post

Залавянето на Васил Левски в Къкринското ханче

Залавянето на Васил Левски в Къкринското ханче, не е резултат от нелепа случайност. То е последствие от множество издайничества, упорство от страна на турските власти и в крайна сметка, резултат на най-голямото предателство от всички – това на поп Кръстьо. Той е човекът, който предположил и посочил – къде и кога най-вероятно може да бъде открит Апостола на Свободата. А събитията през онзи съдбовен декемврийски ден са произтекли както следва:

На път към Къкринското ханче

На 26 декември 1972 година, Васил Левски придружен от Никола Цвятков, напуснал Ловеч. Спътникът на Апостола тръгнал сам възседнал коня си, в чиито самар била зашита архивата на комитета. Левски облечен в стари турски дрехи и фес на главата вървял пеша и след около няколко километра застигнал Цвятков.

В местността „Пази мост“ двамата се озовали неприятно изненадани от две заптиета на коне. Стражарите започнали да задават въпроси, имащи за цел да научат кои са спътниците и накъде пътуват Левски и Никола. Цвятков обяснил, че отива за бакър в Търново. Версията на Апостола била, че се е запътил да види колко боклук са му докарали на лозето и подире се отправил в посока лозята. Известно време Левски вървял в това направление, но после се завърнал към началния маршрут като застигнал отново Никола. Двамата се разменили, и Апостола яхнал коня, а спътникът му се спешил.

В Къкрина ханчето било комитетско и се стопанисвало от Христо Цонев Латинеца. Той бил член на комитета и единствен знаел, кои щели да му бъдат гостите същата вечер. За разлика от него, Никола Цвятков до последно не е бил уведомен от Левски къде отиват и едва след „Пази мост“ научил коя е целта им.

Въпреки пазената тайна, залавянето на Васил Левски в Къкрина не било случаен инцитент. Един от високопоставените членове на комитета – поп Кръстю се досетил, че Къкринското ханче е единственото място, където Апостолът можел да отседне и да се подслони през студената декемврийска нощ. Подложен на натиск от властите, той издал на турската полиция най-вероятното местонахождение на Апостола.

Тайната вечеря

Двамата спътници пристигнали в Къкрина по мръкнало. Ханът бил пълен с хора, които се отличавали с приповдигнатото си настроение. Васил Левски и Никола Цвятков се опитали да минат незабелязано в шумотевицата, но един от селяните започнал да любопитства.

Христо Латинецът замазал положението като казал, че непознатия е Христо Иванов Крачулът. За негово нещастие, последният бил кръстник на любопитния селянин и той отишъл в одаята на Дякона, за да го поздрави. Левски обаче познавал въпросния Христо Иванов и успял отново да замаже работата, като се съгласил, че много се е променил през годините.

След като всички селяни си заминали по къщята, Къкринското ханче опустяло и тримата седнали да вечерят и да се разговорят. Малко след девет вечерта уморените бунтовници си легнали да спят. Никола сънувал кошмар и не много преди полунощ се събудил. Той започнал да мисли, че нощта е превалила и е станало време да тръгват. В заблудата си събудил Левски и Латинеца. Апостолът погледнал часовника си и установил, че едва минава полунощ и се завърнали в постелите си. Но Цвятков не могъл да заспи и отишал да яде с намерението да не си ляга до заминаването.

Залавянето на Васил Левски в Къкринското ханче

Залавянето на Васил Левски в Къкринското ханче; худ. Никола Кожухаров

Залавянето на Васил Левски в Къкринското ханче

Към два през нощта на 27 декември, Николчо отново събудил спътниците си. Този път всички започнали да се подготвят за пътуването. Христо Латинецът отишъл да уведоми роднините си, че ще отсъства, а Левски излязъл по нужда през задната вратичка на Къкринското ханче.

Тъкмо се завърнал, като все още се загащвал и пристягал, на входната врата прозвучали тежки удари. Николчо помислил, че Христо се прибира, но ударите зачестили и се чул вик: „Ач капую бе ханджи!“ Никола разпознал гласа на заптието от „Пази мост“ и видял потерята. Той веднага притичал при Левски, за да му съобщи, че са заградени от много заптии. Сега Апостолът трябвало да бяга, но това не е било необичайно за него.

Васил Левски за миг взел от стената револвера на Христо Латинеца и излетял през задната вратичка на Къкринското ханче. Там прекосил двора, но за да не вдигне шум отваряйки северната портичка на хана, Дяконът се засилил да прескочи плета. Заптиетата, които пазели противоположната порта го забелязали и стреляли по него. Един от куршумите засегнал лявото ухо на Апостола, но за негово нещастие в този момент, набързо пристегнатите му гащи се закачили за плета и той паднал по лице от външната страна на оградата.

Там в засада го очаквали трима стражари, които му се нахвърлили почти едновременно. Левски за малко успял да ги отблъсне, като дори ранил единия в ръката, но другарите им бързо пристигнали. След неравен сблъсък, най-накрая Апостолът на Свободата паднал заловен в ръцете на турските власти. Малко по-късно били пленени и Никола Цвятков и Христо Цонев Латинеца. В нарочно докарана за целта кола, Дяконът бил окован и заедно със своите съратници, под ескорт бил отведен в Ловеч.

Съвременни изводи

Залавянето на Васил Левски в Къкринското ханче е преднамерена и добре планирана операция на турската полиция. Заптиетата са били напълно наясно за това, кой и колко опасен комита е трябвало да хванат. Потерята и времето на атаката, подходът към сградата и обграждането, а също и специалната кола за затворника, не са резултат на случайни събития. Широко тиражираната модерна версия, лансирана от уважавания и вече покоен български писател Николай Хайтов, че всичко е стечение на обстоятелствата е меко казано неточна.

Още по-далеч от истината са конспиративни констатации като тези, изложени във филма „Черната легенда“. Нещо повече, те представляват откровена манипулация и чист опит да се капитализира от евтини сензации свързани с паметта на Апостола на Свободата. Макар и неприятен факт е, че залавянето на Васил Левски в Къкринското ханче е резултат от множество предателства. Те са извършени от близки до него съратници, но най-вече от един поп… „поп Кръстьо от Лович“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!