post

Доджкойн, догкойн, доужкойн или просто шегата на страна

Доджкойн е криптовалута (дигитална монета) създадена от Джаксън Палмър и Шибетоши Накамото (Били Маркъс) изцяло на шега в края на 2013 година. Историята обаче започва много по-рано, през не чак толкова далечната 2010 година.

По това време японска учителка в детска градина качва онлайн снимки на кучето си Кабосу от породата Шиба ину. На една от въпросните фотографии Кабосу гледа много странно, което към края на годината привлича вниманието в мрежата. Снимката започва да се появява на много различни уеб сайтове в това число и на Reddit (LMBO LOOK @ THIS FUKKEN DOGE). Тя става основа за създаването на много миймове онлайн и се сдобива с невероятна популярност.

Кабосу - патронът на доджкойн

Кабосу – прочутата снимка

Произходът на названието на мийма идва от сериите Нome start runner, в които английската дума за куче – дог (dog) е произнесена неправилно като доуж (doge). Впоследствие названието е възприето от Джаксън Палмър за име на новата дигитална монета.

Създаването на доджкойн

В края на 2013 година, програмистът от Портланд (Орегон, САЩ) Били Маркъс решава да създаде криптовалута, която е широкодостъпна за всеки и в същото време е освободена от негативите, които обграждат биткойн и свързването му с търговията на наркотици.

Тази идея допада на Джаксън Палмър (Австралия) и така на шега през 2013/2014-та се ражда доджкойн. Били Маркъс дори си избира и забавен псевдоним, който е комбинация от псевдонима Сатоши Накамото (създадел на биткойн) и породата Шиба ину, т.е. Шибетоши Накамото.

Били Маркъс - създател на доджкойн

Били Маркъс

Шеговитата криптовалута е с отворен код и може да се изпраща директно от потребител на потребител. Въпреки че кодът ѝ е създаден на базата на този на биткойн, тя си има собствена мрежа и протокол. За разлика от болшинството криптовалути, доджкойн притежава пренебрежимо малка миньорска такса (по-малка от стотинка), която позволява едновременно микро- и макротранзакции. Монетите се съхраняват в дигитални портфейли на компютъра, на телефона или на външна памет, които са собственост на потребителя.

През годините доджа се сдобива с много верни последователи, които не се свенят да го даряват за различни каузи. Криптомонетата е ползвана за спонсориране на ямайския отбор по бобслей на олимпиадата в Сочи 2014-та, а също на пилота от NASCAR Джон Уайз. Доджкойн общността се оказва изключително задружна и това прави монетата още по-популярна и желана за инвестиции. Феновете най-често я ползват да дават малки бонуси – бакшиши на авторите на различни постове, публикации, видеоматериали и други.

Джаксън Палмър - създател на доджкойн

Джаксън Палмър

Към Луната

С времето Доджкойн непрекъснато увеличава стойността си. През 2017 година криптовалута достига най-големия връх в историята си, по време на бичия пазар в края на есента. Заради изключителната популярност на шеговитата монета, много инвеститори решават да я ползват за схемата напомпи и изхвърли. Затова в началото на 2018 са инвестирани още много средства в доджа и на 7-ми януари той се сдобива с пазарен дял от рекордните над 2 млрд. щатски долара.

Естествено, след това спекулаторите продават скъпите криптомонети и цената на доджкойн пада до нормалните за пазара нива, поддържани от верните фенове на монетата. Към датата на написване на тази статия, това ще рече малко по-малко от стотинка за един доджкойн.

Толкова доуж

Възникват въпроси относно това дали доджкойн има бъдеще и заслужава ли си да се инвестира в него. Падението и възходът на тази валута изглеждат еднакво вероятни, затова ще изброим няколко причини против и няколко за.

Против

 1. Доджкойн никога не е била планирана да бъде сериозна дигитална валута.
 2. Доджкойн няма реална цел, която да преследва.
 3. По монетата не са правени никакви подобрения и разработки от 2015 година насам.
 4. Джаксън Палмър се е отървал от своите монети, което показва малка вяра в бъдещето на творението му.
 5. Доджкойн може лесно да бъде манипулирана от спекулатори на криптопазара.

За

 1. Доджкойн е подкрепян от много верни последователи и голяма международна общност.
 2. Доджкойн има пренебрежимо малка миньорска такса и в това отношение може да бъде конкуриран само от криптовалутите от трето поколение, които нямат никаква миньорска такса.
 3. Доджкойн е инфлационна валута, което му позволява да бъде използван като разплащателно средство, за разлика от биткойн, който е повече инвестиционен инструмент
 4. Доджкойн има доказан пробег от 5 години, през които е устоял на много сътресения
 5. Доджкойн се използва често от трейдърите при търговията и спекулирането с криптовалути
 6. Трансферът на доджове е изключително бърз и лесен за разлика от повечето други монети

Инвестирането на средства винаги е отговорност само на инвеститора и на никой друг. Затова всеки решава сам за себе си, дали да вложи парите си в дадено начинание или пък не. Същото важи и при покупката на додж.

Колкото до шеговитата дигитална монета, тя доста напомня Малки богове на Тери Пратчет. Около нас има хиляди нови криптовалути, голяма част от които са си чиста измама, целящи да ограбят капитала на инвеститорите. Но Доджкойн започва съществуванието си като непретенциозна шега и се превръща в интересен феномен. Колкото повече хора вярват в бъдещето ѝ, толкова по-голяма и ценна става тя. Колкото повече се използва, толкова повече нараства силата ѝ и може да дойде момент, в който Шиба ину да стане големият бог на криптото.

Не бива да се забравя обаче, че инвестицията трябва да е не повече от това, което купувачът е склонен да загуби. Защото утре доджът може да стигне цени от долар за парче, но може и да се срине главоломно, след което да изчезне безславно в историята на международната мрежа наречена Интернет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!