post

Доминик Сони Блек Наполитано – капорежиме от Бонано

Доминик Сони Блек Наполитано  е роден на 16 юни 1930 година в Бруклин (Ню Йорк, САЩ) в семейство на италиански имигранти. Той израстнал в град доминиран от италианската мафия и в квартал, в който на всеки ъгъл можело да бъдат видяни членове на Коза ностра. С подходящите приятели, Доминик Наполитано бързо навлязъл в света на уличните престъпления.

Войник на фамилия Бонано

През 1957 година, друг един гангстер – Майкъл Сабела станал войник под командването на легендарния бос Джоузеф Бонано. Но по време на „Банановите войни“, Сабела предал лоялистката фракция, за което по-късно бил награден от Комисията с командване на собствен екип. Под негово ръководство, някъде в периода след 1966 година, се развивал като престъпник и Доминик Наполитано.

Доминик Сони Блек Наполитано

Доминик Сони Блек Наполитано

Според легендата, косата на Доминик се прошарила твърде рано и станала сива на цвят. Това било причина той да започне да я боядисва в наситено черно, откъдето произлязъл и прякорът му Сони Блек –  Сони черния.

През 1974 година, фамилия Бонано се оглавявала от Филип Растели, който издавал заповедите си от затворническата си килия. На улицата негов заместник бос бил Големия Джоуи Масино, но към върха се целел опасен претендент. Страховитият дядка – психопат Кармайн Галанте ръководел най-голямата операция по внос на хероин в САЩ, което правело много пари за гангстерите, а оттам идвала и властта му.

Екипът на Сони Блек Наполитано оперирал от Дъ Моушън Лаундж (The Motion Lounge) под ръководството на Сабела. Заедно с него работел и друг старомоден гангстер – Бенджамин Лефти Руджиеро, който бил запален комарджия.

Дони Браско

През 1976 година започнала операцията на ФБР „Дони Браско“, която в началото дала възможност на федералния агент под прикритие Джоузеф Пистоун да се доближи до членовете на фамилия Коломбо. Но през 1978 година нещата малко се променили, защото Лефти Руджиеро получил привилегията да представи нов кандидат за член на бандата от Дъ Моушън Лаундж. Това бил сицилианецът Дони Браско, който бързо се сприятелил с Антъни Мира и Сони Блек Наполитано.

Доминик Сони Блек Наполитано зад Бенджамин Лефти Руджиеро

Доминик Сони Блек Наполитано зад Бенджамин Лефти Руджиеро (на първата снимка) и Лефти, увековечен от Ал Пачино в модерната популярна култура

Дони успял да увлече целенасочено Доминик Наполитано в бизнес предприятие свързано с нощен клуб във Флорида (The King’s Court Bottle Club). Там обаче властта се държала от местния бос Санто Трафиканте и той имал последната дума. Заради тази малка подробност, Сони Блек Наполитано трябвало да се срещне с него. Това, което гангстерите не знаели бил фактът, че агентите на ФБР ги наблюдавали и записвали непрекъснато. Доверието на Сони в Дони било толкова голямо, че той го оставил да ръководи бизнеса във Флорида.

Как се става капорежиме и убийството на тримата капитани

На 13 юли 1979 година, Лефти Руджиеро се свързал по телефона с Дони и му съобщил, че кариерата на Кармайн Галанте като бос на фамилия Бонано била приключила под дъжд от куршуми. Но кой и защо стоял зад това покушение?

убийството на Кармайн Галанте

Легендарната снимка от убийството на

За всички престъпни босове били ясни амбициите на Галанте, но те били повече притеснени от навиците му да не споделя с другите гангстери източниците си на доходи. Затова Филип Растели и лоялистката му групировка оглавявана от Джо Масино, получила подкрепата на Комисията за удар срещу дядката. Операцията се ръковедела от заместник боса на фамилия Гамбино – Аниело Делакроче. Начело на убийците стояли Доминик Тринчера и Сони Блек Наполитано, които извършили едно от най-известните покушения на мафията. Сони получил повишение като капорежиме (капитан) и оглавил собствената си банда, а Майкъл Сабела бил понижен във войник.

