post

Етериум, етер, умни договори и доказателство за залог

Етериум (ethereum) е дигитална платформа с отворен код на базата на блокверижната технология, предназначена за децентрализирани приложения. Съществено се различава от Биткойн блокверигите по това, че може да съдържа така наречените умни договори (smart contracts). Етериум има своя собствена дигитална криптовалута наречена етер (ether).

Проект Етериум

Идеята за Етериум за първи път хрумва на Виталик Бутерин през 2013 година. На следващата 2014-та през месец август е създадена фондацията Етериум с главна щабквартира в Швейцария. Като организация с идеална цел, тя изгражда платформата на Етериум, която използва блокверигите подобно на биткойн. Специално за целта е създаден програмен език наречен Solidity, който до голяма степен прилича на Javascript.

Виталик Бутерин

Виталик Бутерин

Всеки блок от блокверигата на Етериум може да съдържа малка програмка наречена умен договор. Идеята за умните договори идва първо на Ник Сабо през 1997 година. Тогава той достига до извода, че за сключване на договор може да се използва публично разпределен регистър защитен с криптографски методи. Етериум прави възможно осъществяването на тази идея, като позволява чрез Solidity да се програмира умен договор във всеки блок от блокверигата.

Умен договор

Умните договори не са много по-различни от обикновените договори, но имат три съществени разлики. Когато се сключи умен договор не е необходима трета страна посредник, адвокат или нотариус. Информацията се запазва в публичния регистър на блокверигата и може да бъде видяна от всеки.

Умните договори са неотменими и едната страна по договора не може да се възползва от другата без да си е изпълнила ангажимента, т.е. не е възможно да има едностранна промяна на договореностите. Ако договорът е изпълнен парите автоматично преминават в сметката на контрактора (контрагента). Ако договорът не се изпълни, парите се връщат в сметките на поръчителя.

Умният договор е разпределен в публичния регистър и е защитен криптографски от технологията на блокверигата. Нито една от двете страни не може да принуди средствата да бъдат отпуснати без да има потвърждение, че са или не са изпълнени зададените условия. Опитите за фалшифициране на умните договори са почти невъзможни.

Етер

Етериум

Етериум

Етер е криптовалута подобна на биткойн, която обаче използва мрежата на Етериум. Ако се сравни с традиционните фиатни пари като долар, лев и евро тя също няма реална себестойност. Цената на етера се определя от популярността на платформата и от готовността на потребителите да я използват, т.е. от търсенето и предлагането.

Допълнително върху ценовите флуктуации влияе и търговията с етери на международните борси. На практика всички големи световни криптовалутни тържища участват в ценообразуването. Там дори начинаещите търговци с някой и друг етер, когато станат твърде многобройни, могат да влияят значително на иначе непредсказуемите ценови скокове.

Етерите подобно на биткойн се съхраняват образно казано в дигитални портфейли, които могат да бъдат купени под формата на хардуер или да бъдат инсталирани като безплатни приложения на компютъра или телефона. Съществува и алтернативната опция за онлайн портфейли, която обаче крие значителен риск криптовалутите неочаквано и незаконно да си сменят собственика.

Появата на множество нови криптовалути след биткойн създаде и предпоставка за употребата на мултивалутни портфейли. В момента съществуват безплатни качествени разработки, в които етери могат да се съхраняват заедно с биткойн, лайткойн, доджкойн и прочие криптовалути.

Защитеност, хакове и копаене на монети

Въпреки че блокверигата предлага невероятно добра защита на средствата, през 2016-та срещу Етериум платформата са осъществени няколко сериозни хакерски интервенции използвайки слабост в системата. За да не могат хакерите да се възползват от заграбеното, общността решава „да върне времето назад“ до момента на хакерската атака и да промени реалността. Осъществен е хардфорк, повечето средства са възстановени, но се оказва, че идеята за неизменимост на регистъра е опорочена.

