post

Дот-ком балон (.com bubble) или алчността е добродетел

Дот-ком балон (.com bubble – точка ком балон) е термин и икономическа аналогия със сапунен мехур (балон с горещ въздух), отнасяща се за пазара с акции на интернет компаниите през 90-те години на 20-ти век. В този случай балонът е метафора. Той символизира неконтролируемото нарастване и „надуване с горещ въздух“ на цените на акциите в резултат на алчността на хората.

Повечето инвеститори пренебрегват факта, че рано или късно икономическият балон ще се спука и ще повлече много съдби след себе си. Това се случва в действителност през 2000-ната година, но основите за краха на Уол Стрийт, са заложени далеч по-рано в американската икономическа система.

Алчността е добродетел

Главният опорен стълб на капитализма не са нито ресурсите, нито хората, нито дори парите, а единствено валутите и техните хартиени и електронни носители. Целта на всеки капиталист е да генерира максимум конвертируема валута за себе си, без да има значение начина, по който това става възможно.

Уол Стрийт, дот-ком балон

Майкъл Дъглас в ролята на безмилостния капиталист – спекулатор Гордън Гекко

Например един предприемач или един работник винаги е необходимо да произвежда продукт или услуга, за да капитализира труда си. Докато класическият капиталист е спекулатор, който спекулира свободно с цените. Независимо от това, в каква посока се движат те, той винаги може да инкасира капитал и да реализира печалби.

Същото важи, когато се купуват работещи предприятия и се разпродават на части с цел ликвидация и по-бърза печалба. Капиталистът не би следвало да се интересува дали хората ще останат без работа и ще има ли ефект това върху обществото, стига резултатът да е още капитал в банковата му сметка.

Американската икономическа система се крепи едновременно на предприемачите и на капиталистите. Когато предприемач създаде публична компания, независимо от нейния успех, спекулаторите започват да спекулират със себестойността на нейните ценни книжа. Капиталистите от различен мащаб начеват да влагат валутни средства, като закупуват акции и това допълнително повишава цените на книжата. Интересът на инвеститорите води до появата на още ентусиасти предприемачи, които тръгват да създават подобни компании и цикълът се завърта с пълна пара.

Стига се до там, че дори обикновените хора започват да инвестират. Но тъй като повечето цени са раздути и болшинството компании са обречени на гибел, се заформя икономически балон. Идва момент, в който той не може да поеме повече спекулативен въздух и балонът се спуква, а повечето инвеститори губят валутата си. Най-често това са обикновените хора и малките играчи на борсата. Болшинството компании, чиито акции са се сринали се отправят към небитието.

Каква е разликата между парите и валутите

Тъй като по-горе в текста беше направена разлика между парите и валутите, важно е да се разкрие нейната същност, за да стане ясно другата причина за появата на прословутия дот-ком балон.

пари, банкнота, дот-ком балон

част от американска континентална банкнота, на която ясно може да бъде прочетено, че може да бъде заменена за испански долари или пари под формата на злато или сребро

Парите са рядка и стабилна във времето разменна суровина, която е конвертируема, притежава собствена стойност и не може да се създава посредством спекулативни техники. Тъй като златото и среброто покриват всичките изисквания да бъдат пари, те са използвани като такива в продължение на хилядолетия.

Предшествениците на валутите се появяват в Стария свят по времето, когато Марко Поло отива до Ориента и за първи път вижда разплащане с хартия.

Тази практика се пренася в първите банки в Европа, където хората си оставят на съхранение златото и среброто, а насреща получават бележка (банкнота – буквално означава банкова бележка) за размера на внесените парични средства.

Срещу тази банкнота банката се задължава да изплати на приносителя ѝ съответната сума в пари. Казано по-просто, зад въпросната хартийка стои само обещанието на банката.

Днешните валути дори не са обезпечени със същото обещание за злато или сребро. Те се наричат фиатни пари и тяхната конвертируемост зависи единствено от авторитета на правителството, което ги печата.

Валутите са лесно манипулируеми, защото „печатарят“ може да сложи, което си пожелае число върху една банкнота и да отпечата колкото си иска от нея. Въпреки всичко в популярното общуване фиатните пари се възприемат като истински пари.

Спекула с авторитет

голямата депресия

последиците от Голямата депресия се оказват непосилни за обикновените хора

Повечето хора в света в наши дни са съгласни да получават заплатите си във вид на валути, а не в пари. Това означава, че те имат неблагоразумието да се предоверяват на обществените авторитети. Но валутите са също балон под налягане, който чака своя момент да бъде спукан в полза на създателя си. Това доста често се използва, за да се ограбват огромни народни маси, както стана в България през 90-те години на двадесети век, по време на хиперинфлацията.

По същия начин, масовият инвеститор от средната класа в САЩ приема на доверие случващото се на Уол Стрийт. Той непредпазливо налива валутните си средства и капитали във всяко многообещаващо на пръв поглед IPO (първично публично предлагане). Подобен род икономическа активност се е наблюдавала многократно в американската история и е причината за Голямата депресия през 1929 година. Предоверяването на обществени авторитети обикновено води плачевни последици след себе си.

От друга страна, техниките на pump and dump (напомпи и изхвърли), които спекулаторите използват, са абсолютно идентични както при валутите, така и при ценните книжа. В началото се симулира голямо търсене, за да се повишат цените, след което първоначалният голям инвеститор се отърва от ненужните хартии и набутвацията остава за сметка на малките рибки.

Зараждане на дот-ком балона

Netscape

Netscape и началото на еуфорията

През 90-те години на 20-ти век в САЩ, бумът на високотехнологични компании като Intel, Apple и Microsoft довежда до революция във високите технологии и появата на персоналните компютри.

В стремежа си за комуникация помежду си, потребителите се свързват в мрежа наречена Internet. Тя се превръща в нов предел за смелите предприемачи. Първите, които излизат като супер успешно IPO са Netscape през 1995 година. След тях се появяват E-bay, Amazon и Yahoo!, както и цял куп други подражатели и имитатори.

Всички тези компании са интернет бизнес-предприятия, чиито домейни завършват с разширението .com (дот-ком). Те са забелязани бързо от играчите на борсата и започва ентусиазирана спекулация, която довежда до възникването на дот-ком балона. Повечето инвеститори не желаят да пропуснат златната възможност и се хвърлят да наливат средства в новите компании.

Златната треска завладява и множество млади предприемачи, които се отправят към Силициевата долина, за да откриват нови дот-ком предприятия. Балонът се разраства неимоверно, защото пари се харчат без никакви задръжки и цените на акциите се покачват непрекъснато. В схемите на pump and dump се включва дори престъпната мафиотска фамилия Бонано под ръководството на боса Джо Масино.

Към 1999 година компании, които нямат никакви печалби се оказва, че струват милиарди долари. Допълнително масло в огъня налива друг един балон, който се образува паралелно в сферата на мобилните комуникации. Започва фанатично окабеляване с оптични кабели, за да се появят информационните магистрали на международната мрежа Интернет. Броят на IPO дот-ком през същата година достига 250.

Черният петък и спукването на досадния дот-ком балон

Още на 10.04.2000 г. първите признаци за разразяващата се буря стават очевидни. На 14 април е кулминацията и индексът на NASDAQ се срива, денят става известен под печалното название „Черният петък„. През събота и неделя нещата не се подобряват. В понеделник NASDAQ е с рекордните 355,61 пункта спад от предишния работен ден. За цялата седмица индексът загубва близо 25% от стойността си.

dot-com, дот-ком балон

theGlobe.com – една от жертвите на суровата бизнес реалност

До средата на 2001 година, труповете на дот-ком компаниите застилат уеб пространството. Едни от най-известните жертви са pets.com, boo.com, theglobe.com, webvan.com и др. Дори успешните компании като Yahoo! понасят сериозни удари и са частично осакатени.

Последици от бума на доткомите

Сред всичката дигитална леш се изправят онези дот-ком предприятия, които са създадени предвидливо с цел да допринасят за обществото и бизнес света. Такива компании са amazon.com, e-bay.com и най-вече интернет гиганта google.com.

Гугъл излизат на борсата като IPO през 2004 година, но инвеститорите са скептично настроени, защото го смятат за поредната дот-ком шумотевица. Бързо става ясно, че това не е нов балон. Онези, които съумяват да си закупят дялове още в самото начало, години след това стават поне милионери. Към днешна дата това е най-прогресивната компания в Интернет и се оценява на над 500 милиарда долара.

От бума на доткомите остава развитата инфраструкура на мрежата и поуката от безрасъдното инвестиране под влиянието на еуфория и алчност. Колкото до България, тук също се сътоя един мини бум от 2004 до 2010 година. Всеки ентусиаст с малко парични средства и умения се опита да пробие в дигиталния свят на уеб пространството. За българската икономика това не донесе сериозни позитивни или негативни последици.

Въпреки това, дори днес могат да се открият умиращи или призрачни нашенски уеб сайтове. Те са създадени с ентусиазъм преди 5-10 години от хора с излишен капитал, но без никаква идея на къде отиват – вероятно жертви на дот-ком истерията.

Любопитен факт:

Днес е в развитие нов икономически балон вързан с появата и разпространението на криптовалутите. Всеки, който иска да инвестира в тази насока, трябва да е наясно, че той рано или късно ще се спука. Добрата страна е, че отново накрая ще останат само полезните койни и който ги притежава ще е богат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!