post

Будика – въстанието на келтската кралица

Въстанието на келтската кралица Будика в древна Британия през първи век, е едно от най-големите антиримски въстания. То се характеризира с изключителна стихийност и завършва трагично с решителната битка при Уотлинг Стрийт.

Земя обвита в мъгли

В Античността, Британия била завоювана от Рим. Но много от покорените племена никога не се примирили със съдбата си. Изражение на непокорството на келтите станало въстанието на Будика и битката при Уотлинг стрийт.

Какво прави тази битка уникална и интересна в исторически план? Първо тя е върхът в освободителното движение на келтската кралица Будика. И второ, в сражението римляните от завоеватели и подтисници се превърнали в обречени войници, борещи се за собственото си оцеляване. В създалата се историческа ситуация, справедливата кауза е на страната на британците, но в самата битка и двете страни имат моралното право да търсят победата на всяка цена.

въстанието на Будика

келт – жена войн; кадър от филма Центурион

Гневът на Будика и ход на въстанието

Будика била лидер на племето Исени. Докато нейният съпруг бил жив, исените били приятели на Рим и се ползвали с известни привилегии спрямо останалите британци. Но след неговата смърт, властта преминала в ръцете на кралицата. Тя се опитала да поддържа същата политическа линия, ала Рим имал други намерения.

Наложени били насилствени реквизиции над нейните поданници, а също се увеличили и данъците. Когато тя се опитала да протестира, Будика станала жертва на публично унижение и бичуване, а дъщерите ѝ били изнасилени от римските войници. Това преляло чашата на търпението и келтската кралица повела британските племена на бунт срещу римляните през 60-та година след Христа.

Град Камулодунум имал нещастието да бъде първото голямо селище изпитало гнева на келтската кралица. Той паднал превзет от бунтовническата армия, плячкосан и опожарен до основи, а гражданите му били избити. Рим загубил своята провинциална столица в Британия.

Съдбата на Камулодунум споделил и Лондиниум, както и няколко по-малки селища. Опитите на римските власти да възстановят реда се оказали безплодни, поради липсата на войски в близост до въстанието. От Лондиниум били изпратени три вестоносеца, които трябвало да повикат подкрепления.

Единият отишъл към Втори легион, а другият към Девети легион, който веднага се отзовавал на молбата за помощ. Будика получила известие за приближаващите римски легионери и им подготвила коварна засада. След неочаквана атака, Девети легион изчезнал в небитието, разгромен от вълната келтски войни.

битката при Уотлингстрийт

римската пехота в настъпление

Севтоний Павел и неговите легиони

Докато траяли всички тези събития, управителят на Британия Севтоний Павел бил зает с „умиротворяване“ на непокорните или казано по друг начин с кланета. Там където се намира днешен Уелс, той преследвал друиди с една единствена цел. Точно в този момент третият вестоносец пристигнал при него.

Севтоний Павел

Севтоний Павел

Севтоний незабавно се отправил на помощ по главната пътна артерия Уотлинг стрийт към Лондиниум (Лондон). С него се придважвали около два легиона. Той изоставил легионерите си да го следват бавно, а сам с конницата избързал напред, за да разбере лично какво се случва.

Междувременно Севтоний Павел изпратил молба за подкрепления от Втори легион. Когато пристигнал в Лондиниум, римският пълководец разбрал, че ситуация е много по-сложна от колкото е очаквал. Той хладнокръвно изоставил града на собствената му съдба и се завърнал при войниците си.

За Севтоний станало ясно, че е подценил келтската кралица и сега вече щял да се бори за собственото си оцеляване. Помощ от континентална Европа не можел да очаква, а командващият на Втори легион също му отказал такава. Севтоний Павел и десет хиляди легионери се озовали преследвани по Уотлинг стрийт през цяла Британия от бунтовническата армия, наброяваща близо двеста хиляди души, които търсели разплата за зверствата извършени от римляните.

Римският генерал започнал да търси позиция за решителната битка, която да е изгодна само за него. Някъде по пътя той попаднал на такава и там зачакал да бъде настигнат от Будика и нейната армия. Започвала битката при Уотлинг стрийт.

Римски центурион и войник от епохата на Империята

Римски центурион и войник от епохата на Империята

Битката при Уотлинг стрийт

Келтската кралица Будика водела със себе си море от келтски войни, но с тях вървяли много жени и деца. Това дало време на римското командване да избере подходящото място за полесражение. Бунтовниците настигнали Севтоний при избраната от него позиция и се разположили на стан. Британците подредили каруците си в полукръг зад собствената си армия. Те трябвало да послужат така, че да могат семействата им да наблюдават битката като зловещо представление в амфитеатър.

