post

Карлос Марсело – Малкият човек

Карлос Марсело (Марчело, Calogero Minacori, Carlos Marcello) е роден в Тунис на 06.02.1910 година докато неговите сицилиански родители се опитвали незаконно да влязат в САЩ. При пристигането си в Америка на следващата година, те се заселили в предградията на Ню Орлиънс (Луизиана).

Още като хлапе Карлос Марсело си набавял джобните като дребен крадец, а когато израстнал юноша оглавил банда за въоръжени грабежи. Скоро бил заловен и осъден на 9 години затвор, но бил пуснат на свобода само след пет.

Карлос Марсело

Карлос Марсело – „Малкият човек“ – големият бос на Ню Орлиънс

Постепенно младият гангстер започнал да се усъвършенства в престъпния занаят. Карлос Марсело се научил да раздава подкупи на местните политици и полицаи и завъртял търговия с марихуана. За да върви бизнесът му безупречно, той плащал на боса на местната мафия Силвестро „Сам Силвър Долар“ Корола процент от печалбите си. На 26 години редприемчивият младеж бил приет в престъпната фамилия на Корола.

Престъпното израстване на Карлос Марсело

Скоро с Карлос Марсело се свързал самият Франк Костело от Ню Йорк, който ръководел голям бизнес с незаконни ротативки. Премиер-министърът на подземния свят бил подложен на натиск от кмета на Голямата ябълка – Фиорело Лагуардия и градските власти, да махне греховните машинки от Ню Йорк. Костело търсел решение за проблема си.

Карлос Марсело предложил ротативките да се преместят на територията на Луизиана и в частност в Ню Орлиънс. През 1938 година Малкият човек, както го наричали другите гангстери, бил заловен с огромна пратка марихуана. Макар да получил дълга и тежка присъда, Карлос Марсело се възползвал от връзките си и излязъл на свобода само след 10 месеца.

Втората световна война донесла нови възможности за находчивия гангстер. Той отворил множество ресторанти и барове, в това число и транспортна фирма с камиони. През 1944 година Франк Костело и Майер Лански отново се свързали с Малкия човек, за да отворят заедно полулегално казино в Джеферсън. Операцията била ръководена от Карлос Марсело и се оказала бизнес предприятие с блестящ успех.

Малкият човек – новият бос на Ню Орлиънс

През 1947 година Корола трябвало да бъде депортиран, а за глава на престъпната фамилия се търсел нов бос. Въпреки че синът на Корола се кандидатирал за позицията, капитаните във фамилията и Комисията подкрепили Карлос Марсело да оглави организацията.

През същата година в Далас се преместил да живее неизвестният тогава Джак Руби, който по това време бил относително почтен гражданин от еврейски произход. Той започнал да работи за барове и стриптийз клубове, които оперирали под шапката на Малкия човек и постепенно се трансформирал в дребен гангстер. Но защо става дума тук за този незначителен на пръв поглед престъпник, ще стане ясно по-сетне.

Джак Руби

Джак Руби – полицейска снимка

В началото на 50-те години Карлос Марсело попаднал в полезрението на сенатор Естес Кафаувър и оглавяваната от него разследваща сенатска комисия. Малкият човек бил привикан да свидетелства, но той се позовал 5-та поправка и отказал дори да каже името си.

Заради мълчанието си Марсело бил осъден за обида, но върховният съд отменил наказанието, тъй като то било противоконституционно. Въпреки това властите се опитвали упорито да го екстрадират от САЩ на основание, че бил нелегален имигрант. Осем години по-късно Карлос Марсело бил призован отново, този път пред комисията Маклелaн. Тан той запознал с най-големия си враг – Робърт Кенеди и неговия брат Джон Кенеди. Въпреки всичко, опитният гангстер отново не казал и дума за  дейността си в Коза ностра.

Комисията Маклелан

Комисията Маклелан – братята Кенеди като екип; автор на изобр.:Douglas Jones for LOOK Magazine

Възходът на една политическа династия

Братята Кенеди произхождали от семейство на ирландски гангстери, което през Сухия режим забогатяло неимоверно с контрабанда на алкохол. Фамилията Кенеди запазили връзките си с подземния свят, но потърсили нови възможности, изчиствайки имиджа си и придавайки си почтен вид. Амбициите им стигнали чак до голямата политика. През 1961 година Джон Кенеди бил избран за президент на САЩ след оспорвано гласуване.

Изборите били спечелени на косъм заради подкрепата на мафията и старите контакти на семейството. Гангстерите в цялата страна били щастливи, че вече притежават връзки в Овалния кабинет. Но братята Кенеди имали различни планове. Президентът назначил по-малкия си брат за главен прокурор на САЩ, а Робърт Кенеди (Боби) се нахвърлил с пълни сили върху мафията.

Карлос Марсело

Карлос Марсело в ръцете на Закона

Походът на ирландеца

Една от главните цели на Боби Кенеди оставала да депортира нелегалния имигрант Карлос Марсело. Битката с властите продължавала повече от 10 години. Малкият човек заедно с опитния си адвокат Джак Васерман все съумявал да отложи депортацията.

