post

Кармайн Персико (Змията) – бос на фамилия Коломбо

Кармайн Персико Младши е роден на 8 август през 1933 година в Бруклин (Ню Йорк, САЩ). Той произхожда от италианско семейство от средната класа. Независимо от финансовата стабилност, която осигурявал бащата, Младши още като малък се забъркал с уличните банди.

Въпреки ниския си ръст и хилавото си телосложение, той бил жилав хулиган. На 16 години напуснал училище, а на 17 при сбиване между неговата банда (Гарфийлд бойс) и вражеска групировка, Кармайн Персико убил един от противниците си с юмруци. В последвалото дело за убийство, Младши пледирал „неизбежна отбрана“ и бил оправдан.

Кармайн Персико

Кармайн Персико – младият престъпник

Под командването на Франки Шотс и убийството на века

Коравият хулиган скоро бил забелязан от местните мафиози. Франк Абатемарко (Франки Шотс), който бил капорежиме във фамилия Профачи, привлякъл Кармайн Персико през 1950 г., да участва като куриер в незаконната лотария на престъпната организация. В екипа на Франки Шотс, Младши се запознал с братята Гало – наследствени мафиоти и улични хулигани със зловеща репутация. Скоро всички те заедно извършвали обири и похищавали камиони със стока.

Убийството на Албърт Анастейжа

Убийството на Анастейжа

През 1957 година, Коза ностра в САЩ претърпявала големи сътресения. Вито Дженовезе се опитвал да измести Франк Костело от кормилото на фамилия Лучиано. Костело имал много съюзници, един от които бил зловещият Албърт Анастейжа – Върховния екзекутор на подземния свят. Анастейжа оглавявал собствена фамилия – Мангано и за неговото място амбиции имал друг опитен мафиозо – Карло Гамбино. Жестокият дон Вито и Карло Гамбино се съюзили, за да постигнат целите си.

Тъй като Дженовезе не бил светъл ум, операцията по покушението била планирана от Гамбино. В ранното утро на 25.10.1957 година, в бръснарница близо до Парк Хотел Шератон в Централен Манхатън, маскирани убийци нахлули и елиминирали Албърт Анастейжа, докато той се наслаждавал на рутинното си бръснене. Стрелците били Кармайн Персико и Лудият Джо Гало. За помощ при удара, Карло Гамбино се бил  обърнал към своя приятел – дон Джузепе Профачи, а той от своя страна изпратил най-надеждните си хора.

Джузепе Профачи

Джузепе Профачи

Член на Коза ностра и първи фамилни сблъсъци

Покушението над Върховния екзекутор на подземния свят осигурило на Кармайн Персико официално посвещаване в Коза ностра, което станало на тайна церемония. Две години по-късно добрите му взаимоотношения с боса се сринали. Джузепе Профачи станал алчен и започнал да изисква все повече пари от подчинените си, при което Франки Шотс отказал да се подчини. Босът разпоредил убийството му и това дало началото на вътрешна война във фамилията.

Сблъсъкът обаче бил подклаждан и от вън. Томи Лукезе, шеф на едноименната престъпна фамилия и приятел на Карло Гамбино, тайно подкрепял братята Гало в бунтовните им настроения, а към тях се присъединил и Кармайн Персико. Заедно, те отвлекли 5 важни фигури във фамилията, в това число Джо Малиоко и Джо Коломбо и поставили ултиматуум на Профачи. Босът приел исканията и двамата му капитани били освободени, но старият Джузепе въобще не смятал да плаща обещаното.

Кармайн Персико и раждането на Змията

Лудият Джо Гало и Лари Гало

Двама от тримата братя – Лудият Джо Гало и Лари Гало с белези от гаротата около врата си

Сблъсъкът прерастнал в открита война. Лудият Джо Гало оглавил бунтовниците без да знае, че неговият сподвижник Кармайн Персико се е продал на Профачи. На 12 август 1961 година, Кармайн поканил Лари Гало на военна оперативка в бар, но вместо планиране на действията, Лари получил гарота на шията си. Внезапно в бара влязъл полицай и жертвата се измъкнала от смъртната хватка на Персико, който след този случай получил прозвището „Змията„.

Малиоко

Малиоко

През 1962 година старият бос се споминал от рак и бил наследен от Джо Малиоко. Новият шеф осъзнавал, че зад всички неприятности стояли другите престъпни фамилии. Тъй като фамилия Профачи била съюзник на Джоузеф Бонано и неговата криминална организация, двете групировки се обединили. Но фамилията Бонано също се тресяла от вътрешни междуособици и за да реши проблемите накуп, Малиоко поръчал удар срещу източниците на всички неприятности – Карло Гамбино и Томи Лукезе.

