post

Клас Миди (Bivalvia) – тип Мекотели

Клас Миди са безгръбначни животни, които принадлежат към тип Мекотели. Тялото на мекотелите е изградено от три основни части – глава, туловище и мускулест крак. При представителите от клас Миди, за глава може да се говори само условно, защото ясно оформена не съществува. Тялото им е защитено от варовита, двуделна и симетрична черупка, която има характерна форма, цвят и размери за всеки отделен вид.

Клас Миди включва в себе си около 30 000 вида, които населяват океани, морета и сладководни басейни по цялата планета. Обикновено те се вкопават в пясъчното дъно или пък се закрепят по скалите, често образувайки големи колонии.

Устройство на тялото при клас Миди

Въпреки че черупката на мидите е пропита с варовик и други минерални отлагания, двете ù части са захванати посредством органична съединителна тъкан в единия си край и се отварят подобно на малко сандъче. Всяка една част е огледално копие на другата и се състои от три слоя – рогов, варовиков и седефен. Роговият слой е най-външен и притежава химическа устойчивост, като по този начин осигурява допълнителна защита за тези мекотели. Върху седефния слой, който е най-вътрешен се разполага прилепнала мантията на мидата и се захващат мускулите затварачи.

мида

Мида (източник на изображението Wikipedia)

Мантията обгръща всички вътрешни органи и по този начин затваря мантийната празнина. В единия край на черупката, се намират два отвора – входящ и изходящ. В другия край се намира мускулестият крак. Посредством него, представителите на клас Миди  се придвижват бавно, закопават се в пясъка или закрепват в скалите.

Храносмилателна система

През входящия отвор мидата засмуква в мантийната празнина вода от околната среда, която съдържа хранителни частици и едноклетъчни животни. Те попадат с водния ток през устата и хранопровода в стомаха. Там се изливат храносмилателните сокове на черния дроб. Смляната храна преминава в червото, а оттам и в цялото тяло. Несмлените частици се отделят през ануса в мантийната празнина и отново с помощта на водния ток се изхвърлят в околната среда през изходящия отвор.

миди

Анатомично устройство на клас Миди

 Дихателна система

Мидите дишат посредством чифт големи хриле, които започват при двата отвора и обгръщат голяма част от тялото. При досегът им с вода в мантийната празнина, те усвояват разтворения в нея кислород, който им е необходим за клетъчното дишане.

Кръвоносна система

Кръвоносната система на мидите се състои от сърце, кръвоносни съдове и безцветна кръв. Сърцето е мускулест орган, който изтласква кръвта в две аорти. То лежи в околосърдечната празнина на перикардната торбичка. Интересното е, че през него преминава червото. Аортите се разклоняват в по-малки кръвоносни съдове и те изливат кръвта в органните и междуорганните празнини. Заради това кръвоносната система се определя като отворен тип. След обмяната на веществата и газовете с клетките, вени отвеждат кръвта съдържаща въглероден диоксид (СО2) за повторна газова обмяна, но този път в хрилете.

Отделителна система

Отделителната система на клас Миди се състои от два видоизменени метанефридия. В единия си край те се отварят в околосърдечната празнина, откъдето засмукват и филтрират флуиди от вътрешната течна среда, а с другия си край посредством нефридопора изхвърлят непотребните вещества в мантийната празнина.

 Нервна система

Нервната система се състои от три ганглия и нервни влакна, които ги свързват. Единият се намира в мускулестият крак (педален ганглий), другите два в предния (главов-церебрален ганглий) и задния (висцерален ганглий) край на тялото. Посредством нервната система мидата контролира действията на мускулестия крак и мускулите затварачи. В близост до педалния ганглий се намира статоциста, която представлява орган на равновесието. Останалите сетивни органи на мидите не са добре развити.

Полова система, размножаване и развитие

Сред мидите има както разделнополови, така и хермафродитни видове. Оплождането е външно, като мъжкият индивид изхвърля спермата през гонадопора в мантийната празнина, а оттам с водния ток в околната среда. Пак с водния ток през входящия отвор попада в мантийната празнина на женския индивид. Там се складират предварително отделените яйца, които се оплождат от навлезлите сперматозоиди. От оплодените яйца се развива ларва, коятo при някои видове се живее в мантийната празнина до напускането на младите индивиди в околната среда. При други предимно сладководни видове, ларвите се изстрелват с реактивна водна струя към близко преминаваща риба. Те се закрепват за хрилете на рибата докато се превърнат в малки мидички и тогава се отделят от гостоприемника. Развитието е непряко – метаморфоза.

Значение на клас Миди

Миди в сос

Миди в сос

Представителите на клас Миди са естествени филтри на водата и като такива са изключително важни за всяка екосистема. Те служат за храна както на множество други животински видове, така и на човека. В много от  морските държави се развиват големи ферми за отглеждане на миди за хранителната индустрия. Голяма част от консуматорите ядат тези морски дарове сурови или полусурови, което може да бъде изключително опасно заради риска от заразяване със смъртоносни заболявания. Мидите винаги трябва да се консумират отлично измити (хрупането на пясък е много неприятно) и напълно термично обработени (сварени, изпечени или изпържени).

миди, седеф

седеф – наслоявания – електронномикроскопска снимка

Някои видове от клас Миди (предимно стриди) могат да превръщат обикновена песъчинка в перла (бисер). Мантията отделя седефно вещество, което я обгръща и се наслоявава върху песъчинката. Нейният размер нараства и се образува различна по големина перла. Повече за перлите може да прочетете тук: перли от миди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!