post

Домашен гълъб – клас Птици (разред Гълъбови)

Домашен гълъб (Columba livia domestica) е животински вид, който спада към надклас Четирикраки, клас Птици и разред Гълъбови.

Клас Птици

Характерно за целия клас Птици е, че предните им крайници са видоизменени и в процеса на еволюция са се превърнали в крила. Тялото е покрито с пера, които по крилата са подредени по специален начин. Тази подредба позволява на крилото да създава подемна сила и поради тази причина птиците могат да летят.

За да се улесни летенето, птичите кости са леки и кухи, телата им придобиват аеродинамична форма във въздуха, а някои органи като пикочен мехур въобще отсъстват в анатомията им. Подобно на всички четирикраки, те имат петопръстни крайници, а липсващите фаланги са вторично закърняли. Сърцето за първи път получава пълна камерна преграда, а представителите на класа притежават постоянна телесна температура.

При птиците размножаването става чрез яйца, което е наследено от техните предци динозаврите. Днес съществуващите видове наброяват почти 10 000.

Домашен гълъб – външно устройство

На главата са разположени зрителните, слуховите и обонятелните сетивни органи. Като цяло зрението и слуха са отлично развити и особено при някои грабливи птици. Вместо уста, гълъбът притежават клюн, който при различните представители на класа се е видоизменил съобразно начина им на хранене.

външно устройство на домашен гълъб

външно устройство на домашен гълъб

Цялото тяло на домашния гълъб е покрито с пера, които предстваляват силно видоизменени епидермисни образувания. Само краката на птицата правят изключение и притежават покритие от рогови люспи. Перата са основно три вида – контурни, пухови и междинни. Контурните са големи и могат да бъдат разположени на крилата (махови) или на опашката (кормилни).

структура на птиче перо

Видове пера и структура на перото; източник на изобр.: Arizona Board of Regents / ASU Ask A Biologist; лиценз на изобр.:CC BY-SA 3.0

Малки контурни и междинни пера покриват тялото на гълъба (покривни), а под тях се разполагат пуховите, които играят ролята на изолация. Подръжката и смазването на перата се осигурява от трътковата жлеза. Оцветяването на оперението при различните видове птици играе важна роля при кръстосването. Често мъжките индивиди са с по-ярка окраска, за да впечатлят женската.

Двигателна система

Птиците се придвижват както чрез летене, така и посредством ходене. Някои видове са загубили способността си да летят и дори са редуцирали значително оперението си. Такива са щраусите, някои корморани, пингвините и други. Двигателната система на всички птици се състои от пасивна и активна част.

Пасивна част – скелет

Скелетът на домашния гълъб както и на останалите птици е значително олекотен, защото костите са кухи. Гръдната кост притежава силно развит издатък наречен кил, на който се захващат летателните мускули. Крилата са загубили пръстите си, като са останали само три техни зачатъка. Шийните прешлени включват атлас и аксис и осигуряват изключителна подвижност на главата. Черепът е разделен на мозъков и лицев дял. Челюстите на лицевия череп са се видоизменили в клюн.

Домашен гълъб - скелет

Домашен гълъб – скелет

Долните крайници имат силно развити кости, които при птици като щрауса и емуто са впечатляващи по своите размери. Задното поясче се е срастнало с поясните прешлени, за да осигури стабилна походка на два крака.

Опашните прешлени са свободни с изключение на последните няколко, които също са се срастнали в костица. Те осигуряват опора за трътковата жлеза и опашните пера.

Активна част – мускули

Мускулите на домашния гълъб се делят на четири основни групи: мускули на главата и шията, мускули на туловището, летателни мускули и лускули на долните крайници. Най-силно развити са летателните лускули и в частност гръдните, които движат крилете.

Храносмилателна система

Храната на птиците се характеризира с изкючително голямо разнообразие. Хищните грабливи видове могат да се хранят както с други птици, така и с бозайници, риби и влечуги. Безобидни на пръв поглед птички като чаплата имат способността да погълнат 5-6 килограмов шаран подобно на змия. Някои видове се хранят с насекоми, други с мекотели, а има такива, които са на диета от семена и плодове. Видът Домашен гълъб се храни предимно със зърна или с други подобни вкусотии, които предлага урбанизирата градска среда.

