post

Доужкойн, догкойн, доджкойн или просто шегата на страна

Доджкойн е криптовалута (дигитална монета) създадена от Джаксън Палмър и Шибетоши Накамото (Били Маркъс) изцяло на шега в края на 2013 година (6-ти декември). Историята обаче започва много по-рано, през не чак толкова далечната 2010 година.

Какъв Доуж?

По това време японска учителка в детска градина качва онлайн снимки на кучето си Кабосу от породата Шиба ину. На една от въпросните фотографии Кабосу гледа много странно, което към края на годината привлича вниманието в мрежата. Снимката започва да се появява на много различни уеб сайтове в това число и на Reddit (LMBO LOOK @ THIS FUKKEN DOGE). Тя става основа за създаването на много миймове онлайн и се сдобива с невероятна популярност.

Кабосу - патронът на доджкойн

Кабосу – прочутата снимка

Произходът на названието на мийма идва от сериите Нome start runner, в които английската дума за куче – дог (dog) е произнесена неправилно като доуж (doge). Впоследствие названието е възприето от Джаксън Палмър за име на новата дигитална монета.

На български доста често се произнася доджкойн, което е сравнително близко до оригиналното название, макар че има хора, които използват и догкойн варианта на названието. Не рядко монетата е наричана просто „кучето“.

Създаването на доужкойн

В края на 2013 година, програмистът от Портланд (Орегон, САЩ) Били Маркъс решава да създаде криптовалута, която е широкодостъпна за всеки и в същото време е освободена от негативите, които обграждат Биткойн и свързването му с търговията на наркотици.

Тази идея допада на Джаксън Палмър (Австралия) и така на шега през 2013/2014-та се ражда доджкойн. Били Маркъс дори си избира и забавен псевдоним, който е комбинация от псевдонима Сатоши Накамото (създадел на Биткойн) и породата Шиба ину, т.е. Шибетоши Накамото.

Били Маркъс - създател на доджкойн

Били Маркъс

Шеговитата криптовалута е с отворен код и може да се изпраща директно от потребител на потребител. Въпреки че кодът ѝ е създаден на базата на този на Биткойн, тя е хардфорк на Лайткойн и си има собствена мрежа и протокол.

За разлика от болшинството криптовалути, доджкойн притежава пренебрежимо малка миньорска такса, която позволява едновременно микро- и макротранзакции. Монетите се съхраняват в дигитални портфейли на компютъра, на телефона или на външна памет, които са собственост на потребителя.

През годините доджа се сдобива с много верни последователи, които не се свенят да го даряват за различни каузи. Криптомонетата е ползвана за спонсориране на ямайския отбор по бобслей на олимпиадата в Сочи 2014-та, а също на пилота от NASCAR Джон Уайз. Доджкойн общността се оказва изключително задружна и това прави монетата още по-популярна и желана за инвестиции. Феновете най-често я ползват да дават малки бонуси – бакшиши на авторите на различни постове, публикации, видеоматериали и други.

Джаксън Палмър - създател на доджкойн

Джаксън Палмър

Копаене и монетарна политика

Доужкойн е монета с доказателство за работа, използва алгоритъма Scrypt (ЕсКрипт) на Лайткойн и се копае със същите копачки, които копаят и криптовалутата създадена от Чарли Лий. Във времето, когато кучето е било застрашено от загуба на миньорски мощности, оптимизирането на протокола на доджкойн спрямо този на Лайткойн е спасило мийм монетата от изчезване.

Доужкойн се отличава от предшестващите го Биткойн и Лайткойн по това, че още през първата година са изкопани 95% от всички налични монети. Подобна монетарна политика има доста обезкуражаващ ефект върху копачите на криптовалутата. Освен това малките миньорски мощности са предпоставка за 51% атака от злонамери играчи, което допълнително налага сливането с мощностите на Лайткойн. В резултат на това става възможно с един изстрел да се убият два заека или всеки копач да получава две монети за цената на една.

Хардфоркът и сливането става през август 2014-та. От тогава насетне всяка година се копаят нови 5 милиарда монети, които имат за цел да възстановят изгубените ежегодно кучета и същевременно да компенсират копачите за работата им. Разполовяването на количеството изкопани монети за блок при Лайткойн е приблизително на всеки 4 години, подобно на Биткойн. Така в следващите десетилетия копачите ще очакват трудът им да се възнаграждава главно от миньорските такси на транзакциите. Тук интересното е, че постоянният приход на доджкойни би могъл да допълни модела по своеобразен начин и да стимулира поддържането на високите хашмощности необходими за защита на мрежата от атаки.