Това е в разрез с вижданията на мнозина в общността, които продължават да поддържат оригиналната платформа. Тяхното виждане е, че „кодът е закон“ и времето не може да се връща по подобен начин назад, защото се създава опасен прецедент. В резултат на това се ражда Етериум класик със своя отделна и самостоятелна криптовалута.

Монетите и на двете криптовалути сe копаят (mining) по подобен начин на биткойна, с помощта на специални компютри наречени сонди (rigg). Миньорите/копачите в Етериум платформата трябва да осигурят не само изкопаването на криптомонетите етер, но и изпълнението на умните договори. За тази си роля в екосистемата те получават възнаграждение изчислено в етери. Всеки, който използва мрежата на Етериум за трансфери или обмяна на криптовалути, заплаща миньорска такса, която също отива за онези, които поддържат инфраструктурата с миньорското си оборудване.

Алтернативни монети

алтернативни монети

Много от алтернативните монети са рискови инвестиции без бъдеще, а има такива като bitconnect, които са откровени измами и понзи схеми за кражба на пари

Множеството от монетите, които имитират първата криптовалута се наричат алтернативни монети (alt coins). В реалност някои криптовалути като етера, могат да се отделят от това неприемливо генерализиране. Но съществуват хиляди други, които без проблем влизат в категорията и често си спечелват презрителното название „кирташките койни„.

Голяма част от по-сериозните из между тях получават статус на жетони и използват платформата на Етериум. Затова миньорските такси в едната посока се изчисляват и заплащат в етери. Някои от алтернативните монети крият в себе си потенциал, но повечето са създадени просто да приберат парите на наивните инвеститори.

Доказателство за залог

В публикацията за биткойн обяснихме какво представлява Доказателството за работа. В началото на своето създаване, Етериум ползва този метод за потвърждаване на новите блокове и транзакциите. За съжаление подходът е много енергоемък, затова като негова алтернатива се появява идеята за Доказателството за залог.

Доказателството за залог не използва миньори и миньорско оборудване, а валидатори. Валидаторът е участник, който е готов да заложи количество натрупани монети за решаването и валидирането на блок от блокверигата. Обикновено, който залага най-много, притежава най-голям шанс да реши блока. След поредица от изчисления се получава на случаен принцип отговорът. Статистически наградите се разпределят според процентното участие на валидаторите в мрежата.

етериум среща в маями

Снимка на първата Етериум среща в Маями през януари 2014 година. На нея могат да се видят Джозеф Любин, Виталик Бутерин, Антъни Ди Йорио, Чарлз Хоскинсън и други хакери

Доказателството за залог харчи значително по-малко енергия от доказателството за работа. Ако някой от валидаторите не валидира правилно блок или транзакция в блокверигата, а се опита да я фалшифицира, тогава той губи залога си. Очаква се този подход да реши и проблемът с картелите и големите ферми с миньорско оборудване, които постепенно превземат блокверигата на биткойн. Етериум платформата всъщност планира в близко бъдеще да премине към изцяло хибриден модел между двата начина за валидация. От друга страна, в тази сфера силен конкурент се явява проектът Кардано, който също се стреми да имплементира Доказателство за залог.

Инвестиция в етери

Инвестирането в етери носи своите рискове подобно на всяка друга инвестиция в реалния или виртуалния свят. Цената на етера е изключително непредсказуема и може да се движи непрекъснато и в двете посоки. Едно е сигурно засега и то е, че Етериум има бъдеще като една от най-големите платформи използващи технологията на блокверигите. Всяка инвестиция в нея може да донесе значителни печалби. Въпреки това, потенциалните инвеститори трябва да залагат единствено и само средства, които са готови да загубят.

Запомнете! Етер или етериум (зависи как я пишат) е една единствена криптовалута и никоя друга с подобно название не е етер или етериум. Въпреки че Етериум класик е напълно легитимна монета, тя също не е Етериум.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Leave the field below empty!