post

Дървена стрела за лък

Срела се нарича метателният снаряд, който най-често се изстрелва с лък или арбалет. Всяка стрела се състои от връх, тяло (вал), оперение и жлеб за тетивата или насадка.

Стрелите в дълбока древност са се изработвали от естествени материали – дърво, кост, кремък, пера, сухожилия, туткал и метал. Днес са налични множество синтетични полимери, които заменят в една или друга степен оригиналните съставни части.

устройство на стрела

устройство на стрела

В миналото стрелите се използвали по време на война или при лов. Днес те най-често се употребяват в спортната стрелба с лък и по-рядко като муниции при лов на дивеч. Не са редки случаите, когато се изполват за стрелба с цел отмора или чисто и просто за удоволствие сред природата.

Доста често цената на една добра стрела е твърде висока. За да се напълни един колчан е необходимо едно малко състояние. Тази е причината да предложим евтин начин, по който всеки желаещ може да си направи сам комплект стрели, с различно качество и за различни цели.

Внимание!  Всички стрели са метателни снаряди и са опасни ако с тях се стреля по хора, животни и ценни предмети.

Дървена стрела за лък – вариан 1 (детски)

Първата стрела е в детски вариант, което обаче НЕ я прави напълно безопасна. За вал се избира права издънка от храст или дърво (леска, дрян, джанка и т.н.), като няма особенни изисквания към вида на дървото. Издънката обикновено трябва да е дълга 50 – 60 сантиметра и дебела около 5 – 6 милиметра (детско кутре). Кората се обелва с нож, като с това се отстраняват и всички чепове и трески, които представляват опасност да се забодат в ръката на стрелеца.

В предната част на вала се забива малко пиронче, което да служи за тежест, а главичката му да предпазва тялото на стрелата от повреда при удар в камък или дърво. За да се избегне разцепването на вала, дървото около пирончето може да се пристегне с тел или по друг начин.

стрела за лък

детска стрела изработена с подръчни средства и предназначена едиствено за забавление

В задната част на тялото на стрелата се прорязва с малко трионче или джобно ножче жлеб за тетива с дълбочина около 0,5 – 1,0 сантиметър. На два пръста от жлеба, напречно на тялото на стрелата, се залепя парче широк скоч (тиксо), което да стърчи равномерно от двете страни на вала. Още едно такова парче се залепя в противоположната му страна и двете парчета се притискат едно към друго, за да залепнат правилно и плътно. Когато това стане, те се подрязват странично, като се скосяват в посока към върха на стрелата.

Така направената стрела лети много добре, не изисква усилия за изработката си и е подходяща за игра, но задължително под родителски контрол.

Дървена стрела за лък – вариант 2

Този вид стрели са особенно добри, макар с тях да не може да се спечели олимпийски медал. Стрелбата с тях трябва да се извършва с особенно внимание и единствено на места подходящи за целта.

Вал на стрелата

За тяло на стрелата се избира издънка от дрян или леска, като дряновите издънки са за предпочитане, защото след изсъхване стават като кост. Дължината на издънката се определя от опъна на използвания лък и варира между 75 и 95 сантиметра.

Дебелината на вала зависи от силата на лъка, който ще изстрелва стрелата. За лъкове до 20 – 25 килограма, стрели с дебелина от 6-8 милиметра са приемливи. За по силните лъкове диаметъра на тялото на стрелата задължително започва да нараства пропорционално на силата на оръжието.

дървена стрела за лък

дебелина на валовете за стрели направени от декоративни храсти от семейството на дряна

Кората на издънката се обелва внимателно с нож, като се отстраняват всички неравности и остри участъци, които могат да наранят ръката на стрелеца или да повлияят негативно на точността на стрелбата.

Оголеното дърво започва внимателно да се изправя с ръце, като се цели получаване на почти прав вал. В някои участъци издънката може да се нагрее, но не на директен огън. Целта на нагряването е дървото да стане по-пластично и да се улесни изправянето в конкретния участък. При по-дебелите стрели и тези от вариант 3 задължително се използва специализиран инструмент за изправяне, който всеки може сам да си изработи.

Изправеният вал се шкури с фина шкурка за дърво (P330) до получаване на достатъчно гладка повърхност. Самият процес на шкурене може да се извърши отново с помощта на специализиран инструмент или просто като се обвие дървото с шкурката и с дланта на ръката. Движението става по дължината на тялото на цялата стрела.

Връх на стрелата

дървена стрела за лък

върхове на стрели – лекият се лепи по-лесно

За връх на една стрела, най-добрият и балансиран избор (качество – цена – усилия) е метално острие за дървени стрели – фабрична изработка. То обикновено струва не повече от лев и може да се открие в повечето специализирани магазини за лъкове, стрели и арбалети.