Към Луната

С времето Доджкойн непрекъснато увеличава стойността си. През 2017 година криптовалута достига най-големия връх в историята си до тогава, по време на бичия пазар през декември. Заради изключителната популярност на шеговитата монета, много инвеститори решават да я ползват за схемата напомпи и изхвърли. Затова в началото на 2018 са инвестирани още много средства в доджа и на 7-ми януари той се сдобива с пазарен дял от рекордните за времето си над 2 млрд. щатски долара.

Естествено, след това спекулаторите продават скъпите криптомонети и цената на доджкойн пада до нормалните за пазара нива, поддържани от верните фенове на монетата. Това ще рече малко по-малко от стотинка за един доджкойн.

Толкова доуж

Възникват въпроси относно това дали доужкойн има бъдеще и заслужава ли си да се инвестира в него. Падението и възходът на тази валута изглеждат еднакво вероятни, затова ще изброим няколко причини против и няколко за.

Против

 1. Доджкойн никога не е била планирана да бъде сериозна дигитална валута.
 2. Доджкойн няма реална цел, която да преследва.
 3. По монетата не са правени никакви подобрения и разработки от 2015 година насам.
 4. Джаксън Палмър се е отървал от своите монети, което показва малка вяра в бъдещето на творението му.
 5. Доджкойн може лесно да бъде манипулирана от спекулатори на криптопазара.

За

 1. Доужкойн е подкрепян от много верни последователи и голяма международна общност.
 2. Доужкойн има пренебрежимо малка миньорска такса.
 3. Доужкойн е инфлационна валута, което му позволява да бъде използван като разплащателно средство.
 4. Доужкойн има доказан пробег от 8 години, през които е устоял на много сътресения.
 5. Доужкойн се използва често от трейдърите при търговията и спекулирането с криптовалути.
 6. Трансферът на кучета е изключително бърз и лесен.
 7. Доужкойн се копае съвместно с Лайткойн

Инвестирането на средства винаги е отговорност само на инвеститора и на никой друг. Затова всеки решава сам за себе си, дали да вложи парите си в дадено начинание или пък не. Същото важи и при покупката на доуж.

Спекулатори и балами

След бичия пазар от 2017/18-та, доужкойн не претърпява никакво развитие в продължение на няколко години. Но в началото на бичия пазар от 2021-ва, цената на монетата се изстрелва към луната заради спекулативната намеса на Илон Мъск. Доджкойн достигна ценови нива от 69 цента за парче (близо лев) и трайно се настанява в челната десятка по капитализация. За криптовалута, по която не се правят никакви разработки това е невъзможно, освен ако не се намесят големи спекулатори със сериозни капитали.

Братя Богданофф

Братя Богданофф са свидетелство за силата интернет мийм културата, която ги представя шеговито за вездесъщото олицетворение на големите спекулатори акули, които движат крипто пазарите

Всички борсови играчи, които манипулират пазара до неузнаваемост имат една цел: да вземат парите на малките рибки и на конкурентите си. Манипулацията на криптовалутните пазари, в това число и този на доджкойн не правят изключение.

Спекулаторите с бездънни джобове зад сцената се наричат със събирателното име Богданофф, произтичащо от прочутия мийм на Бизоначи. Богданофф става не само неизменна част от криптожаргона, но „той“ се превръща и в главна движеща сила зад пазарните пикове и спадове на цените на криптовалутите. Силата на спекулаторите „акули“ засенчва дори тази на „китовете“ инвеститори. И възходът на Доужкойн е поредното доказателство за това.

Още Доуж

Колкото до шеговитата дигитална монета, тя доста напомня Малки богове на Тери Пратчет. Около нас има хиляди нови криптовалути, голяма част от които са си чиста измама. Но Доужкойн започва съществуванието си като непретенциозна шега и се превръща в интересен феномен. Колкото повече хора вярват в бъдещето ѝ, толкова по-голяма и ценна става тя. Колкото повече се използва, толкова повече нараства силата ѝ. Възможно е да дойде момент, в който Шиба ину да стане големият бог на криптото.

Не бива да се забравя обаче, че дотогава, всяка инвестиция в уау доуж трябва да е не повече от това, което инвеститорът е склонен да загуби. Защото утре този шантав доуж може да стигне цени от долар за парче, но може и да се срине главоломно, след което да изчезне безславно като частица от историята на международната мрежа наречена Интернет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!