post

Как да купя криптовалута от борса за криптовалути?

Как да се сдобия или как да купя криптовалута? – това е първият въпрос, който си задава всеки ентусиазиран новак в света на криптовалутите. Той най-често има два отговора.

Някои видове криптомонети (койни)  могат да се получават чрез копаене с помощта на миньорско оборудване – така наречените сонди (riggs). Този метод крие обаче два съществени недостатъка.

Първият е, че сондите са много скъпи компютри и не винаги могат да се изплатят след покупката си. Вторият е, че много от криптовалутите са предварително изкопани и не могат да се придобият по този начин. При тези обстоятелства остава единствено възможността койните да бъдат закупени. Но как се купува криптовалута?

Портфейл

Първото условие за купуване на биткойн и други алтернативни монети е потребителят да притежава портфейл. Портфейлите могат да бъдат онлайн сайтове, инсталационни софтуерни продукти за компютър или мобилно устройство, както и хардуерни устройства подобни на флаш-памет. Първите два вида са безплатни, а третият вид струват 50-100$, а понякога и повече.

За начинаещи криптоманиаци, най-добър вариант са софтуерните портфейли за компютър или за мобилно устройство. Но всеки е длъжен сам да направи своя избор за портфейл, защото от това зависи сигурността на паричните средства на притрежителя.

Съществуват и така наречените мултивалутни порфейли, които поддържат не само един вид криптовалута, а няколко десетки вида. Притежателят на порфейла може да си купи биткойн, да си купи етер, да си купи лайткойн и да ги съхранява всичките на едно място. Примери за такива портфейли са Exodus и Jaxx, които освен всичко друго осигуряват поддръжка за потребителите си при възникване на проблем.

Частен ключ и публичен адрес

Следващата стъпка след инсталирането (обикновено то не отнема повече от 10 минути) е потребителят да се запознае с портфейла си. Най-важното, което трябва да се знае е, че на всяка криптовалута съответства поне една двойка ключове – частен ключ и публичен адрес. Те в много отношения наподобяват двойката парола и e-mail. Подобно на тях, ако потребителят желае да получава криптовалута, той трябва да предостави на изпращача публичния си адрес, който обикновено много прилича на този:

DSqqPwd8mM28hdPPobnBEsuQMYN5fgw6pi

Изложеният адрес в горния пример е за криптовалутата доджкойн. Той е истински, действащ и неговото публикуване не е проблем, защото функцията му е да бъде показван. Обикновено публичният адрес се вижда на страницата от портфейла, на която се получават монетите.

От друга страна, частният ключ никога НЕ трябва да се показва или предоставя на никого, освен на притежателя на портфейла. В случай, че някой наруши това правило, много скоро след това той ще остане без койните си. Частният ключ наподобява парола към банкова сметка и всеки, който го притежава, ще има и достъп до самата сметка.

След инсталирането и запознаването с портфейла, идва ред за купуване на криптовалути от криптоборса.

Как да купя криптовалута?

покупка и продажба на биткойн

покупка и продажба на биткойн

Как да купя биткойн, как да купя етер или просто как да купя криптовалута, са все въпроси, които могат да имат много лесен отговор. Обикновенно за покупка на криптовалути се процедира като при чейнджбюро, но операциите са частично или изцяло онлайн.

В различните страни, търговията с биткойн и алтернативни койни е различно регламентирана. Затова купуването и продажбата на криптовалути от международни борси, в някои случаи може да се окаже същинско главоболие. Например една от най-големите борси в САЩ изисква легитимация на купувача, следва проверка и одобряването му, плащането е с кредитна карта или банкова сметка и когато сделката се осъществи по банков път, купувачът трябва да чака цяла седмица преди да си получи койните. Това е ужасно много време в света на криптовалутитите.

Но винаги има и по-лесен начин. В България съществуват немалко сайтове, които предлагат на желаещите да си закупят криптомонети срещу български левове. Тъй като ние от abritvs.com, досега сме ползвали услугите само на един от тях, в тази образователна публикация ще опишем нагледно как се купува криптовалута от cryptobank.bg

Покупка на криптовалути

Cryptobank.bg е сайт, опериращ като дилър по обмен на криптовалути в български лева за българските потребители. Покупко-продажбата на койни от уебсайта става по четири основни начина, за които обаче се попълва една и съща опростена форма.

