post

Къщна стоножка

Къщната стоножка (scutigera coleoptrata) е вид, който принадлежи към клас многоножки на тип членестоноги. Представителите на този клас имат тяло съставено от глава и туловище. На главата се намират обикновено чифт къси антени и по-рядко дълги. Очите са също чифтен орган като всяко око представлява група от гъсто разположени прости очи. Устният апарат е от гризещ тип и се състои от двойка горни челюсти и една или две долни челюсти. Тялото е съставено от множество еднакви сегменти, чиито брой варира от 14 до близо 200 броя. Характерно за целия тип  – краката са съставени от членчета, а характерно за класа е, че завършват с нокътче.

Къщна стоножка

Scutigera coleoptrata – Къщна стоножка – източник на изображението: http://en.wikipedia.org

Къщната стоножка е синантропен вид, т.е. тя съжителства с човека и на размери достига до 4 сантиметра дължина, като притежава характерно петнисто жълтокафяво оцветяване и множество различни по размер крака. Тя е активна нощем, а през деня е скрита в цепнатини или отвори в тавани, мазета и килери. Скоростта ù на придвижване е повече от 30 метра в минута. В хранителното меню на къщната стоножка участват всякакви насекоми в това число хлебарки и мухи, като в диетата ù се включват освен това насекоми и паяци. Тъй като тя ловува през нощта, най-важният ù орган за ориентация и локализиране на жертвите ù, са двете дълги пипала в предната част на главата. Ултимативен хищник, стоножката напада както млади, така и възрастни хлебарки.

Оплождането на женската се предхожда от продължителен ритуал на любовна игра. Няколко дни след копулацията стоножката снася яйцата си, от които се излюпват ларви с четири чифта крака. При всяко линеене тялото на малките стоножки се удължава и се увеличава броя на краката им до достигане на зрелия индивид.

къщна стоножка

scutigera coleoptrata – къщна стоножка – източник на изображението: http://en.wikipedia.org/wiki/Scutigera_coleoptrata

Ухапване  на човек от домашна стоножка е малко вероятно и е напълно безопасно. В редки случаи то е болезнено и причинява леко зачервяване и подуване на ухапаното място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!