post

Никодимо Скарфо начело на мафията във Филаделфия

Никодимо Скарфо е итало-американски гангстер от втората половина на ХХ-ти век, който става част от италианската мафия Ла Коза ностра и бос на фамилията във Филаделфия през 70-те и 80-те години на века. Управлението му се характеризира с брутално насилие и множество безсмислени убийства, чиято единствена цел е да подхранват психопатичните му желания.

Ранни години

Никодимо Доминик Скарфо е роден на 8 март 1929 година в Бруклин (Ню Йорк, САЩ) в семейство на италиански имигранти. В началото на 30-те години семейството се преместило във Филаделфия, за да се справи с последиците от Голямата депресия.

През 1941-ва той постъпил в гимназията Бенджамин Франклин в Ню Джързи. Една от амбициите му през юношеските му години била да стане боксьор. След като се дипломирал през 47-ма Никодимо пробвал да се боксира. Но въпреки че се биел с голяма злоба, твърде ниският му ръст го правел лесна мишена за противниците му. Малкият Ники, прякорът с който станал известен Скарфо, се отказал от спортната кариера, като решил да я замени за престъпна.

Чичовците на Никодимо Скарфо – братя Пиколо, си изкарвали прехраната като професионални престъпници. Покрай тях и той се захванал да изучи „занаята“. В новото си амплоа на гангстер, Малкият Ники за първи път опитал вкуса на убийството и видял, че много му харесва. С времето започнал да развива неутолим апетит към насилието, а по-късно като бос, това довело до падението му.

През 1954-та Никодимо Скарфо бил приет като пълноправен член на филаделфийската криминална организация на Ла Коза ностра.

Под командването на Вежливия дон

Фил Теста и Анджело Бруно

Фил Теста и Анджело Бруно

През 1959 година престъпната фамилия във Филаделфия била оглавена от Анджело Бруно. Той станал известен с прозвището Вежливият дон, защото предпочитал да ръководи криминалната си империя с дипломация и такт вместо с насилие. Негов консилиере (съветник) се явявал Джо Руниета.

Руниета направил предложение на Никодимо Скарфо да се ожени за дъщеря му. Но гангстерът отказал с обяснението, че тя била много грозна. Подобна обида към толкова високопоставен член на мафията не можела да бъде толерирана. Ала Николас Пиколо успял да издейства помилване за племенника си.

През 1963 година, при инцидент със сбиване в ресторант, Малкият Ники намушкал фатално в сърцето един докер, при това с тъп нож за хранене. Пред съда пледирал, че е причинил смърт другиму по непредпазливост, след което излежал присъда само от 10 месеца. Това убийство обаче, донесло зловеща репутация на дребничкия гангстер. Подобна слава не се нравела на Анджело Бруно и той го преназначил в Атлантик сити.

Ерата Атлантик сити

Никодимо Скарфо попаднал в Атлантик сити без много перспективи. Той направил няколко опита да организира залагания на черно, но заради икономическите условия, не реализирал успехи. През 1970-та щатската комисия в Ню Джързи разследвала престъпната дейност на мафията. В полезрението ѝ попаднала и филаделфийската фамилия. Заради отказа си да свидетелстват, няколко мафиози, в това число Бруно и Скарфо се озовали за около две години зад решетките.

Никодимо Скарфо и Филип Леонети

Никодимо Скарфо и Филип Леонети

След освобождаването си през 1973-та година, Малкият Ники се запонал с Николас Караманди в Атлантик сити. Те започнали да работят заедно по различни рекети и престъпления, без обаче да отбелязват особен прогрес.

През 1976-та ситуацията се променила, след като градът легализирал хазарта и започнал строеж на казина. Ала губернаторът на Джързи Брендън Бърн не желаел мафиози в казината и полагал големи усилия да възпрепятства тяхното участие в хазартния бизнес.

За Никодимо Скарфо обаче се появила възможност от друго естество. Той и племенникът му Фил Леонети основали фирма за цимент и бетон. Започнало изнудване на контракторите, предприемачите и собственицете на хотели да ползват услугите на фирма Скарф Инк. Жертва на изнудването се оказал и бъдещият президент на САЩ Доналд Тръмп.

Тези, които се противяли и не искали да си платят, получавали тупаник или куршум. Постепенно Малкият Ники се превърнал в един от водещите играчи в крайбрежния град. Но неговите амбиции не се ограничавали до тук, а се простирали чак до Филаделфия, където искал да оглави фамилията Бруно.

Сътресения в града на братската любов

На 21-ви март 1980-та Анджело Бруно бил застрелян при заговор на консилиере Антонио Капонигро. Покушението обаче, не било санкционирано от управленския орган на мафията в Ню Йорк – Комисията. Последвала разплата с поръчителя Капонигро.

Фил Теста и Никодимо Скарфо

Фил Теста и Никодимо Скарфо

Позицията на бос била заета от Фил Теста, който направил Никодимо Скарфо свой собствен съветник. Но Теста също паднал убит при атентат. След него през 81-ва, Комисията посочила за нов глава на фамилията – Малкия Ники.

Той се радвал на подкрепата на нюйоркската фамилия Дженовезе, ръководена по това време от Винсент Джиганте, ала най-много разчитал на бруталния си и безмилостен нрав. Никодимо Скарфо бил хладнокръвен убиец и психопат, който се наслаждавал на убийствата.

Още с идването си на власт той се нахвърлил на синдикатите, всички рекети и престъпни бизнеси в града. Всеки от подземния свят, който не желаел да плаща на дребничкия бос, получавал куршум.

Въпреки ниския си ръст, Никодимо Скарфо всявал такъв страх, че дори огромните гангстери с големи мускули, се смущавали само при появата му. Ако някой си позволявал глупостта да го нарича по прякор, тогава въпросният бърборко обличал дървено пардесю и се сдобивал с парцел в гробищата.

Никодимо Скарфо начело

Малкият Ники започнал да привлича вниманието на обществото и властите. Редовно се появявал публично с гангстерите си, организирал големи вечери в известни ресторанти и си тръгвал без да плати. По никакъв начин босът на Филаделфия не се опитвал да избягва обективите на камерите и фотоапаратите, както и тези на властите. Скоро той бил осъден по стари обвинения за притежание на оръжие и попаднал в затвора за две години. Оттам Никодимо Скарфо продължил да ръководи фамилията си.

Сал Теста и Малкият Ники

Сал Теста и Малкият Ники

В отсъствието на боса, бизнесделата се управлявали от неговите заместници, в това число Салваторе Теста и Фил Леонети. Но имало и такива като братята Рикобини, които се били уморили от краткото, но жестоко властване на Малкия Ники. Те се отцепили от фамилията, като решили повече да не плащат нищо. За да се разплати с тях, Скарфо изпратил убийците си заедно с Ник Караманди, които трябвало да елиминират отцепниците.

Но гангстерите водени от Хари Рикобини по прякор Гърбушкото, не смятали да се свият в ъгъла и да чакат сетния си час. На 13 май 1983-та, килър на отцепниците се докопал до консилиере Франк Монти. Последвали две години на кръвопролитни престрелки между двете фракции на филаделфийската фамилия. Войната завършила зле за Рикобини, като Хари влязъл в затвора, а единия от братята бил убит.

През 1984-та Малкият Ники се завърнал освободен обратно на трона си във Филаделфия. Там го очаквали верните му приятели и подчинени, но параноичният бос виждал във всеки човек враг и затова направил поредната си голяма стъпка към падението си.

Сал Теста – убийството на убиеца

Салваторе Теста бил син на Фил Теста и верен сподвижник на Никодимо Скарфо. Той се славел като опитен убиец сред мафиозите и харизматична личност в обществения живот. Сал Теста бил харесван от всички и се радвал на голяма популярност. Всъщност той бил твърде популярен за своето собствено добро. Малкият Ники виждал в него евентуален претендент за трона и воден от завист решил да го елиминира.

Сал Теста имал нещастието да разтрогне годежа си с дъщерята на заместник-боса Чъки Мерлино, което осигурило необходимия предтекст на Скарфо да действа. Гангстерите на Ник Караманди се опитвали в продължение на 17 пъти да ударят Салваторе Теста, но всеки път покушението се проваляло, защото той бил много бдителен.

Но на 14 септември 1984-та, приятел на Сал Теста го подмамил към собствената му гибел и той бил убит. Убийството на верния капитан разтресло престъпниците в целия град. Те не били възмутени от престъплението, защото все пак това бил животът, който били избрали да живеят. Мафиозите се потресли от факта, че след като лоялният Салваторе можел да бъде убит просто така, то тогава никой не бил застрахован от своеволията на Скарфо. Скоро след това Малкият Ники се обърнал и срещу Чъки Мерлино, но вместо да го убие, той го понижил в ранг на обикновен войник.

Трумфът на ФБР

Малкият Ники Скарфо арестуван

Малкият Ники Скарфо арестуван

През 1986-та година ФБР направили първия си голям пробив срещу Никодимо Скарфо. Те арестували Ник Караманди по обвинения в рекет и участие в организирана престъпна група. Караманди осъзнал, че босът му нямал навика да оставя живи свидетели и дните му били преброени. Затова той предложил услугите си на федералните власти.

През май 1987-ма година, Николас Караманди свиделствал в съда срещу Малкия Ники. Главата на престъпната фамилия във Филаделфия получил 14 години зад решетките. През 88-ма били повдигнати нови обвинения по 9 убийства, в това число за убийството на Сал Теста и опитите за убийство на Хари Рикобини. На следващата година гангстерът се сдобил с още 55-години в затвора.

На 13 февруари 2017 година, във федералния затвор в Атланта се споминал Никодимо Скарфо. Погребението му било жалко и невзрачно, лишено от всички почести пристъщи за мафията.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!