Интересен документ от последните дни на Васил Левски

Долният текст е публикуван за първи път в книгата на д-р В. Берон „Археологически и исторически изследвания“ стр. 270, 1886г. Текстът е съпроводен със следната обяснителна бележка:

– Тези думи Левски е изрекъл на 27 януари 1873 година в тъмницата в София, сутринта в 10 часа и 30 минути по турски (това е 4 и 30 сутринта по европейския стандарт), на разсъмване пред трима души и когато ги е изрекъл е плакал. Те биле написани на бял лист без подпис и предадени на Берона от Марин Станчов, от Лясковец, другар на Левски.

Ето текста написан на листа, предавам го възможно най-близко до оригиналния правопис:

Ах Българио, Българио! защо си толкози заспала! Събуди се, събуди от дълбокия сън! Стига вече, 5 века близо! Аз сиромаха, уловен от ловчанец предател, в село Къкрена на хана на края, уловен от 20 души заптиета и няколко души български изроди. С мене си имах двама братя верни мои другари решителни и тий мене не оставиха. От потираджиите лесно щехме да се избавим, защото беше късно. През ноща като ги прегазих и едного ударих, те хвърлиха от 20 пушки на горе изведнъж на мене; раних се от едната пушка на лявото ухо. От там ни закараха при каймакама в Лович, и от там без забава в Търново ни испратиха при пашата, а той след един час ни върна от Търново за София и ни испрати до там с 20 души заптиета. Ах!! помислих аз на умът си; страшно да извикам, като лев на Балкана: “ Елате, мои мили братя Българи, решителни юнаци! мене отървете от 20 заптии! По пътя няма никой и аз бях все в надежда . . . Събуждайте се, събуждайте! И на оръжие ставайте! Сега е време за революция . . . Турска сила вече пада. На мойто място има друг, но не се е явил още. Никой от Вас да се нераспуща, работа вършете, не се плашете!!… Аз, вече отивам, Богу дух ще предам“ . . .

В последствие текста е препубликуван в книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски живот, дела, извори.“ стр. 269 документ N169, 1929 година под заглавие „Оплакване на Левски“ със следната забележка от Страшимиров:

„Този документ трябва да се гледа като плод на народната фантазия, и ний като такъв го поместяме тук. Има цена като най-пресен източник за народното съчувствие към катастрофата с един любим национален герой и при това не е лишен и от някои ценни и фактически указания. Може да предположим, че е творчество на близко познаващо Левски лице, което изглежда, че е могло да подражава до известна степен мисълта и начина на израза у Левски“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!