post

Кармайн Галанте „Пурата“ – лудият старец

Името на Кармайн Галанте е още една причина да отправим поглед към прочутия филм за мафията – Дони Браско. В една от сцените, от лимузината пред събралите се гангстери слиза дядка с пура в устата. За зрителите става ясно, че старецът го раздава бос, но само малцина разбират, че този филмов образ се явява екранно превъплъщение на истинския Кармайн Галанте – психопат и главен вносител на хероин за САЩ.

Първи години в престъпния свят

Кармайн Галанте е роден на 21 февруари 1910 година в източен Харлем (Ню Йорк, САЩ). Още десет годишен показал  престъпните си заложби, а на 15 напуснал училище. На 16 се сдобил с първата си криминална присъда и две години престой в затвора.

Внимание! В статията надолу има изображения със сцени на насилие.

На 20 годишна възраст отново попаднал зад решетките, но този път за убийството на полицай. Вместо да получи присъда бързо излязъл обратно на улицата поради липса на доказателства. През 1931 година, Галанте пак влязъл в панделата за грабеж и стрелба по полицай и там бил класифициран като психопат с нисък коефициент на интелигентност. Присъдата била 12 годишна, но през 1939 година упоритият гангстер излязъл в пробация.

Кармайн Галанте

Кармайн Галанте

Новата професия на Кармайн Галанте била убиец за Вито Дженовезе – друг психопат в гангстерския свят.  В ролята си на „чук“ за Дженовезе, той бил заподзрян като извършител на прочутото убийство на италианския журналист Карло Теска (1943), по заповед на дон Вито и по поръчка на Бенито Мусолини. След покушението Кармайн Галанте не бил осъден, но се върнал в затвора до 1944 година за нарушаване условията на освобождаването си.

Кармайн Галанте във фамилия Бонано

Нов благодетел на уличния гангстер Галанте станал босът Джоузеф Бонано и неговата престъпна фамилия приютила младия рецидивист. За него Кармайн работел като шофьор и не криел възхищението си от шефа си. Постепенно лоялността му го изстреляла към позицията на капорежиме, а оттам към върховете на организацията като заместник бос.

За известно време Галанте ръководел операциите на Бонано в Монреал, Канада. През 1957 година използвал сицилианските си връзки, за да осъществи среща на върха в Палермо между Бонано и сицилианските донове. На срещата бил и самият Лъки Лучиано. Там се обсъждали големите планове на фамилия Бонано да залее американския пазар със сицилиански хероин. Суровината пристигала от Турция в Сицилия, където се преработвала в чист наркотик. Оттам хероинът заминавал за Марсилия (Франция), а после се препращал за САЩ, където Коза Ностра го пласирала и изпирала парите. Схемата станала известна като „Френската връзка“.

Кармайн Галанте

Кармайн Галанте – отново в „любимата му поза“

„Френската връзка“ осигурявала голяма част от доходите на фамилията Бонано, обстоятелство което направило Галанте завършен специалист в наркотърговията, но му спечелило и завистта на другите престипни фамилии. През 1961 година ФБН изпреварили ФБР и арестували Кармайн Галанте, а новата му присъда била за трафик на наркотици – 20 години на топло. С това би следвало да приключи престъпната му кариера, но се оказало точно обратното. Докато излежавал присъдата си, на улицата започнали „Банановите войни“ и Джо Бонано бил принуден да се пенсионира под натиска на Карло Гамбино.

Кармайн Галанте – бос на фамилия Бонано

Филип Растели

Филип Растели

Комисията назначила нов бос начело на фамилия Бонано през 1974 година – Филип Растели. Последният се оказал затворник и трябвало да упражнява властта си от затвора. Същата 1974 година, вече 63 годишен пенсионер, Кармайн Галанте излязъл условно за добро поведение. Първият му ход бил да взриви мавзолея на Франк Костело – нищо лично, просто показвал на всички намеренията си да оглави фамилия Бонано. Растели постепенно започнал да губи властта си, защото Галанте възстановил цялата си операция по внос на наркотици, което вляло куп пари във фамилията, а с тях везната се наклонила в негова полза.

Фамилия Бонано се превърнала в огромен вносител на хероин. Кармайн Галанте тествал стоката със собствен „научен“ метод – теста с негъра. Гангстерите отвличали случаен чернокож наркоман и му давали свръхдоза. След това наблюдавали за колко време жертвата ще умре и по това определяли чистотата на хероина. Доста често „опитните животни“ били няколко и Кармайн Галанте лично наблюдавал тестовете. Психопат и луд дядка, той всявал страх дори и в най-коравите гангстери.

Приходите от наркотици станали колосални и печалбите отново събудили завистта на старите противници на фамилия Бонано. Ала амбициите на Галанте били безгранични. Той искал да унищожи хегемонията на фамилия Гамбино и същевременно с никого да не дели огромните си доходи. Старият Кармайн си наел нови телохранители от Сицилия, които били убийци легендарни със своята безмилостност и лоялност. Американските гангстери ги наричали „зипове“ (zips) и двама от тях стояли неразделно до лудия старец.  Чезаре Бонавентре и Балдо Амато били бодигардове, които можели да откажат и най-смелия ентусиаст убиец.

Смъртта на лудия старец

Филип Растели разбирал, че постепенно щял да загуби целия контрол над фамилия Бонано. Само малцина лоялисти, като Джоузеф „Големия Джо“ Масино и Доминик „Сони Блек“ Наполитано. оставали верни на него. Опитният гангстер осъзнал, че е настъпило време за действие. Растели се договорил с помощта на Масино с другите фамилии и най-вече с фамилията Гамбино. През 1979 година тя била оглавявана от Пол Кастелано, но уличните ú дела се контролирали от Аниело Делакроче. Последният координирал атаката срещу лудия старец.

Джийн Готи, Големият Джо Масино

Джийн Готи и Големият Джо Масино

На 12 юли Кармайн Галанте отишъл да обядва в любимия си ресторант на „Джо и Мери“ намиращ се на „Никъбокъ авеню“ (Knickerbocker avenue, Бруклин). В градината отзад той приседнал с приятели да похапне, а двамата му зипове излезли за малко…

Тъкмо запалил емблематичната си пура и през вратата нахлули трима стрелци с качулки. Стрелбата била хаотична и заедно с Галанте паднали убити и тримата невинни в компанията му. Стрелците избягали, а зиповете изчезнали безследно. Убийството на Кармайн Галанте се превърнало в едно от най-емблематичните покушения свързани с Коза Ностра.

убийството на Кармайн Галанте

Легендарната снимка от убийството на

Чезаре Бонавентре и Балдо Амато се предали на полицията няколко дена по-късно и макар срещу тях да нямало доказателства, безспорно било, че те са замесени по някакъв начин в убийството. Единствените доказателства били видеозаписите на заместник боса на Карло Гамбино (и на Пол Кастелано по това време) – Аниело Делакроче и срещата му с лоялистката фракция на Растели от фамилия Бонано. Единственият осъден за убийството на Кармайн Галанте станал Антъни Инделикато. Смята се, че другите двама стрелци са били Доминик Тринчера и Доминик Сони Блек Наполитано.

Погребението на Кармайн „Пурата“ Галанте не било посетено от нито един гангстер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!