Джийн Готи, Големият Джо Масино

Джийн Готи и Големият Джо Масино

Във Флорида нещата не се развили според очакванията на Сони Блек.  По анонимно обаждане, корумпираната местна полиция разбила и ограбила клуба. Той попаднал в ареста, но Дони Браско използвал контактите си във ФБР и успял да издейства освобождаването на гангстера.  Доминик заподозрял, че зад удара стоял негов конкурент от Бонано – Алфонс „Сони Ред“ Инделикато (Сони червения). От друга страна Инделикато, Доминик Тринчера и Филип Джиаконе били капитани, които след смъртта на Галанте искали да вземат властта във фамилията.

Доминик Тринчера, Сони Ред и Филип Джиаконе

осветените в центъра са: Доминик Тринчера, Сони Ред и Филип Джиаконе (отзад)

Подобни амбиции не можело да бъдат толерирани от заместник боса Джо Масино и той поканил тримата капитани на преговори за помиряване. На 5 май 1981-ва, в нощен клуб 20/20 в Бруклин, лично Масино заедно с куп други гангстери разстреляли Инделикато, Тринчера и Джиаконе. Сони Блек Наполитано, Лефти Руджиеро и колегите им били втората група ангажирана с рязането на жертвите. Противно на сцените от филма „Дони Браско“, агент Джоузеф Пистоун никога не е присъствал на разфасоването на труповете. После частите от телата били предадени за погребване от бандата на Джон Готи, чиито гангстери работели за фамилия Гамбино.

Дони Браско и Сони Блек Наполитано или Дони и Сони – приятели до край

Сони Блек Наполитано

Дони и Сони разпускат заедно

Убийството на тримата капитани елиминирало всички пречки по пътя към върха на Доминик Сони Блек Наполитано. Той станал тясно свързан с управляващата фракция на Филип Растели и го очаквало светло бъдеще в Коза ностра.

Като жест на приятелство и доверие, Доминик предложил на Дони Браско да го направи пълноправен член на мафията. Това означавало само едно нещо. За да заслужи мястото си в престъпната организация, агент Джоузеф Пистоун трябвало да извърши убийство. Целта бил синът на Сони Ред – Бруно Инделикато, който по това време имал репутацията на жесток убиец.

Подобно предложение в мафията не можело да бъде отказано и Дони „приел“ поръчката. В този момент ФБР решили, че е време да изтеглят собствения си агент, след 6 години работа под прикритие. Колегите на Джоузеф Пистоун подире навестили Сони Блек Наполитано и Лефти Руджиеро. Агентите на федералното бюро информирали гангстерите за истинската самоличност на Дони и им предложили да станат защитени свидетели. Сони и Лефти не могли да повярват на това, което чували и виждали. Когато най-сетне приели реалността и двамата поотделно решили да останат гангстери докрай.

Този път го направете както трябва

Санто Трафиканте

Санто Трафиканте и Доминик „Сони Черния“ Наполитано

Сони Блек Наполитано бил запален гълъбар и отглеждал породисти птици на покрива в сградата, където живеел. На 17 август 1981 година, той се качил при клетките с гълъби за последно. После отишъл в Дъ Моушън Лаундж, където оставил часовника и пръстена си заедно с щипка пари на бармана, като го помолил да ги предаде на приятелката му. След това Сони Блек Наполитано се отправил за среща на мафията в частен дом, където знаел какво го очаква. Там той бил бутнат по стълбите в мазето и гангстерите се опитали да го застрелят неуспешно. Доминик се изправил на колене, погледнал ги и им казал: „Този път го направете както трябва!“

Една година по-късно в Стейтън Айлънд (Ню Йорк) било открито тяло с отрязани ръце. От ФБР идентифицирали трупа, като Доминик Наполитано. Липсващите крайници били ръцете, които се здрависвали с федералния агент Джоузеф Пистоун. При тази новина, последният изказал съжаление за гибелта на коравия гангстер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Leave the field below empty!