Нервите на главния прокурор не издържали и той заповядал на агентите на ФБР да отвлекат Карлос Марсело в гангстерски стил и да го оставят в джунглите на Гватемала да умре от глад, жажда или изяден от зверовете. Но Малкият човек бил корав и решен да оцелее. С дни се лутал из дивата пустош докато най-сетне се добрал до населено място. Скоро след здравословното си възстановяване Карлос Марсело се завърнал отново нелегално в САЩ. Но на връщане носел със себе си и огромен товар от омраза към фамилията Кенеди.

Друг голям национален престъпен бос, който споделял същите чуства към управляващите бил Санто Трафиканте (младши) от Флорида. Двамата с Карлос Марсело имали общи бизнес интереси и общи приятели в лицето на Майер Лански и Джими Хофа. Последният оглавявал най-големият синдикат на превозвачите с камиони – Тиймстърите, но същевременно с това бил замесен и в мръсните сделки на мафията. Джими Хофа и Санто Трафиканте също поемали тежки удари от атаките на главния прокурор.

Джеймс Ридъл Хофа (Джими)

Низ от случайни събития или конспирация?

Обратно в Ню Орлиънс започнало ново съдебно преследване относно документите и фирмите на Карлос Марсело. На 22 ноември през 1963 година Малкият човек трябвало да присъства в съда за поредното си дело и отново бил оправдан. Но племенникът на един от неговите гангстери нямало да има този късмет…

На същата дата в Далас, Лий Харви Осуалд застрелял президента на САЩ – Джон Ф. Кенеди (JFK). Осуалд бил бързо открит и задържан. Докато цялата нация скърбяла, трима души празнували гибелта на JFK – Карлос Марсело, Санто Трафиканте и Джими Хофа.

Синдикалният лидер на Тиймстърите публично се разкрещял на един от служителите си и дори го уволнил, защото служителят си бил позволил да свали знамето на федерацията на половина в знак на траур. След това Хофа сам отишъл и го издигнал да се вее високо на пилона, като акт на триумф над убития Кенеди.

Джак Руби, Лий Харви Осуалд

Джак Руби застрелва Лий Харви Осуалд

Два дни след убийството на Джон Кенеди, убиецът Лий Харви Осуалд трябвало да бъде транспортиран до общинския арест. Измежду насъбралата се любопитна тълпа изкочил мъж на средна възраст и прострелял смъртоносно Осуалд. Стрелецът бил Джак Руби – дребен гангстер, израстнал до сутеньор и собственик на „Carousel Club“. По невероятно стечение на обстоятелствата той също бил свързан с Марсело.

Убийството на JFK се разследвало от комисията Уорън. Заключението било, че мафията нямала пръст в покушението. Според комисията, Осуалд и Руби били само отчасти свързани с организираната престъпност. И в крайна сметка било прието, че двамата убийци действали водени единствено от своите умопомрачителни и несвързани мотиви…

Карлос Марсело – гангстер без срам

Натискът оказван от Боби Кенеди се отслабил, но Карлос Марсело вместо да си отдъхне бил уличен в подкуп на съдебен заседател. Ала отново било невъзможно да се докаже, че рушветът е дошъл от него.

През 1965 година в Ню Йорк, Малкият човек бил арестуван редом със Санто Трафиканте в ресторант, по време на работна среща. Гангстерите си платили гаранциите и се върнали в ресторанта да си довършат срещата. Но Карлос Марсело вече не можел да отрича връзките си с мафията.

 Карлос Марсело, Санто Трафиканте

адвокат 1. Джак Васерман и 2. Карлос Марсело до 3. Санто Трафиканте и адвокат 4. Франк Рагано

След поредица от съдебни сблъсъци, босът на Ню Орлиънс продължил да управлява империята си. През 1968 година на 5 юни Карлос Марсело имал нов повод за празнуване. Сенатор Робърт Кенеди паднал мъртъв при покушение по време на предизборната си кампания за президент. През 1978-79 година Конгресът на САЩ назначил нова комисия за преразглеждане покушенията над JFK и Мартин Лутър Кинг. Малкият човек отново бил призован да свидетелства – безрезултатно!

Падението на Карлос Марсело дошло едва след продължителна операция на ФБР, по времето на която, той бил уличен в престъпна конспирация и даване на подкуп. Осъден и затворен зад решетките, старият бос започнал да губи здравето си.

С времето старческата деменция напреднала и нощем съкилийниците му често го чували да си говори сам. В бълнуванията си обяснявал как възнамерява да убие Джон Кенеди в Далас. През 1989 година присъдата му била отменена на базата на юридически подробности.

С почти изгубен разсъдък и изнемощяло тяло, Карлос Марсело доживял до 02.03.1993 година. Колкото до участието му в убийството на Кенеди, със сигурност може да се твърди, че АКО е имало конспирация, то той е бил един от многото съучастници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Leave the field below empty!