post

Лайткойн – криптовалута или дойна крава за Чарли Лий

Лайткойн (Litecoin, LTC) е криптовалута създадена през 2011 година на 7 октомври, като клонинг на Биткойн, децентрализирана и притежаваща протокол с отворен код. Създател на дигиталната монета е Чарли Лий, който е бивш служител на Гугъл и Койнбейз (Coinbase). Както подсказва самото название „Лайткойн“, криптовалутата е далеч по-лека по отношение на транзакциите и същевременно многократно по-евтина в сравнение с биткойна.

Създаването на лайткойн

В първото десетилетие на двадесет и първи век Чарли Лий работи за интернет-гиганта Google. През 2011 година той започва да проявява засилен интерес към новопоявилият се феномен наречен Биткойн. В крайна сметка Лий решава да създаде своя собствена криптовалута. В свободното си време Чарли работи върху проект наречен Лайткойн, който няма за цел да се състезава с първата криптовалута, а да направи достъпни малките транзакции и разплащания в блокверигата.

Чарли Лий - създател на лайткойн

Чарли Лий – създател на лайткойн

На 13 октомври 2011-та лайткойн мрежата оживява. Новата монета също използва въведения принцип от Сатоши Накамото наречен доказателство за работа. Според него криптомонетите се копаят от специални компютри наречени сонди, при което за появата на нова монета се изисква математическо доказателство за свършена работа.

Разликата между монети на Сатоши и Чарли е, че времето за обработването на един блок в лайткойн блокверигата е само 2 минути и 30 сек срещу 10 минути за един блок в биткойн блокверигата. Също така, броят на предопределените за копаене лайткойни е 84 000 000, който надхвърля този на биткойн монетите четирикратно. Лайткойн протоколът използва и различен хаш-алгоритъм известен под названието scrypt (чете се: ескрипт).

Подобно на биткойн и лайткойн имплементира в протокола си Сегуит (SegWit = Segregated Witness) и Лайтнин нетуърк (Lighting network). Това са разработени подобрения имащи за цел съответно да увеличат капацитета на блокверигата за транзакции и да намалят времето на една транзакция.

Миньорските такси на лайткойна, които се използват за заплащане на трансферите на средства, са изключително малки. Монетите се съхраняват в дигитални портфейли, които могат да се намират на различен носител (телефон, компютър, флашкарта или интернет сървър).

Чарли Лий – напомпи и изхвърли

Лайткойн

Лайткойн

На 28 ноември 2013 година, лайткойн достига пазарна капитализация от близо милиард и 250 милиона щатски долара. Това утвърждава монетата като един от основните играчи в криптосвета.

Четири години по-късно, нови нива на съпротива са достигнати на бичия пазар през ’17-та. Тогава пазарната капитализация на лайткойна възлиза на над 20 млрд. щатски долара. Тъкмо когато всички очакват монетата окончателно да се бетонира като основен играч в криптото, Чарли Лий продава своите лайткойни. Под предлог, че имало сблъсък на интереси, той осребрява дигиталните си запаси, като ги превръща във фиатни пари (долари).

За много от инвеститорите става ясно, че създателят на лайткойн използва класическата схема напомпи и изхвърли. Подобни бизнес методи обаче в САЩ се считат за незаконни. Поради тази причина Чарли Лий все още твърди, че не е изоставил творението си. Силно бил заинтригуван от бъдещето на лайткойна и усилено работел за неговото масово усвояване като разплащателно средство.

Силата на общността и спекулата

Лайткойн загубва голяма част от позициите си през 2018 година, но същевременно запазва водещата си роля сред криптовалутите. Това най-вероятно се дължи на два основни фактора: общността и спекулаторите.

Общността на лайткойн се оказва достатъчно силна, за да понесе псилхологическия шок възникнал при изхвърлянето на монети от Лий. Паралелно с това ходлърите успяват да не се поддадат на паниката и се избягват масовите продажби.

За компенсация, през 2018 година създателят на монетата се опитва всячески да промотира творението си. В това число той пролива обилно крокодилски сълзи в знак на съжаление, че е продал своите монети!? Логично е никой трезвомислещ инвеститор да не му вярва.

Лайткойн в UFC

Реклама на лайткойн в UFC – не е като да не се вижда!

Въпреки обстоятелствата, лайткойн общността продължава да подкрепя криптомонетата. Тя често е обект на реклама в UFC и спонсорира боевете в клетка. Смята се, че все още има действащи разработчици, които допринасят за нейното развитие.

Лайткоин се подкрепя и от големите брокерски къщи, които спекулират на криптомаркета. Те имат интерес криптовалутата да се задържи на пазара, заради това, че е стара и утвърдена. Така на следващия бичи пазар, тя ще може да привлече много малки рибки, чиито пари големите акули да налапат с охота.

Перспективи

Лайткойн е една от най-старите криптовалути и това все още ѝ придава авторитетност. В следващите няколко години, повечето хора ще забравят за безскрупулната спекулация на Лий, което е предпоставка за нов възход на монетата.

В началото на 2019 година лайткойн тръгва по пътя на криптовалутите свързани с поверителност. Разработчиците ѝ декларират намерението си да интегрират криптографския протокол Mимбъл-уимбъл. Благодарение на него няма никакви адреси на блокверигата и мрежата складира информацията по-ефективно. Увеличава се децентрализацията и транзакциите стават с висока степен на анонимност.

Лайткойн има и още едно предимство, което на следващия бичи пазар ще се окаже вероятно решаващо. Криптовалутата притежава ниска единична цена за разлика от монети като биткойн. Тъй като властващата психология е, че повечето хора желаят да купуват цели койни, а не части от тях, ниската себестойност прави лайткойн достъпна и много желана криптовалута.

Епилог

Бъдещето на лайткойн е еднакво слънчево и облачно. Не е ясно дали монетата ще влезе в масова употреба и ще стане ли тя неизменна част от ежедневието на хората или пък ще изчезне коварно и безславно. Всички признаци към момента показват, че търговията с нея е приемливо рискована.

Всеки начинаещ спекулатор може лесно да изкара добри пари от лайтове, но много вероятно е и да се опари. Все пак не бива да се забравя, че щом Чарли Лий не вярва в бъдещето на своето творение и го използва само за бърза и лесна печалба, твърде вероятно е краят за ходлърите на лайткойн да не е най-щастливият. Засега обаче, криптовалутата се държи стабилно и нищо не предсказва скорошен фатален изход за нея.

Всеки който желае да инвестира в лайткойн, трябва да има предвид всичко казано дотук, както и много други фактори. Макар и децентрализирана, монетата е под голямото влияние на Litecoin Foundation, която се оглавява от Чарли Лий. А също, копаенето на лайткойни е обект на картелиране от големи играчи, които вероятно контролират немалки части от ресурсите и дори копаят монети като доджкойн и биткойн.

И в крайна сметка, всеки начинаещ инвеститор трябва да следва правилото, да инвестира само толкова пари, колкото е готов да загуби. Инвестициите в криптовалути могат да са много доходоносни, но и много пагубни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Leave the field below empty!