Първата стъпка при покупка е, от менюто с различни криптовалути на сайта да се избере желаната криптомонета. След това се натиска хипервръзката купи.

как да купя криптовалута

менюто с видовете криптовалути на сайта

Пред потребителя се отваря страница, която съдържа формата за поръчки показана по-долу. В нея първото поле е за количеството койни, които купувачът желае да закупи. Забележете, че за всеки вид криптовалута, собствениците на сайта, като мярка за сигурност, са поставили условия за минимално и максимално допустимо количество:

Минималното количество биткойни което може да купи един човек  за ден е 0.01 BTC a максималното 0.50 BTC, за етери мин. 0.10 ETH макс. 5.00 ETH, за лайткойни мин. 0.25 LTC макс 25.00 LTC, за Биткойн кеш мин. 0.10 BCH макс. 3.00 BCH, за ДАШ мин 0.50 DASH макс 5.00 DASH, за Догкойн мин. 10000 DOGE макс. 200000 DOGE.

След като се заяви желаното количество дигитални монети, калкулаторът изчислява колко ще струват те на потребителя в левове.

примерно попълване на формата за купуване на криптовалути (в конкретния пример за доджкойн)

примерно попълване на формата за купуване на криптовалути (конкретно за доджкойн DOGE)

Във второто поле на формата се попълва публичният адрес на съответната валута от портфейла на потребителя (купувача). Това обикновено става с функцията copy-paste. Неговото точно изписване е изключително важно, за да не се изгубят безвъзвратно парите при превода. След като се въведе, желателно е потребителят да свери попълнения адрес с този в портфейла си или поне първите и последните три символа. В полето НЕ трябва да се въвеждат публичните адреси на други валути.

Личните данни

Името, телефонният номер и най-вече e-mail адресът са важни данни в случай на нужда от идентификация или комуникация между служителите на криптобанката и купувача. Пощенската кутия има допълнителна функция, защото на нея се получават данните за поръчката и текущото ѝ състояние.

Поради изброените причини, точността на e-mail адреса е от особена важност. При една от нашите поръчки бяхме допуснали грешка при неговото изписване и това попречи за получаване на койните, въпреки че бяха платени. Служителите от cryptobank.bg не можеха да потвърдят дали платецът и получателят са едно и също лице. Благодарение на своевременното съдействие от подръжката на сайта обаче, проблемът беше решен за 10-15 минути. За да не възникват на първо място подобни грешки, посочените данни трябва да са коректно въведени.

Метод за плащане

Четири са методите за плащане, които предлага криптобанката: С банков превод, през Easy Pay, с E-pay или от банкомат. Последните два начина на разплащане не сме ги ползвали, затова не можем да посочим предимствата и недостатъците им.

Банковият превод предоставя някои удобства ако потребителят има банкова сметка и онлайн банкиране. Без да се налага да напуска уюта на собствения си дом, криптоманиакът може да преведе сумата директно по сметката на криптобанката и след това да си получи койните в дигиталния си портфейл. Проблемът на този вид плащане е, че банките забавят превода до 24 часа. Това може да има неприятни последици, в случай, че през това време цената на валутата се качи в световен мащаб.

От криптобанката ще са принудени да преизчислят покупката по новата цена, която е актуална в момента на пристигане на плащането. Това от своя страна може да намали количеството на закупените криптомонети от купувача. Плащането през Easy Pay е значително по-бързо и в рамките на час потребителят има възможност да си получи койните. Недостатък е, че купувачът трябва да отиде на каса и да внесе сумата по получения десетцифрен код на заявката си.

Всички плащания са свързани с малки такси, като подробности за тях могат да бъдат видяни на страницата  начини за плащане.

Продажба и търговия с криптовалута

Ако след време, притежателят на криптовалута реши да продаде дигиталните си монети, процедурата по продажбата им е много сходна с тази по покупката им. Достатъчно е да се попълни съответната форма, койните да се преведат  на публичен адрес предоставен от cryptobank.bg и скоро след това продавачът получава левовете си по посочения от него начин. Важно е да се отбележи, че всички такси по покупката и продажбата на криптовалути са за сметка на клиента.

Закупените от криптобанката дигитални монети могат да бъдат заменяни за други койни, но в обменно бюро само за криптовалути или да бъдат търгувани на международни борси. На обмена и борсовата търговия ще посветим друга публикация. А колкото до тази се надяваме, че сме дали отговор на въпроса как да купя криптовалута?

Сходни Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *