post

Майкъл Франзис – принцът на мафията

Майкъл Франзис е роден на 27 март 1951 година в Бруклин (Ню Йорк, САЩ) и е син на легендарния гангстер Джон Франзис „Сони“. Той се радвал на щастливо детство, като ходел на училище и играел с другите деца в квартала. Въпреки това още от малък бил наясно, че баща му работи от другата страна на закона. Според неговите собствени думи, като дете Майкъл никога не би поискал помощ при нужда от полицай, защото в съзнанието му полицаите са били лошите.

Една история от детските му години затвърдила това виждане. Докато играел футбол с другарчетата си, топката се търкулнала към автомобила на постоянно тормозещите ги детективи. Когато малчуганът отишъл да си я вземе, от машината слязъл едър мъж със значка и му показал служебното си оръжие с думите: „Това е за баща ти!

Първи стъпки около колегите на татко

Джо Коломбо

Джо Коломбо

След 1963 година, престъпната фамилия на Джузепе Профачи била официално преименувана в чест на новия си бос Джо Коломбо. Той от своя страна предприел твърде публични действия да се противопостави на ФБР, като основал Лигата за правата на италианците в Америка. Те организирали протести и митинги, за да прикрият зад общественото недоволство престъпната дейност на мафията.

Дори се стигнало дотам, че Джо Коломбо лично прегледал сценария на „Кръстникът„, като забранил във филма да се използват думите „мафия“ и „Коза ностра„. Другите босове недоволствали заради медийното внимание, но циркът продължил независимо от това.

На второто ежегодно публично събиране на Лигата за правата на италианците в Америка през 1971 година, Джо Коломбо казъл на Майкъл Франзис да разнесе купчина листовки. Докато Майкъл се отдалечавал, ушите му доловили изстрелите от покушението над Коломбо. Тази случка никак не го разколебала и той продължил да движи сред гангстерите близки до баща му.

Това наше нещо – какъвто бащата, такъв и синът

Сони Франзис

Сони Франзис

Сони Франзис е старомоден гангстер в престъпната фамилия Коломбо и в миналото хранел надеждата, че синът му ще отиде да учи в колеж.  Майкъл Франзис наистина записал висше образование, но през 1975 година напуснал университета, защото баща му бил зад решетките, а другите гангстери го подложили на психологически натиск да се присъедини към тях. Той и Сони разговаряли по въпроса и баща му го представил официално във фамилията. Майкъл се присъединил като кандидат-мафиозо към „Живота“ (дейността на мафията, уличното име на Ла Коза ностра) под командването на свой собствен капо. Още същата година, в деня на Вси светии, Майкъл Франзис бил привикан на събиране на фамилията.

Когато пристигнал на уреченото място, станало ясно че е призован на официална церемония по посвещаването му в Ла Коза ностра. Естествено той подозира какво го очаква и бил подготвен за това от дълго време. Майкъл Франзис и още няколко кандидат-мафиози със сицилиански произход влезли в стаята, където следвало да се състои тяхното прераждане като пълноправни членове на престъпната организация.

Ритуалът се ръководел от действащият бос Том Дибела и неговите заместниците. Главата на фамилията отишъл до всеки кандидат поотделно и порязал пръстта му с нож за кръвната клетва. Няколко капки капнали върху картичка с лик на свететец, която била запалена и поставена върху дланите на съзаклятниците докато изгори. Те изрекли клетва пред кръстосани нож и пистолет и с това ритуалът приключил.

Всички новобранци станали пълноправни членове на Ла Коза ностра (Това наше нещо) със статут на войници. Всеки един новопосветен член на организацията, за да стане такъв, преди това бил длъжен да убие човек, което дава ясна представа на читателя, че в ритуалната зала по време на посвещаването е имало само убийци.

Слава, богатство и последици от това за Майкъл Франзис

Между 1975 г. и 1980 г., Майкъл Франзис започнал шеметна кариера в Коза ностра. Той организирал рекет свързан със строителството, като с помощта на синдикатите почти законно се докопал до купища пари. Дори успял да извози за някой друг долар и Джон Готи, който останал доволен от една странична малка сделка помежду им. Но най-големият удар на живота тепърва му предстоял.

През 1980 година Майкъл Франзис станал капорежиме в престъпната фамилия Коломбо. Негов приятел, през 1981г. го въвел в схема за източване на данъци от продажбата на бензин и горива. Измамата ставала с помощта на множество фирми фантоми и му донесла близо около 200 000$ на седмица.

Властите се усетили, че нещо нередно се случва. Те променили правилата на играта така, че само големите играчи да търгуват с горива. Но това дало началото на нова, още по-успешна схема. Майкъл Франзис започнал да печели по 8-10 милиона долара на седмица. Медиите го обявили за „Принцът на мафията“ и още за „Юпи Донът„, а славата и приходите му го поставили на пътя към върха.

Но в Коза ностра популярните винаги се считат за заплаха. Освен това слуховете за несметното богатство на Майкъл Фразис плъзнали навсякъде и стигнали до ушите на боса Кармайн Персико Змията. Той решил, че единият милион, който получавал на седмица като данък, не бил достатъчен. Затова босът привикал на среща младия капорежиме.

Тези срещи обикновено завършвали зле за поканения, но Майкъл се измъкнал сух. Той убедил Персико, че наистина печели само по 10 милиона долара седмично. След срещата обаче разбрал, че баща му е бил преди него там. Сони не бил направил нищо, за да защити собствения си син. Майкъл Фанзис за първи път се разделил с илюзиите си за живота, който живеел.

Майкъл Франзис като млад

Майкъл Франзис като млад

Престъпление, наказание и изкупление по пътя към бога

През 1985 година срещу „Юпи Дона“ били повдигнати 14 обвинения, което направило „жегата“ непоносима. На следващата година Майкъл Франзис се признал за виновен по 2 от обвиненията и сключил сделка да плати глоба в размер на 15 000 000$. За него започнала дълга одисея по затворите, като се редували пробации и нови обвинения. През 1994 година окончателно бил освободен, но не получил статут на свидетел. Причината била, защото той отказал да сътрудничи на властите.

Майкъл Франзис по време на проповед

Майкъл Франзис по време на проповед

Престоят му в затвора го превърнал в ревностен християнин – протестант. Майкъл Франзис потърсил начин да се откопчи от мафията. Подробностите не са ясни, но той съумял с останалите си пари да се откупи, за да започне да живее цивилен живот заедно с истинското си семейство. За него било ясно, че довчерашните му дружки няма да обърнат гръб на толкова много пари като откуп и в крайна сметка ще го оставят намира. Въпреки това притесненията не го напускат и до сега.

Прероденият грешник

Днес Майкъл Франзис е отдаден на своята вяра и обикаля буквално хиляди църкви в САЩ, за да проповядва божието слово. Мнозина се съмняват в неговата искреност, но той обича да казва: „Хубавото е, че на края няма да бъда съден от другите хора, а от Бог!„, след което не пропуска да се усмихне небрежно.

Една от мисиите му в живота е да помага на други престъпници, като него да открият божието слово. Колкото до старите му приятели – гангстерите, те все още вярват, че Майкъл Франзис си е предишния тарикат в нов костюм и е скътал някъде част от несметното си богатство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Leave the field below empty!