post

Как се прави бойна прашка – прашката на Давид

Използваната в Античността бойна прашка се различава от съвременната по устройството си и начина си на действие. Модерните прашки интегрират в инженерния си дизайн синтетични ластици и техните еластични свойства, за да складират потенциална енергия, която после се трансформира от силата на еластичност в кинетична енергия на снаряда. Древните бойни прашки са изградени от нееластични материали и разчитат изцяло на центробежната сила за изстрелването на снарядите им, които най-често са камъни.

балеарски прашкар

балеарски прашкар

Смята се, че прашката е изобретена още в началото на Новокаменната ера и бързо става популярна. Тя не е много точно стрелково оръжие дори сравнена с примитивен дървен лък. На практика се овладява с доста тренировки, но пък има няколко невероятни предимства.

Първо – нейната изработка е изключтелно евтина. Второ – прашката е много компактна, лека и лесна за пренос. Трето – снарядите за нея могат да се намерят почти навсякъде, независимо дали прашкарят ги търси на сушата или във водата.

В древни времена прашките придобили толкова широка употреба, че цели армейски отряди ги използвали в битките си по античните бойни полета. Най-известни станали балеарските и родоските прашкари, които можели да отблъснат всяка лека пехота с уменията си да стрелят организирано.

Названието бойна прашка произлиза точно от този факт, че с нея са се водили войни в миналото и са били убивани хора. Благодарение на Библията и до днес е известна легендата за Давид, който успял да повали великана Голиат с това непретенциозно, но опасно древно метателно оръжие.

Как се прави бойна прашка

Днес да се направи бойна прашка е по-лесно от всякога заради наличието на синтетични материали. Тя може да се изплете изцяло от връв или да се сглоби от две тънки въжета и парче щавена кожа (мешин).

Да се изработи моделът на долното изображение са използвани парчета от въже за простир дълги приблизително по 50 см. За леглото на снаряда е употребено правоъгълно парче от стар автомобилен колан с дължина около 10 см. То е пробито от двете си страни (виж долната схема) с по две срещулежащи дупки (общо 4). Те са симетрично разположени спрямо централните оси на правоъгълника.

прашката на Давид

съвременен вариант на бойна прашка, подобна на тази на Давид от Библията; малкото изображение е леглото на камъка, наподобяваща викингски кораб гледан отгоре

Двете въжета са прекарани през дупките отвътре навън. След пристягането и завързването им, ъглите на леглото се събират вътрешно по надлъжната ос. По този начин то придобива форма подобна на викингска лодка. Когато при завъртане на прашката, лодката се прегъне по напречната си ос, камъкът се оказва обгърнат и не може да изпадне самоволно. Краищата на самите въжета се оформят както следва: на едното се прави примка за безименния пръст, а на другото се навързва дебел възел за захващане от палеца и показалеца.

бойна прашка

разчертана схема за леглото на камъка – на малкото изображение по-горе се вижда как изглежда в завършен вид

Стрелба с прашката

Техниките за стреляне с бойна прашка са различни, но накрая изстрелът се осъществява по един и същи начин. При изстрелването възелът се пуска в посоката на хвърляне, леглото на снаряда се разгъва и камъкът излита към целта. Примката остава закачена към безименния пръст на ръката. Следва презареждане. Тук ще приложим демонстрационно видео от Youtube на един „съвременен Давид“ със завидни умения:

Неопитен прашкар е добре изпървом да потренира на място, което е далеч от хора, сгради и други ценни неща. Това е препоръчително, защото в началото насочването на снаряда е доста трудна задача. Тренировките вкъщи да стават само с хартиени топки. Прашката не трябва да попада без надзор в ръцете на деца, защото е смъртоносно оръжие. Началната скорост на изстрелваните камъни достига до 40 m/s (144 km/час) и те нанасят страшни поражения на всичко, което ударят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!