Джо Коломбо

Джо Коломбо

Капорежиме Джо Коломбо, вместо да изпълни задачата си, докладвал на дон Карло, който от своя страна информирал Комисията за заговора. Малиоко бил принуден да се оттегли, а фамилия Профачи била преименувана на Коломбо, защото така се казвал нейният нов бос.

Докато траели всички тези размествания по върховете, Лудият Джо Гало не смятал да остави предателството на Змията безнаказано. В началото на 1963 година той взривил колата му, но покушението не успяло. Май месец на същата година, камион спрял на улицата до автомобила на Персико и няколко стрелци открили огън по него. Три куршума попаднали в рамото, в ръката и в долната му челюст. Кармайн изплюл куршума с уста и наредил на шофьора си да кара към болницата.

Възкачване на върха

Кармайн Персико

Кармайн Персико с телохранител

Преди края на годината, Джо Гало се озовал зад решетките по обвинения в рекет и мирът се възцарил във фамилия Коломбо. Кармайн Персико се оказал на печелившата страна и заслужено получил ранг на капорежиме и свой собствен екип. Следващите няколко години били благодатни, но през 1971 година, той бил осъден по обвинения от 1960-та и се сдобил с дълга присъда.

Докато Змията бил в затвора, Джо Гало излязъл на свобода и поръчал убийството на Джо Коломбо. Подобен дързък акт не можел да бъде толериран и Комисията отвърнала, като разпоредила екзекуцията на Гало навръх рожденния му ден.

Нов бос избрали капитаните през 1973 година и това щял да бъде Кармайн Персико. В периода дотогава обаче, някой трябвало да заема ръководната позиция във фамилията, докато Змията се подвизавал „на топло“. Томас Дибела се заел със задачата да бъде действащ бос.

През 1979-та Кармайн Персико бил освободен от затвора. По време на неговото управление, фамилия Коломбо навлязла в строителния бизнес и започнала да източва много пари чрез полузаконни методи. Между фамилиите в Коза ностра се сформирал „Бетонният клуб“ от онези, които участвали в строителните рекети. Но Коломбо нахлули и в горивната сфера. Там екипът на капорежиме Майкъл Франзис започнал да източва милиони долари на седмица, под формата на укрити данъци.

На мушката на ФБР

Кармайн Персико

Кармайн Персико в затвора на стари години

Свободата не била благо, на което Змията щял да се радва дълго. През 1981 година, Кармайн Персико бил осъден за корупция с присъда до пет години затвор. Излязъл на свобода малко по-рано от предвиденото, но срещу него и фамилията му пак били повдигнати обвинения. Той се превърнал в беглец от закона и скоро се озовал в листа с топ 10 най-търсените престъпници от ФБР.

През 1985 година, на първи юли федералният прокурор Рудолф Джулиани подготвил прочутото дело срещу Комисията. Обвинения били повдигнати на босовете на четири от петте престъпни фамилии – Пол Кастелано, Тони Корало, Дебелия Тони Салерно и Кармайн Персико. Делото започнало септеври – следващата година, но без Кастелано, който бил убит от войниците на капорежиме Джон Готи още през декември 1985-та.

В съда Кармайн Персико превърнал съдебния процес в цирк, като се отказал от адвокат, но съдията не се поколебал да му даде 100 годишна присъда. Фамилия Коломбо отново се сблъскала с необходимостта да бъде управлявана от действащ бос. За такъв бил посочен Вик Орина.

Последната война

грег скарпа

Грег Скарпа

Орина обаче не смятал да бъде марионетка на Змията и през 1991 г. започнала нова война в организацията. За да се справи с претендента, Кармайн Персико изпратил Грег Скарпа – Косачът на души.  Улиците отново се заляли с трупове. След две години кървави сблъсъци, Вик Орина бил осъден и се озовал зад решетките.

Сони Фразис

Сони Фразис – една жива легенда в Ла Коза ностра и фамилия Коломбо

Кармайн Персико решил фамилията да бъде оглавена от собствения му син – Алфонс Персико, като за целта бил елиминиран единственият вероятен предендент за позицията на бос – Бил Кутоло. Но смъртта на Кутоло привлякла много внимание от страна на ФБР. На Алфонс Персико не му се наложило да чака дълго, за да се сдобие с доживотна присъда и през 2007-ма си получил заслуженото.

До 7 март 2019 година фамилия Коломбо продължила да бъде управлявана от Змията, като на тази дата той умира в затвора. Смята се, че негов действащ заместник е Джон Сони Фразис, който е на възраст над 100 години и е наричан живата енциклопедия на мафията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!