Домашен гълъб -вътрешни органи

Домашен гълъб -вътрешни органи

Погълнатата храна преминава по хранопровода и попада в гушата. Там тя омеква и се отправя към стомаха, където претърпява химическа обработка. Оттам заминава към втория мускулест стомах (воденичка), където се смила с помощта на песъчинки и миниатюрни камъчета. Тъй като той отвътре има защитно покритие, мускулите му не се нараняват от абразивното действие на песъчинките.

Кашата от хранителни вещества след това се отправя към червата, където те се усвояват от организма. Несмлените остътъци се изхвърлят в околната среда през общ отвор наречен клоака.

Отделителна система

Отделителната система при домашния гълъб е представена от два бобовидни бъбрека. Те изливат урината през пикочопроводите директно в клоаката. Липсата на пикочен мехур възпрепятства натрупването на излишна тежест в тялото под формата на течности.

Кръвоносна система

Кръвта е неизменна част от вътрешната течна среда на птиците. Тя пренася хранителните вещества и газовете от и към органите в тялото. Изпомпва се от мускулеста помпа наречена сърце. Съдовете, които изнасят кръв от сърцето се наричат артерии, а внасящите – вени. Обогатената на кислород кръв се нарича артериална, а богатата на въглероден диоксид – венозна. Сърцето има пълна камерна преграда и потокът винаги е в посока от предсърдията към камерите.

Домашен гълъб - кръвоносна система

Домашен гълъб – кръвоносна система

Пернатите имат два кръга на кръвообращение – голям и малък. Малкият кръг доставя венозна кръв по белодробните артерии от сърцето до белите дробове. Там тя се обогатява на кислород и по пулмонарните вени се връща обратно в лявото предсърдие.

Големият кръг на кръвообращение снабдява органите и главата с артериална кръв, която се движи по множество артерии. Когато се извърши газовата обмяна в тъканите, венозната кръв се събира посредством вените и се връща обратно в дясното предсърдие.

Интензивността на обмяната на веществата стои зад факта, че птиците са топлокръвни животни.

Дихателна система

Като сухоземно животно, домашният гълъб диша с бели дробове. В тях се извършва газовата обмяна с помощта на множество малки кръвоносни съдове наречени капиляри. Вдишаният въздух преминава по дихателните пътища – трахеята и бронхите, като така достига до белодробната тъкан. Характерна особеност при птиците е, че дробовете са свързани с множество въздушни мехури, които служат като запасни депа и участват в така нареченото двойно дишане. При него въздухът, вследствие движението на крилата, преминава от белия дроб в мехурите и обратно. Тези въздушни депа имат и охлаждаща роля, тъй като птиците нямат потни жлези.

Нервна система

мозък на Домашен гълъб

мозък на Домашен гълъб

Нервната система е представена от главен и гръбначен мозък, нерви и нервни възли. В структурата на главния, най-силно развити са крайният и малкият мозък. Първият е отговорен за изключително сложното поведение при пернатите, а вторият за двата начина на движение.

Размножаване и развитие при птиците

Птиците са разделнополови животни с ясно изразен полов диморфизъм. Това означава, че мъжките и женските полови органи са в различни индивиди, които лесно се различават по външния си вид. Мъжките притежават два семенника, а женските само един яйчник, като оплождането е вътрешно. Половата система няма самостоятелни отвори  и болшинството птици нямат пенис.  Копулацията и снасянето на яйцата става през клоаката.

Много голяма част от представителите на класа са моногамни, което ще рече, че копулират само с един партньор и отглеждат потомството си. При птиците се наблюдават добре изразени грижи за потомството, които започват от мътенето и продължават след излюпването – хранене, защита и обучение на малките.

домашен гълъб Грегъри

Статията се посвещава на пернатия наглец Грегъри и неговата преждевременна гибел

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!