

След смъртта на крал Джеймс I Стюарт (1603-1625), на трона се възкачил синът му Чарлз I Стюарт. Неговата политическа дейност се отличавала с кралско безхаберие, дръзки амбиции и тираничен подход. През 1928-ма, монархът свикал парламента, като целял да издейства от депутатите повишаване на данъците за собствените му нужди.

Оливър Кромуел бил избран за депутат да представлява Хънтингдън. При тази своя сесия, парламентът отказал да одобри претенциите на Чарлз I Стюарт и монархът разпуснал законодателното тяло на следващата година. През следващите 11 години кралят властвал без парламент, но заради въстание в Шотландия се видял отново принуден да го свика на 5 май 1649-та.

Депутатите отново му се противопоставили и последвало ново разпускане. Заради краткото си съществуване той станал известен като Краткия парламент. Но ситуацията се оказала твърде напрегната и септември същата година  Чарлз I Стюарт свикал Дългия парламент (1649 – 1653). Оливър Кромуел отново бил депутат и при това със сериозни връзки. Той непрекъснато укрепвал контактите си с онези депутати, които имали пуратински и крайни християнски убеждения.

Гражданската война

Оливър Кромуел - пуритан и Лорд-протектор на английската република

Оливър Кромуел – пуритан, политик и пълководец на армията на парламента

През 1642-ра, взаимоотношенията между Чарлз I Стюарт и парламентът достигнали най-ниската си точка и монархът се опитал да разгони със сила събранието и да арестува противниците си. Това поставило началото на гражданската война. В този сблъсък Оливър Кромуел, воден от своите морални убеждения и религиозни вярвания, взел страната на парламента.

По време на военния конфликт той израстнал в опитен генерал и пълководец. Докато в началото късметът се усмихвал на краля и сподвижниците му, то благодарение на усилията на Кромуел, военното щастие се обърнало на страната на парламентарните сили. Той създал дисциплинирана и опитна армия, която да противодейства ефективно на кралските войски. Заради заслугите му, Кромуел получил поста на заместник на командващия армията генерал сър Томас Феърфакс. Кръглоглавите, както били наричани презрително подръжниците на парламента, се превърнали в решаващ фактор за изхода на сблъсъка.

Управлението на Оливър Кромуел

Гражданската война в Англия през XVII век завършила с триумф за парламента. Победителите се опитали да предложат помирение на краля и справедливи закони за кралството, но той отказвал да признае авторитета им. Чарлз I Стюарт  правел всичко възможно да саботира опозицията си и да организира заговори срещу собствената си държава и народ.

В продължение на всички тези събития, Оливър Кромуел постепенно се превърнал в отявлен републиканец. Той оглавил радикалните антимонархически сили (пуританската фракция) и в крайна сметка изправил краля на съд. Чарлз I бил признат за виновен в държавна измяна, осъден и екзекутиран на 30 януари 1649. Месец по-късно Англия станала република.

Републиката

Оливър Кромуел сформирал Държавен съвет, който трябвало да играе ролята на основен управляващ орган в републиката. За да стабилизира властта си, той дал поземлени владения на войниците и парламентаристите, които се отличавали с лоялност към него.

В същото време Кромуел се насочил с армията към Ирландия и Шотландия, за да усмири бунтовните елементи. В Ирландия Кромуел постигнал значими победи при Дроида и Уексфорд. След което си послужил с репресии срещу населението, като изселил голямата част от разбунтувалите се и конфискувал земите им. Някои от тях останали на острова, като наели земи при неизгодни условия, но други избрали да емигрират в Европа.

В 1651 година централната власт се справила и със съпротивата на шотландците, които не приемали републиката. Оливър Кромуел успял да завладее цяла Шотландия, но не предприел крайни мерки срещу местното население. С малки изключения, той запазил владенията им и дори допуснал 30 шотландци в парламента.

В тези години в Англия популярност добили левите и социални идеи. Най-популярните политически движения в тази насока били дигерите (копачи) и левелерите. Те се обявявали срещу голямото неравенство, настоявали за преразпределение и по-справедливо разделение на собствеността. Като цяло те били противници на режима на Кромуел, виждайки в него узурпатор и поради тези причини имали сериозни проблеми с властта.

Протекторат и военни кампании

Лорд-протектор

Лорд-протекторът

През 1653 година, Кромуел решил да сложи край на противоречията по високите етажи на управлението и да затвърди едноличната си власт. На 20 април разположил военни части около сградата на парламента и принудил депутатите да се оттеглят. По този начин било прекратено съществуването на „Дългия парламент“. Той свикал по-късно през годината нов „малък парламент“.

През декември Оливър Кромуел получил титлата Лорд-протектор, която в миналото се давала на регентите – според английската монархическа традиция. От 1654 година той установил диктатура, опираща се на армията, а Англия се превърнала в протекторат.

Страната била разделена на 11 административни района, като начело на всеки един от тях стоял генерал. В съгласие с пуританските принципи били забранени различни увеселителни събития, както и театралните представления.

По-късно през 1954-та между Англия и Холандия се провела кратка война, породена от съпротивата на холандците срещу протекционистките мерки, приети от английския парламент. Републиканските сили удържали победата и с това защитили родното производство.

Кромуел постигнал бойни успехи и срещу Испания. Той успял да завладее остров Ямайка и да добие превъзходство в Средиземно море. Заради военните кампании, лорд-протекторът се видял принуден да увеличи част от данъците, което настроило различни обществени кръгове срещу него. През 1657 година, Оливър Кромуел провъзгласил сина си Ричард за свой наследник, но младежът нямал качествата на баща си.

Смърт

През 1658-ма Оливър Кромуел почина. Оказана му била чест да бъде погребан в Уестминстърското абатство редом с великите крале на Англия. В негово отсъствие републиката се оказала мъртво тяло и паднала от самосебе си. Кралските лоялисти се възползвали от ситуацията и възстановили монархията.  За владетел на Англия бил коронясан Чарлз II Стюарт.

Водени от безсилие и злоба, новите господари на Англия изкопали тялото на Лорд-протектора. Палачът обезглавил трупа и окован с вериги бил провиснат от бесилка в Тайбърн. След това захвърлили мощите му в безименен гроб. Главата обаче била изложена на показ в Уестминстър хол още дълги години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!