Върхът на стрелата се нахлузва на по-широкия край на вала. Ако диаметърът на дървото е малко по-голям, тогава валът се изшкурва до степен да може да се набие и вклини в металния връх. За някои метални върхове е подходящо валът и да се подостри с острилка за моливи.

върхове на стрели

готовите върхове, които са тествани с 10 изстрела всеки

Ако тялото на стрелата е с по-малък диаметър, тогава възникват трудности, защото трябва да се уплътнява с помощни материали и лепило. Въпреки това задачата не е непосилна ако се използва салфетка или тоалетна хартия и моментно лепило.

За да остане добре закрепен върхът, е желателно да се използва подходящо за целта лепило. За съжаление всички използвани до момента от нас лепила дават слаби резултати и ниска ефективност. Заради това не можем да препоръчаме подходящ вариант.

Дори секундните лепила се разлепят, когато стрелата се удари в дърво и енергията на удара се върне обратно в тялото ѝ. Въпреки това те са единствените, с които сме получили приемливи резултати на залепяне.

Жлеб или насадка за стрела

дървена стрела за лък

бърз жлеб за тетива на обикновена дървена стрела

В задния край на вала може с малко трионче или нож да се оформи дървен жлеб за тетивата. Ако обаче трябва да е направен майсторски и изящно това ще отнеме значително време и усилия. Поради тази причина жлебът може да бъде заменен с пластмасова насадка за стрела. Цената на насадките варира, но могат да бъдат открити добри фабрични изработки на цени доста под един лев.

Поставянето на насадката е лесно. Задната част на тялото на стрелата се подостря с острилка за моливи. В насадката се капват две или три капки моментно лепило и се нахлузва на вала, като се внимава лепилото да не се разлее. Притиска се 15 – 20 секунди и се оставя няколко часа да се постигне пълна адхезия между дървената и пластмасовата повърхност.

Недостатък на насадките е, че се чупят лесно, но за сметка на това се и заменят лесно. Друго тяхно предимство е, че могат да се защипват за тетивата. За да се защипят тетивата от дървен жлеб, то той трябва да бъде изработен изключително прецизно. Отговорен за това би следвало да бъде човек, който има око за детайлите и най-вече търпение.

Оперение на стрела

оперение на стрела

оперение с изкуствени пера и пластмасови насадки

За да бъде стабилен полетът на една стрела, в нейния заден край се поставят две или три пера. Те се залепят успоредно на вала и ориентирани с кухата си дръжка към върха на стрелата.

Ако са два броя се разполагат в равнини, намиращи се под ъгъл 180 градуса една спрямо друга (т.е. в една равнина). По-добър вариант обаче е да се използват три пера, разположени в равнини под ъгъл 120 градуса една спрямо друга.

Не всяко перо е достатъчно добро за изработката на стрела. В миналото майсторите-занаятчии на стрели са използвали пачи, фазанови, орлови и други пера, които са достатъчно големи и здрави.

Естествените материали за оперение обикновено са с предпочитани качества, но днес се намират малко по-трудно и струват по-скъпо. Затова те могат да се заменят със синтетични силиконови пера, които вършат добра работа.

Залепяне на оперението

Залепянето на изкуствените пера става с моментни лепила и с помощта на специализирани инструменти. Въпреки това всяко перо може да бъде залепено и на ръка – с повишено внимание и прецизност. Двете пера е желателно да се различават по цвят (напр. жълти) от третото (червено).

Червеното перо се залепя първо в равнината, в която лежат рогчетата на насадката и същевременно е перпендикулярна на равнината, в която е изрязан жлебът за тетивата. Когато се стреля със стрелата червеното перо трябва да сочи навън от лъка.

Причината за това разположение е, впоследствие при стрелбата, нито едно от перата да не се удря директно в дръжката. Жълтите пера се залепят в равнини разположени помежду си под ъгъл от 120 градуса. След изстрелването на стрелата, при контакт с тялото на лъка те се разгръщат ветрилообразно, а не се намачкват от удара.

дървени стрели за лък

завършените дървени стрели – цялостен изглед

Цялото оперение трябва да е на една и съща височина, разположено приблизително на един, два или три сантиметра от браздата на жлеба. Така залепените пера понякога могат да се разлепят и да паднат, но заради ярките си цветове се откриват лесно и може да се залепят отново. Цената на три изкуствени пера не надхвърля един лев.

Готовите стрели

Завършените стрели имат много добри характеристики, като грамажът им варира от 35 до 45 грама. Себестойността на една такава стрела не надхвърля три лева, а по качествата си превъзхожда значително двойно по-скъпите и в същото време най-евтини фабрични модели. Всъщност, по време на тестовете, дървените стрели се отличиха с изключително добро представяне, което беше много близко до това на алуминиева стрела с 4 пъти по-висока себестойност и грамаж от 35 грама.

Дървена стрела за лък – вариант 3

Следва…

2 thoughts on “Дървена стрела за лък

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!