Римският генерал от своя страна бил избрал такова бойно поле, при което фланговете и тила му се озовали защитени от хълмове и гъсти гори. Войниците му били много по-добре въоръжени от врага, но въпреки това наброявали прекалено малко. Севтоний Павел едва успявал да разгърне тънката си бойна линия по целия фронт на защитата. На всички римски войници им станало ясно, че в тази битка няма да има отстъпление и боят ще е на живот и смърт. Това обаче не ги деморализирало, защото те били ветерани с изключителна дисциплина и огромен опит.

въстанието на Будика

традиционна римска бойна формация – кадър от сериала Рим

От своя страна бойците на Будика притежавали силната мотивация, веднъж и завинаги да се справят с жестокия агресор и да прогонят римляните от острова. Те били израстнали и възпитани в своите кланове като свирепи войни и не се страхували да умрат на бойното поле. Смъртта в битка, според келтската митология, била наградата на храбреците.

Начало на сблъсъка

Първата атака започнала със страшен грохот от бойните викове на келтските войни и ударите на техните оръжия. От своята бойна колесница Будика лично повела щурма срещу легионите. Римската пехота замръзнала неподвижно в очакване на сблъсъка.

Когато бунтовниците наближили на около 30 крачки разстояние, легионерите едновременно хвърлили метателното си копие-пилум. Веднага след него хвърлили и втория си, при това тежък пилум. Ефектът бил ужасяващ! Попаднали в гъстите келтски редици, пилумите посяли смърт с невероятно висока успеваемост.

битката при Уотлинг стрийт

келтски войни от епохата

Първата вълна на британците се оказала отблъсната, но Будика отново повела своя народ срещу римската бойна линия. При втората атака, римляните вече нямали пилуми и боят започнал да се води лице в лице. Морето от келтски войни погълнало кохортите, но опитните легионери нито за миг не развалили бойния си строй. Те умеели да се бият на ротативен принцип, като на всеки 5-6 минути войниците от предната редица минавали най-отзад и там отпочивали около 40-50 минути.

Вълна след вълна британците били отслабени. Севтоний Павел разбрал, че е дошъл моментът да поеме инициативата. Той вкарал резервите си в боя, като легионерите му образували линия подобна на предната част селскостопански комбайн. Кохортите заели клиновидни формации и застанали плътно една до друга. По команда легионерите тръгнали заедно напред, като „покосявали“ всички келтски бойци попаднали между клиновете на формацията им.

Краят на всички надежди за Будика

Войните на Будика ужасени от това, което се случвало, се опитали да избягат назад, но пътят им се оказал  преграден от собствените им каруци. Римската конница започнала да преследва бягащите. На бойното поле настанала страшна сеч, а при каруците хората се изпотъпквали един друг.

Легионерите достигнали до бунтовническия лагер и започнали да избиват безразборно всички, дори жените и децата. В края на деня около 80 000 британци паднали мъртви и около 400 римски войници. Този ужасяващ обрат слолжил край на въстанието.

Епилог

Съдбата на келтската кралица Будика след боя остава неизвестна. Знае се, че не е убита или пленена от римляните. Според някои автори тя се самоубива с отрова след разгрома на въстанието. Битката при Уотлинг стрийт полага надгробен камък на всички надежди на британските племена да се освободят от тиранията на Рим. От друга страна тя е пример за един добре изпълнен тактически план от най-добрата и дисциплинирана армия, която е съществувала някога.

3 thoughts on “Будика – въстанието на келтската кралица

 1. Невероятно!
  Как римските легионери обръщат ситуацията и побеждават тази келтска армия (макар и да е смесена , и с жени и деца)!!…

 2. А къде във вашите публикации (тук някъде, из сайта) може
  да се намери ПОВЕЧЕ инфо за „Изчезването на „Девтия легион“ през онази 83 г. пр. Хр., по време на управлението на император Тит (или на Домициан, не съм много убеден кой е правилният управлявал тогава),
  когато легиона е пратен в Шотландия, побеждава пиктите, и едва след това ИЗЧЕЗВА, но изчезва БЕЗСЛЕДНО, както казват всички…??!
  Това би било тема, изискваща доста източници.. Но е и много плодовита като тема, според мен!.. 😉

  • За съжаление към момента я нямаме темата за девети легион. Надявам се, че някъде в обозримото бъдеще ще съумеем да напишем нещо по въпроса, но не мога да ви кажа кога, защото засега сме оставили временно на заден план историческата ни секция. Надяваме се наесен да подновим поддръжката ѝ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!